steatohepatita nonalcoolică

Risc crescut de steatohepatită nonalcoolică la femeile cu diabet de tip 2, obezitate sau hiperlipidemie      

Dona18/06/2021

Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani care au obezitate, diabet zaharat de tip 2 și/sau hiperlipidemie au un risc crescut de steatohepatită nonalcoolică.

Aceasta este o afecțiune, mai precis un sindrom, care apare la persoane care nu consumă alcool și care produce modificări ale țesutului hepatic, leziuni similare cu cele prezente în hepatita alcoolică, inflamație și, în funcție de stadiu, fibroză.

Cu alte cuvinte pacienții cu această boală prezintă o acumulare excesivă de lipide în hepatocite (trigliceride), specifică steatozei hepatice sau ficatului gras în absența sarcinii sau alcoolismului.

Deși nu a fost clar identificată cauza, specialiștii vorbesc despre rezistența la insulină prezentă în sindromul metabolic și la persoanele cu țesut visceral abdominal și obezitate abdominală.

Chiar dacă este preponderent diagnosticată la femeile din categoriile de risc menționate anterior, această boală poate fi diagnosticată la pacienți de orice vârstă, la ambele sexe, care au unul sau o combinație a acestor factori de risc sau fac anumite tratamente.

Este o afecțiune, de cele mai multe ori, asimptomatică

De obicei, această formă de hepatită este asimptomatică și este diagnosticată în urma unei biopsii în urma căreia se constată prezența leziunilor hepatice.

Poate evolua în timp spre ciroză, hipertensiune portală și insuficiență hepatică. Așadar este foarte important ca să fie diagnosticată cât mai devreme, și tratată și monitorizată corespunzător.

De aceea, persoanele de orice vârstă, bărbați și femei care nu suferă de alcoolism, dar au hiperglicemie, hiperlipidemie și suprapondere sau obezitate sau iau tratamente care pot cauza steatoză, trebuie să își facă periodic analize medicale și să urmeze tratamentul și indicațiile medicului pentru a reduce complicațiile hepatice.

Prognosticul pacienților cu această afecțiune depinde de la un caz la altul, deoarece depinde de foarte mulți factori și de evoluția celorlalte afecțiuni și complicațiilor lor, astfel creându-se un cerc vicios. Steatohepatita nonalcoolică evoluează în timp și se complică cu varice esofagiene și ciroză. Varicele esofagiene evoluează la rândul lor și pot cauza sângerări și chiar hemoragie internă. Iar conform statisticilor din SUA, 25% dintre acești pacienți fac ciroză.

În cazul steatohepatitei nonalcoolice cel mai bun tratament este prevenția

Din păcate, modificările ficatului sunt ireversibile, boala fiind cronică progresivă și afectează calitatea vieții pacienților. În prezent, tratamentul contribuie doar la încetinirea evoluției bolii și apariției complicațiilor ei.

Nu există tratament, recomandări de dietă și nici produse miracol pentru care să stopeze modificările cauzate de acest sindrom și să regenereze țesutul hepatic.

De aceea, specialiștii pun accentul pe reducerea factorilor de risc. Adică reducerea nivelul glicemiei și menținerea ei în limite normale sau cât mai aproape de normal.  Pe reducerea kilogramelor în plus, a nivelului colesterolului și trigliceridelor și monitorizarea atentă a pacienților, mai ales dacă iau anumite medicamente care cauzează inflamarea și modificări ale țesutului hepatic.

 

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter