#Stămacasă Dacă ești părinte, vei descoperi că poți fi uimitor de eficient și pozitiv

Dona22/04/2020

Este o perioadă complicată. Avem nenumărate restricții. Trebuie să lucrăm de acasă. Avem griji legate de sănătate, de locul de muncă, de cei dragi, financiare… Trebuie să jonglăm cu toate și ne întrebăm dacă poți reuși. Răspunsul este DA!

De ce? Poate pentru că pur și simplu nu ai altă opțiune.

Ca părinte, automat te vei organiza mai bine timpul deoarece trebuie să și lucrezi, să te și ocupi de copil sau de copii. Vei face și mai multă mișcare fără să fii conștient de asta. Vei alerga între diferite spații, va trebuie să mergi la copil să vezi ce își dorește, ce trebuie să îi faci sau pur și simplu să îi pui masa și să îl hrănești.

Așadar, vei alterna perioadele de lucru cu cele de pauză.

Asta e mai puțin plăcut și mai dificil de gestionat dacă nu te organizezi bine sau nu îți notezi unde ai rămas, ce ai de făcut sau să salvezi periodic ce ai lucrat.

Dar vei reuși, concentrat fiind, de nevoie, să reduci considerabil timpul alocat îndeplinirii unei sarcini fără a face rabat de la eficiență. Poate nu din primele încercări, dar în timp, vei fi uimit de propriile performanțe.

Dacă ai partenerul acasă, atunci preluarea alternativă a sarcinilor legate de gestionarea nevoilor copiilor.

Delegați-vă pe rând anumite treburi și griji! Răspundeți alternativ solicitărilor copilului sau copiilor. Planificați timpul individual, dar și timpul petrecut împreună.

Mulți dintre părinți, mai ales mame, fac asta în mod curent când le sunt copiii bolnavi și, volens nolens, lucrează de acasă.

Țin teleconferințe poate din mașină sau taxi în drum spre casă sau spital. Se trezesc mai devreme ca să planifice, să delege, să scrie mailuri știind că vor trebuie să aloce o oră pentru micul dejun și trezirea de dimineață. Și în ciuda unui ritm alert, reușesc să își mențină starea de psihic și să jongleze cu tot ce au de făcut zi de zi. Deoarece se poate!

Este doar încă o încercare pentru părinți

Da, ne vom păstra și starea pozitivă. Avem mai multe motive pentru asta, unele chiar foarte egoiste. În primul rând, vrem să le transmitem copiilor ideea că totul este și va fi bine, chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă dificilă. Vrem să evităm hormonii de stres care ne scad imunitatea.

În plus, este un prilej de învățare pentru toți, mici și mari. Vorba aceea, primim lămâi și facem limonadă din ele!

Iar din punct de vedere egoist, copiii noștri  sunt un burete de emoții. Dacă ne agităm și suntem negativi, copiii noștri ne vor copia și s-a dus cu liniștea și echilibrul din casă. Niciunul nu își dorește un copil super agitat sau speriat care riscă oricând să escaladeze emoțional și să ne scape de sub control.

Așadar, dacă unii (mulți) dintre noi putem face asta, și tu poți reuși!


Aboneaza-te la Newsletter