Steatoza hepatică netratată poate duce la ciroză

Dona09/12/2021

Ficatul este „laboratorul central al corpului”, iar de el depinde starea de sănătate a întregului organism. Acest organ îndeplinește mai multe funcții printre care se numără eliminare toxinelor acumulate, drenarea sângelui și producerea bilei.
În cazul persoanelor care au o viață agitată, care nu dorm suficient care mai ales au o alimentație nesănătoasă, în care abundă grăsimile animale, se poate ajunge la surmenajul ficatului – situație în care acesta nu mai lucrează la parametrii optimi – și la steatoză hepatică sau ficat gras. Această afecțiune semnifică faptul că organul este „îmbibat” în grăsime și face față cu greu funcțiilor sale.

27% din populația planetei suferă de această boală

În ultima vreme, tot mai multe persoane suferă de afecțiuni ale ficatului din cauza stilului de viață modern. Conform statisticilor, 27% din populația planetei are ficatul gras.

Practic, în celulele ficatului se acumulează grăsimi, mai ales trigliceride, care nu se mai elimină, aceasta fiind prima fază a steatozei. Apoi apare inflamația în țesutul de la acest nivel – așa-numită steatohepatită nonalcoolică. Dacă nu se iau măsuri terapeutice, în ficat apar țesuturi scleroase (fibroză, adică cicatrice care împiedică funcționarea celulei) și drumul duce la ciroză. S-a observat că circa 5% dintre cei cu steatoză hepatică vor face în timp ciroză deoarece nu răspund la tratament.

Principalele cauze: alcoolul și obezitatea

Când steatoza se află în faza acută, cauzele pot fi intoxicațiile sau anumite infecții. Sunt situații în care, la această afecțiune, celulele hepatice se distrug. Trebuie acționat rapid, altfel viață pacientului este în mare pericol. Când steatoza hepatică este cronică, de vină ar putea fi: alimentația haotică în care abundă grăsimile sau produsele de patiserie, greutatea în exces, hepatita cronică, consumul excesiv de alcool sau excesul de medicamente.

În ceea ce privește greutatea în exces, bărbații care au circumferința abdominală peste 102 cm prezintă factor mare de risc, iar la femei pericolul apare dacă depășesc în talie 88 cm.

Alt factor de risc este glicemia crescută, peste 110, că și hipertensiunea arterială sărită peste plafonul normal de 13,5 maximă cu 8,5 minimă.

Prezintă un risc crescut de a face steatoză hepatică nealcoolica și cei care au o tulburare a grăsimilor în sânge, cu colesterol peste 200 și trigliceride serice peste 150.

Se diagnostichează prin ecografie și analize

Printre simptome, în cazul formei acute, se poate ajunge chiar la comă hepatică, la pierderi de cunoștință, iar aerul emanat are un miros pregnant de ficat.

În formă cronică există senzația de apăsare în zona ficatului, de preaplin și de balonare. În plus, persistă starea de oboseală continuă, de insomnie și poate apărea atrofia hepatică. Din păcate, în timp, toate simptomele se agravează.

Pentru diagnostic sunt recomandate ecografiile și determinarea transaminazei.

Diagnosticul de steatoză hepatică trebuie tratat cu maximă seriozitate. În primul rând, trebuie să deveniți foarte selectivi la mâncare, eliminând din dietă, pentru totdeauna, grăsimile (cu cât consumați mai puține, cu atât ficatul este mai protejat), dulciurile, foietajele și alcoolul. Axați-vă pe cât mai multe cereale, legume și fructe și nu uitați de sfecla roșie, ce este un hepatoprotector și un hepatoregenerator de excepție.

Cura cu ceaiuri hepatoprotectoare

Pe lângă tratamentul medicamentos, începeți o cură cu ceaiuri hepatoprotectoare și hepatoregeneratoare – de cicoare, de anghinare sau de păpădie.

Și fructele de armurariu sunt o adevărată binecuvântare pentru ficat (o cură de 30 de zile este de real folos) – se iau câte două lingurițe cu fruct măcinat și se mestecă încet, după micul dejun. Apoi se beau 250 ml de apă sau de ceai hepatoprotector. Se repetă după cină.

Și vitaminele din gama B sunt recomandate deoarece sunt foarte bune protectoare pentru ficat.


Aboneaza-te la Newsletter