Sportul și dieta merg mână în mână

Dona14/10/2021

Există multe persoane care se plâng că, deși sunt active și merg la sală în fiecare zi, nu reușesc să aibă corpul pe care și-l doresc. La polul opus, sunt indivizi care țin mereu dietă și au o constituție „trasă prin inel”, însă nu se simt deloc în formă, obosesc repede și se plâng că nu au destulă forță. Cercetătorii care studiază sportul și nutriția atrag atenția că cele două nu pot fi separate dacă ne dorim să fim sănătoși și subliniază că mișcarea fizică susținută tonifiază, iar alimentația echilibrată slăbește.

„Rețetele” miraculoase nu funcționează pe termen lung

Oamenii de știință din lumea întreagă au studiat, în cadrul mai multor cercetări efectuate în ultimele decenii, influența curelor de slăbire fără activitate fizică asupra organismului, pe de o parte, și a programelor de exerciții efectuate fără a se ține în paralel dieta. Concluzia a fost că ambele metode pot contribui la slăbit dacă sunt respectate într-un mod susținut, însă oamenii sunt sfătuiți să nu se concentreze numai pe acest scop deoarece o greutate normală nu presupune neapărat și o stare de sănătate bună.

Prin urmare, exercițiile fizice tip cardio împreună cu alimentația sănătoasă sunt cheia unei stări de bine de lungă durata. În acest sens, cercetătorii au observat că în special persoanele supraponderale și obeze sunt atrase de regimurile de slăbit care promovează restricțiile calorice fără însă a include și un program regulat de exerciții fizice. Concluzia a fost că astfel de „rețete” nu dau randament pe termen lung deoarece nu scad riscul de boli cardiovasculare și diabet și pot face chiar mai mult rău decât bine.

Trebuie urmate în paralel pentru un stil de viață sănătos

Modificarea simultană a dietei și a nivelului de activitate fizică acționează sinergic și simbiotic. Într-unul dintre studii, o cercetare efectuată la Universitatea Stanford, 200 de participanți inactivi cu vârste mai mari de 45 de ani au fost împărțiți în mod aleatoriu în patru grupuri.
Cei din primul grup erau instruiți să facă schimbări în dietă și activitatea fizică simultan, cei din al doilea grup trebuiau să facă mai întâi schimbări în dietă și după patru luni să schimbe nivelul de activitate fizică, iar cel de-al treilea grup trebuia să facă mai întâi schimbări în nivelul de activitate fizică, iar abia la patru luni distanță urmau schimbările în dietă. Al patrulea grup era grupul de control, care nu primea sfaturi referitoare la dietă sau la sport, ci pe tema gestionării stresului.
Recomandările specialiștilor au fost că participanții să facă 150 de minute de sport pe săptămână, să consume între cinci și nouă porții de legume și fructe în fiecare zi și să mențină consumul de grăsimi săturate la un nivel de maximum 10% din totalul hranei consumate.

Spre deosebire de participanții din ultimul grup, cei din primele trei grupuri au înregistrat schimbări pozitive la finalul studiului, iar cele mai bune rezultate le-au avut indivizii care au introdus în stilul de viață, simultan, modificări ale regimului alimentar și ale programului de exerciții fizice.

Atunci când oamenii se concentrează atât pe sport cât și pe dietă încă de la începutul unui astfel de program, acest lucru ajută la acordarea unei priorități egale celor două comportamente sănătoase, făcând mai probabil să mențină ambele obiceiuri pentru o perioada de timp mai îndelungată, au concluzionat cercetătorii.

O prioritate acceptată cu plăcere

În ceea ce privește alimentația, se recomandă fructele și legumele, crude sau gătite prin fierbere ori coacere, scăderea cantității de grăsimi, consumul redus de zahăr și sare și renunțarea la fast-food și la alimente intens procesate cum ar fi cășcavalul ori mezelurile. Legat de sport, indicate sunt atât exercițiile cardio, precum mersul rapid, alergarea, mersul cu bicicleta sau înotul, dar și cele de întărire a musculaturii în toate zonele corpului.

De altfel, în Statele Unite ale Americii, în urmă studiilor efectuate s-a introdus recomandarea că persoanele adulte, cu greutate normală, să efectueze cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, iar cele care au predispoziție la îngrășare să facă mișcare 60 de minute zilnic.
Pe de altă parte, persoanelor supraponderale și obeze li se recomandă 90 de minute de sport pe zi. Pentru a reuși acest lucru și a rămâne consecvenți, oamenii de știință au și un sfat: că sportul și alimentația sănătoasă să devină o prioritate plăcută în viață tuturor.


Aboneaza-te la Newsletter