
Strategii pentru diminuarea simptomelor chisturilor ovariene
Dona10/09/2019Chisturile ovariene sunt formațiuni cu lichid care se pot dezvolta, din cauze diverse, pe unul sau ambele organe sexuale feminine. Multe dintre acestea sunt benigne, de dimensiuni mici, nu produc simptome și pot regresa, însă uneori pot fi dureroase sau pot provoca neplăceri ce afectează viața de zi cu zi.
În medie, una din trei femei aflate în perioada de reproducere au, la un moment dat, chisturi ovariene.
Cele mai comune tipuri de chisturi ovariene sunt:
– chistul funcțional – este asociat ciclului menstrual și, în general, regresează de la sine;
– chistul endometriozic – reprezintă o manifestare a endometriozei;
– chistul dermoid – o formațiune ce conține țesuturi diverse solide.
O altă situație este sindromul ovarelor polichistice, o afecțiune care se caracterizează prin apariția a numeroase chisturi pe ovare din cauza imposibilității eliberării ovocitelor din foliculii ovarieni, problemă de sănătate care duce, de multe ori, la infertilitate.Atunci când chisturile ovariene generază simptome, acestea se manifestă sub forma disconfortului abdominal, durerilor pelvineși neplăcerilor în timpul contactului sexual.
Femeile care se confruntă cu dureri severe în timpul menstruației sau suspectează că au chisturi ovariene trebuie să consulte cât de curând un medic specialist. În cazul în care sunt depistate astfel de formațiuni, se realizează o evaluare a acestora și se identifică potențiala cauză care a dus la apariția lor.
Dacă această problemă nu este depistată și tratată la timp, poate duce la complicații. Uneori, chistul se poate mări și provoca o presiune asupra ovarului și a altor organe din jur, iar o ruptură de chist ovarian poate provoca dureri abdominale intense și reprezintă un pericol imediat.
După ce medicul specialist determină tipul de chist și mărimea acestuia și ia în calcul simptomele și vârsta pacientei, se stabilește o cale de management a acestei probleme. În unele cazuri, dacă formațiunile sunt simple și au dimensiuni reduse, se recomandă consultul periodic pentru monitorizarea evoluției și, după caz, tratamente hormonale sau contraceptive orale. Însă, dacă formațiunea este mare sau are o tipologie cu potențial periculos, este necesară intervenția chirurgicală.
În cazul chisturilor de dimensiuni reduse, evaluate la intervale regulate de medic, persoana afectată își poate diminua durerile, care se manifestă în perioada menstruației, cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene, la recomandarea specialistului.
Masajul zonei lombare, a feselor și a abdomenului poate fi de ajutor contra neplăcerilor prin detensionarea mușchilor încordați.
De asemenea, activitatea fizică (alergare ușoară, ciclism, înot, yoga) și exercițiile de întindere (stretching) pot contribui la diminuarea durerilor.
În timpul durerilor, aplicarea unor comprese cu gel pentru terapie caldă sau a unor sticle cu apă încălzită în zona inferioară a abdomenului ori în regiunea lombară poate reduce durerile.Tehnicile de relaxare sunt și ele de ajutor, la fel ca și unele schimbări în alimentație – o dietă cu mai puțini carbohidrați ar trebui să ajute la diminuarea simptomelor chisturilor ovariene.