
Susține-ți imunitatea cu o alimentație mai bună
Dona20/12/2020Pentru o imunitate mai bună avem nevoie în principal de anumiți micro- și macronutrienți și de beneficiile odihnei bune din timpul nopții și ale activității sportive cel puțin moderate. Acestea, împreună cu evitarea stresului acționează complementar și ne asigură protecție mai ridicată împotriva îmbolnăvirii.
Am tot menționat că în perioadele în care sistemul nostru imunitar poate fi mai solicitat, cum este sezonul gripal sau pandemia, nu trebuie să îți lipsească din farfurie sursele anumitor vitamine și minerale. Da, este normal să iei regulat și suplimente alimentare, căci niciunul dintre noi nu poate să asigure exclusiv prin alimentație la virgulă dozele perfecte de nutrienți. Dar alimentația trebuie să rămână prima și cea mai importantă sursă a acestora.
Ce ar trebui să te asiguri că ai mereu în farfurie
- Surse de acizi grași esențiali Omega-3 care ajută sistemul cardiovascular și reduc infamația acută care însoțește răspunsul autoimun. Așadar, pe lângă supliment, ai la îndemână o sursă delicioasă – peștele gras care ar trebui consumat cel puțin de 2 ori pe săptămână, putând să devină principala sursă de proteine din alimentația ta.
- Surse de antioxidanți și anume vitaminele A, E și C care să împiedice procesele oxidative, ne ajută organismul să se refacă mai repede, mențin integritatea pielii și mucoaselor. Așadar, consumă: (vitamina A) ficat, pește, lapte și lactate, ouă, (vitamina C) legume cu frunze verzi, ardei gras, varză, broccoli, roșii, pătrunjel, citrice, căpșuni, (vitamina E) semințe și uleiuri vegetale, legume cu frunze verzi, nuci și alune, avocado, ouă, cereale integrale, germeni de grâu.
- Surse de proteină de înaltă calitate: (origine animală) ou, lapte și produse lactate, (origine vegetală) soia, ciuperci, mazăre, fasole boabe.
- Surse de minerale esențiale (zinc, seleniu, cupru, crom, fier): pește, carne (cea roșie în principal pentru fier!), ficat, fructe de mare, ouă, lapte, cereale integrale, tărâțe, germeni de grâu, orez brun, ovăz, legume (linte, fasole boase, mazăre, cu frunze verzi), fructe oleaginoase, fructe uscate.
- Surse de fitonutrienți: legume, vegetale, fructe, cereale integrale, orez, semințe, cafea, cacao, ceai negru sau verde, ciocolată, vin
- Probiotice: drojdia de bere, lactate fermentate, iaurturi probiotice.
Renunță la zahăr și fumat (organismul folosește nenumărate resurse pentru combaterea efectelor negative ale fumatului)! Consumă cu moderație sau deloc alcool! Fă sport minim 30 de minute pe zi sau mergi cei 10.000 de pași la pas moderat!