spălături vaginale

Spalaturile intravaginale, indicate doar la recomandarea medicului

Dona17/09/2019

Igiena zonei intime are o importanță deosebit pentru starea de sănătate, însă specialiștii atrag atenția că aceasta nu trebuie efectuată în exces, de mai multe ori pe zi și folosind metode și produse necorespunzătoare.
Această zona deosebit de delicată a corpului femeii se curăță, în general, o dată pe zi, dimineață, și după contactul sexual, folosind geluri sau săpunuri create special pentru zona intimă, apă curată și un prosop curat din bumbac.

În cazul în care spălăturile externe sunt mai frecvente există riscul să se producă un dezechilibru al florei vaginale benefice, crescând posibilitatea aparițiilor unor infecții, precum candidoza.
În timpul menstruației, însă, spălăturile în zona intimă pot fi mai frecvente, pentru prevenirea acumulărilor bacteriene.

Vaginul are propriul sau sistem de curățare din interior, cu ajutorul secrețiilor, iar spălăturile intravaginale riscă să schimbe pHh-ul florei vaginale și favorizează apariția bolilor ginecologice recurente prin perturbarea numărului lactobacililor, adică al bacteriilor responsabile de păstrarea unui mediu vaginal sănătos.

De aceea, spălăturile intravaginale sunt rar indicate și se efectuează numai la recomandarea unui medic specialist.
Pentru toaleta externă este bine să se evite produsele destinate igienei intime care conțin parfumuri, iar spălăturile se realizează cu apă caldă, nu fierbinte, și cu geluri sau creme speciale, care nu distrug mediul acid al vaginului.

Lenjeria de corp se schimbă zilnic și chiar de mai multe ori pe zi dacă se îmbibă cu transpirație. Aceasta se spală cu apă fierbinte pentru a se elimina germenii. Se evită chiloții din materiale sintetice și se optează pentru cei din bumbac. Aceștia nu trebuie să fie strânși pe corp deoarece contribuie la menținerea umidității, ce predispune la dezvoltarea bacteriilor.

Absorbantele se schimbă de 4-5 ori pe zi. Nu se folosesc șervețele umede cu parfumuri și alcool deoarece acestea pot irita și dezechilibra flora bacteriană ce asigura protecție naturală. Cele mai bune sunt șervețelele special create pentru zona intimă.
Tampoanele interne sunt recomandate doar ocazional, în special la piscină sau la mare, și nu se mențin în vagin mai mult de patru ore pe zi deoarece pot favoriza înmultirea bacteriilor și pot irita colul uterin.

La fel de important este să se evite așezarea pe vasul de toaletă din WC-urile publice și folosirea prosoapelor utilizate de alte persoane.
Direcția de șters în zona intimă este întotdeauna din față către spate pentru a se evita pătrunderea bacteriilor din zona anala în cea vaginală.
Igiena este deosebit de importantă și în timpul preludiului și al actului sexual, iar acest lucru trebuie comunicat partenerului.

Printre afecțiunile cel mai des întâlnite ce pot apărea ca urmare a unei igiene intime neadecvate se numără candidoza vaginală (scurgere albă, cu inflamare a vulvei și a labiilor, usturime și mâncărime în timpul urinării sau a actului sexual), trichomoniaza (secreție abundență, verzuie, spumoasă, uneori asociată cu un miros specific, iritatie sau mâncărime), vaginita bacteriană (asimptomatică în 50% din cazuri).

Atenție! Orice simptom neobișnuit resimțit în zona intimă trebuie investigat de medicul ginecolog astfel încât să se evite agravarea unor posibile probleme ce pot avea consecințe extrem de neplăcute.


Aboneaza-te la Newsletter