
Subpoderabilitatea netratată poate duce la infertilitate
Dona08/12/2021În ziua de azi se vorbește numai despre diete pentru slăbit, iar persoanele care sunt prea slabe și vor să se îngrașe au cam fost uitate. Deși pare paradoxal, este mult mai ușor de eliminat kilogramele în plus decât de îngrășat deoarece, de regulă, persoanele care suferă de sub-ponderabilitate au metabolismul foarte ridicat. Dar pot fi și cazuri în care au ajuns slabe pentru că sar peste mesele principale ale zilei, mănâncă foarte repede, au un stil de viață foarte activ și nu consumă destule calorii sau suferă de stres.
Greutatea corporală situată sub cea normală duce la probleme de sănătate cum ar fi infertilitate, diabet zaharat tip 1, anemie, osteoporoză, imunitate scăzută, anorexie, hipotermie dar și la o stimă de sine scăzută.
Printre simptome se numără somnolență și oboseală, vulnerabilitate la infecții, lipsa menstruației, lipsa energiei și chiar amețeli.
Mâncați cât mai multe smochine
Dacă doriți să vă îngrășați, nu încercați să o faceți cu alimente nesănătoase, gen fast-food, ori cu dulciuri în exces sau cu pâine. Aceste alimente nerafinate nu vor face decât să vă streseze și mai mult organismul, ce trebuie să lupte din greu pentru procesarea lor.
Consumați grăsimi sănătoase – acizii grași Omega-3 – care se găsesc în fructele de mare, în pește (ton, somon) și în oleaginoase (semințe de in, nuci, migdale). Foarte importante sunt și proteinele. Cele mai sănătoase surse sunt: carnea fără grăsime, peștele, legumele și oleaginoasele. Carbohidrații care pot fi consumați sunt: fructele, legumele și cerealele integrale. Suplimentele nutriționale pot fi administrate între mese, dar numai în cazul în care necesitați o creștere a aportului de calorii sau dacă medicul vă recomandă acest lucru.
Consumați multe lactate integrale (lapte, caș), banane, orez, cereale integrale și miere.
Pepenii galbeni sunt, poate, cei mai eficienți în tratarea subponderabilităţii. Astfel, de cinci ori pe zi, mâncați câte două felii mari de pepene galben. Regimul trebuie să dureze cel puţin două săptămâni. Pepenele nu numai că stimulează pofta de mâncare, dar conţine şi o serie de vitamine necesare bunei funcţionări a organismului.
Smochinele, atât proaspete, cât şi uscate (dar înmuiate în prealabil), trebuie consumate ca desert, în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni. Conținutul mare de zahăr al acestor fructe şi asimilarea rapidă de organism face ca smochinele să fie fructele ideale pentru îngrășat și energizat.
Nici strugurii şi stafidele nu trebuie să lipsească din alimentația celor care vor să acumuleze câteva kilograme. Astfel, aceștia trebuie să se obișnuiască să mănânce câte un pumn cu stafide, ca gustare, între mese, în fiecare zi.
Beți ceai de măceșe și cătină
Folosiți cât mai des cimbrul în mâncăruri, dar și ghimbir. Acesta din urmă merge de minune în smoothie-uri din fructe și stimulează pofta de mâncare. În plus, acționează ca un tonic și are un rol important în buna funcționare a sistemului digestiv.
Un alt remediu foarte bun este hreanul dat prin răzătoare ce se combină cu o lingură cu miere. Se ia din acest preparat câte o linguriţă, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.
Măceşele și cătina sunt bogate în vitamina C şi sunt cunoscute drept stimulente pentru apetit şi tonice excelente pentru organism. De aceea, obişnuiţi-vă să consumaţi zilnic două căni cu ceai de măceşe și cătină, preparat astfel: în apa clocotită se adaugă două linguri cu fructe (măceșele se zdrobesc), după care se fierb câteva minute. Lichidul se strecoară şi se îndulceşte cu miere. E important ca fructele să fie puse în apă după ce aceasta a început să fiarbă, ca să nu se piardă vitamina C. Foarte bogat în vitamina C este și pătrunjelul; se adaugă zilnic în salatele de crudități care trebuie consumate frecvent.
În cazul în care aveți o greutate prea mică cel mai bine este să apelați la un specialist în nutriție, care vă poate face un meniu ce include alimente sănătoase cu multe calorii.