ficatul

Stilul de viață determină sănătatea ficatului tău

Dona08/05/2021

Te-ai convins că fiecare aspect al stării tale de sănătate contează, nu? Nu poți controla afecțiunile genetice sau pe cele autoimune, decât după diagnosticare respectând tratamentul și indicațiile medicului. Dar în privința celorlalte tipuri de afecțiuni ai un cuvânt important de spus zi de zi prin respectarea unor reguli de prevenție și alegerile pe care le faci privind stilul tău de viață.

Poți avea un ficat mai sănătos dacă trăiești echilibrat. Așadar, iată ce ar trebui să îți influențeze stilul de viață ca să ai un ficat mai sănătos!

Menține-ți greutatea cât mai normală

Una dintre problemele hepatice este ficatul gras sau steatoza din cauză non-alcoolică. Dacă medicul ți-a spus în urma analizelor și ecografiei că ai ficatul gras, atunci trebuie să scapi de niște kilograme. Specialiștii spun că pierderea a 10% în greutate îmbunătățește starea de sănătate a ficatului.

Pentru a pierde în greutate ai nevoie să controlezi ce și cât mănânci (reducând mărimea porțiilor) și să faci mișcare.

Atenție la ce mănânci și ce bei zi de zi și cum îți pregătești mâncarea

Preponderent în farfuria ta trebuie să se regăsească legumele, vegetalele proaspete și fructele, cu mențiunea să le alegi pe cele cu indice caloric mai mic căci trebuie să și îți menții greutatea sau să scapi de kilograme în plus dacă este cazul.

Ai grijă să mănânci cu moderație sursele de carbohidrați fie că sunt cereale și făinoase, fie legume și fructe cu aport ridicat de glucide (precum cartofi, fasolea uscată, mazărea uscată, fructele uscate).

Alege carnea albă slabă și consum-o fiartă, la cuptor sau la grătar. Consumă mai mult pește și cât mai puțină spre deloc carne roșie care are un aport de grăsimi mai ridicat.

Trebuie să reduci aportul de lipide/ grăsimi, așadar alege produse degresate și folosește grăsimi vegetale, ideal, ulei de măsline. Cea mai bună alegere este să renunți la fast-food și să gătești mâncarea cu cât mai puține grăsimi adăugate, fără a prăji alimentele.

Încearcă să introduci în meniul zilnic cât mai multe porții de alimente proaspete (legume, vegetale, fructe).

Consumă cu moderație sau deloc alcool, alimente procesate bogate în glucide, grăsimi, conservanți și sodiu, băuturi acidulate. Toate sunt legate și influențează starea de sănătate a ficatului, așadar trebuie să îți menții colesterolul, glicemia și tensiunea arterială în limite normale.

Fumatul este nociv pentru întregul organism

Așadar, ai grijă la fumatul activ și pasiv deoarece nicotina și componentele din fumul de țigară declanșează procese și modificări în corpul tău. Poți renunța la fumat și să te bucuri de o sănătate mai bună!

Trebuie să faci 150 de minute de mișcare moderată sau intensă pe săptămână

Alege să mergi pe jos, să mergi cu bicicleta, să îți plimbi câinele, copilul sau nepotul, minim 150 de minute adunate într-o săptămână. Important este să faci mișcare moderată sau mai intensă deoarece astfel vei pierde și în greutate, te vei odihni mai bine în fiecare noapte, previi afecțiuni cronice grave, îți vei îmbunătăți toți indicatorii stării de sănătate și vei avea o stare de bine.

Evită automedicația și respectă regulile de igienă și previno infecțiile cu virusurile hepatitice

Medicamente pe care le poți lua în mod uzual fără prescripție medicală pot să îți afecteze ficatul. Așadar, evită automedicația, iar dacă iei la nevoie în caz de febră sau dureri, citește prospectul, ia doza indicată pe o perioadă scurtă de timp și nu consuma alcool pe durata tratamentului și imediat după.

Un alt aspect important este să eviți infecțiile cu virusurile hepatitice. Cu excepția hepatitei autoimune, celelalte tipuri de hepatită pot fi prevenite dacă te informezi despre ele și respecți anumite reguli.

Alte informații despre ce poți face zi de zi, suplimente și vitamine cu proprietăți hepatoprotectoare găsești aici

 

 


Aboneaza-te la Newsletter