
Splenomegalia
Dona06/02/2022Splenomegalia este o afecțiune caracterizată prin creșterea în volum și greutate a splinei. Aceasta este un organ situat lângă stomac, în partea stângă a abdomenului, și are funcții critice pentru organism. Ea filtrează şi distruge celulele sangvine uzate şi îmbătrânite, joacă un rol foarte important în prevenirea infecţiilor producând globulele albe, care sunt prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, și joacă rol de depozit pentru celulele roşii.
În mod normal, splina cântărește aproximativ 150 g și are un diametru de 11 cm. În cazul în care depășește 400 g diagnosticul este de splenomegalie moderată (diametrul este situat între 11-20 cm), iar dacă trece de 1.000 g se numește splenomegalia severă (diametrul este mai mare de 20 cm).
Se caracterizează prin dureri în partea stângă a abdomenului
Printre cauzele care conduc la splenomegalie se numără: infecţii virale şi bacteriene, infestări cu paraziţi, boli care afectează ficatul, cum ar fi ciroza, cancer al sângelui (leucemie), ciroza alcoolică, fibroza chistică, anemii hemolitice, talasemie, afecţiuni metabolice sau cheaguri de sânge prezente în venele din zona ficatului şi a splinei.
În unele situații, splenomegalia este asimptomatică. Alteori, poate provoca dureri în partea abdominală stângă, ce pot cuprinde şi umărul. Atunci când splina mărită apasă pe stomac, apare o senzaţie similară ca după o masă copioasă. Această senzaţie intervine fără să fi mâncat deloc sau după ingerarea unei cantităţi foarte mici de hrană. Alte simptome sunt: senzaţie de oboseală, anemie, infecţii frecvente și sângerări uşoare.
Consultați medicul imediat dacă aveți dureri în abdomen în partea stângă sus, mai ales dacă neplăcerea este severă sau se înrăutățește atunci când respirați adânc.
Se confirmă prin teste de sânge
O splină mărită este, de obicei, depistată la o examinare fizică atentă. Medicul poate simți de multe ori extinderea acestui organ prin palparea părții stângi a abdomenului, chiar sub coaste.
Diagnosticul este confirmat prin teste de sânge și un studiu de imagistică a abdomenului, cum ar fi o ecografie sau o tomografie computerizată. Aceste teste pot ajuta la determinarea mărimii splinei și dacă aceasta s-a extins către alte organe. De asemenea, poate fi folosită rezonanța magnetică, pentru a urmări fluxul de sânge care trece prin splină.
Uneori, există situații în care este nevoie de teste suplimentare pentru a determina cauza apariției acestei probleme. Astfel, se efectuează teste ale funcției hepatice și un examen de măduvă osoasă, ce pot oferi informații detaliate despre celulele care poartă sângele.
Se poate ajunge la deces în cazurile de splenomegalie ce derivă din bolile asociate acesteia. Șansele de supraviețuire sunt, din fericire, foarte mari în cazul în care pacientul s-a prezentat la medic încă de la primele simptome.
Gelul de aloe ajută la refacerea organului
Pentru însănătoșirea splinei trebuie evitate activitățile fizice intense, iar din alimentație trebuie eliminate toate produsele intens procesate, dar și prăjelile. Sunt recomandate alimentele ușoare, cât mai aproape de natural.
Tratamentul splenomegaliei variază, de obicei, în funcție de cauza de bază și, în unele situații, sunt recomandate antibioticele.
Atunci când afecțiunea este foarte gravă şi cauzează complicaţii serioase, se recomandă îndepărtarea splinei pe cale chirurgicală (splenectomie). După această măsură, pacienții trebuie însă să fie deosebit de atenți deoarece sunt mult mai predispuși către contractarea infecţiilor care le pot pune viaţa în pericol.
Există și câteva remedii naturale ce ajută la stoparea creşterii volumului splinei şi la refacerea funcţiei normale a acesteia. Astfel, amestecaţi 10 ml suc de lămâie cu 6 ml suc de ceapă şi beţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Mai puteți puneţi seara, la înmuiat, cinci-șase curmale, lăsaţi-le peste noapte, iar dimineaţa adăugaţi o jumătate de linguriţă cu miere şi amestecați la blender. Consumaţi acest remediu în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Gelul proaspăt de aloe este, de asemenea, util a fi consumat în fiecare zi.