Substituția hormonală suprimă efectele deranjante ale menopauzei

Dona16/11/2021

Menopauza este o stare fiziologică normală care are, că prima consecință, încetarea ciclului menstrual. Vârstă să medie de instalare este de 51 de ani, dar fiecare persoană este unică așa că, în 90% din cazuri, menopauza survine între 45 și 55 de ani.

La pubertate ovarele produc doi hormoni sexuali: estrogen și progesteron. Primul este cel mai important, el influențează transformările prin care organismul femeii trece în faza adultă, că de exemplu creșterea sânilor și transformarea uterului într-un mediu propice fertilității.
În timp ce estrogenul pregătește uterul pentru a primi oul fecundat, progesteronul are rolul de a susține dezvoltarea acestuia.

Când femeia se află în perioada premergătoare menopauzei, secreția de estrogen scade progresiv, în timp ce secreția de progesteron încetează. Urmează apoi perioada de dispariție a ciclului menstrual lunar și femeia nu mai poate rămâne însărcinată.

Simptomele pot fi foarte supărătoare

Cu această ocazie apar simptome precum: transpirații nocturne, bufeuri, stare de oboseală, anxietate, scăderea capacității de concentrare sau a memoriei, uscăciune vaginală, irascibilitate și pierderea apetitului sexual. Aceste semne nu apar la toate femeile, cele mai des întâlnite fiind totuși bufeurile, transpirațiile nocturne, și stările de iritare. Netratate, simptomele pot persistă multe luni sau chiar ani, dar ele pot fi eliminate cu ușurință prin diverse remedii, astfel încât femeia își poate recăpăta starea generală de buna dispoziție.

Există mai multe tipuri de terapii în menopauza, cel mai cunoscut fiind cel de substituție hormonala, care are că efect suprimarea simptomelor, și este recomandat în special persoanelor care se plâng de simptome deranjante, precum și celor care au risc crescut de osteoporoză (o consecință a menopauzei). Există și femei cărora nu le este recomandată administrarea acestui tip de terapie, de aceea, înainte de începerea tratamentului trebuie efectuat un examen clinic general și un examen ginecologic amănunțit.

Consumați produse din soia

Salvia poate fi folosită sub formă de infuzie: se lasă 20 de minute la infuzat, se pun două lingurițe la o cană și se bea cu înghițituri foarte mici de câte trei-patru pe zi. Dacă doriți, există și capsule cu aceeași plantă sau cu ulei cu care puteți face un masaj ce va poate relaxa.

Foarte bună este și soia deoarece conține fitoestrogeni. Se poate utiliza în mâncare (chiftele, sarmale sau ardei umpluți). Are proteine de origine vegetală în proporție de 48-52% și înlocuiește cu succes carnea. Se folosesc uleiul, germenii, laptele, brânză ori capsulele ce se găsesc în farmacii. Alte specii de plante folosite în asemenea situații sunt lintea, inișorul, varză de Bruxelles, talpă găștii, florile pasiunii.

Pot apărea insomnii și dureri articulare

La unele persoane aflate în această perioada dificilă există serioase probleme cu somnul. Dacă va numărați printre acestea puteți bea ceai de talpă găștii, de păducel și de lavandă, fie separate, fie în combinație. Seară, înainte de ora de culcare, consumați o infuzie din acesta plante: se pun două lingurițe la o cană și se bea cu înghițituri foarte mici.

Sunt situații în care nu se poate instala somnul datorită durerilor articulare și, pentru ameliorare, ceaiul de coajă de salcie face minuni, dar este și anti-reumatic. Crețușcă poate avea acțiune antiinflamatorie. O altă sursă importantă de calciu și fosfor o constituie cartilagiul de rechin care are, în plus, și funcție imunomodulatoare.

Foarte importante sunt și activitățile fizice în aer liber deoarece acestea contribuie la ameliorarea simptomelor, asigura un somn relaxant și previn instalarea osteoporozei dar și a kilogramelor în plus.

Pot ajută reflexoterapia și acupunctură.

Faceți cel puțin o dată pe an cure la altitudine medie, în stațiuni precum Govora, Tușnad, Sovata sau Vatra Dornei.


Aboneaza-te la Newsletter