Spondilita anchilozantă

Dona23/08/2021

Spondilita anchilozantă este o afecțiune sistemică pe termen lung, caracterizată prin inflamații ale articulațiilor de la nivelul scheletului axial și a celor periferice mari (mai simplu spus la nivelul coloanei, dar și în alte părți ale corpului), dorsalgii (dureri dorsale) resimțite în timpul nopții, redoare (senzație de înțepenire), accentuarea cifozei, simptome generale și uveită anterioară.

Este o afecțiune de 2-3 ori mai frecventă la bărbați decât la femei, diagnosticată la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, care se manifestă semnificativ mai frecvent (de 10-20 de ori) la persoane care au istoric familial la rudele de gradul I.

Așadar, dacă resimți unul dintre următoarele simptome, mergi la medic
  1. Dureri de spate cu senzație de înțepenire care se manifestă cu precădere dimineața (redoare) și în timpul nopții și care se ameliorează ușor dacă faci mișcări de încălzire
  2. Dureri și infamații în alte zone ale corpului, în special la nivelul articulațiilor (artrită) și tendoanelor (tendinită) cu zone mai calde și mai sensibile la palpare
  3. Oboseală severă sau extremă și lipsă de energie
  4. Dureri în zona feselor
  5. Dureri în piept care se accentuează dacă încerci să respiri mai adânc (atunci când inflamațiile îți afectează și coastele).
Cauzele și tratamentul spondilitei anchilozante

Am menționat anterior că factorii genetici sunt importanți așadar dacă ai un istoric familial la rudele de gradul I, discută cu medicul și acționează de la primele simptome. În 9 din 10 cazuri pacienții cu spondilită anchilozantă au gena HLA-B27.

Tratamentul este deosebit de important deoarece nu urmărește doar ameliorarea simptomelor, în principal a durerii, ci și menținerea flexibilității articulare pe termen cât mai lung astfel încât mobilitatea pacientului să fie cât mai puțin afectată și acesta să își mențină o calitate cât mai bună a vieții.

În timp, de obicei pe parcursul primilor 10 ani, modificările produse de această boală afectează grav coloana, cauzează calcifieri și, la anumiți pacienți determină unirea anumitor părți ale coloanei și anchilozarea (pierderea flexibilității).

Spondilita anchilozantă se caracterizează prin o alternare a episoadelor ușoare sau moderate de inflamație activă cu perioade în care simptomele și inflamațiile par inexistente sau trec neobservate.


Aboneaza-te la Newsletter