
SOS insolația!
Dona08/06/2020Ce este insolația și cum se manifestă
Venirea căldurii ne aduce și bucurii, dar și neplăceri. Canicula este neplăcută și periculoasă mai ales pentru cei cu afecțiuni cronice și pentru copii. Trebuie să ne ferim de insolație și de arsuri solare pe care le putem face foarte ușor, dacă nu ne protejăm cu creme, haine și pălării și dacă nu consumăm mai multă apă.
Insolația apare când corpul nostru a fost expus unor temperaturi ridicate (chiar și la umbră) și s-a deshidratat. Stări de rău și de epuizare pot să apară și din cauza unor spații sau vehicule închise, fără temperatura controlată, mai ales la cei cu afecțiuni cronice, persoane cu probleme cardio-respiratorii, femei la menopauză și copii.
Simptomele care ne alertează sunt:
- Piele înroșită, posibil și dureroasă
- Senzație acută de sete, stare de rău, amețeală, confuzie și sau leșin, diminuarea sau lipsa controlului motric, în cazuri grave stare de inconștiență, incapacitatea de a răspunde, deshidratare vizibilă.
- Temperatura ridicată a corpului cu sau fără frisoane.
- Puls accelerat.
- Dureri în membre și de stomac.
Ce trebuie să facem în caz de insolație
Insolația este o urgență medicală deoarece provoacă dezechilibre de funcționare ale organismului într-un interval scurt de timp. De aceea trebuie nu doar să anunțăm un echipaj medical sau să deplasăm persoana la spital, ci și să o scoatem imediat din mediul care a provocat insolația. Așadar:
- Persoana va fi dusă imediat la umbră sau într-o încăpere cu temperatura controlată și ținută minim 30 de minute. Atenție ca mediul/ încăperea să nu îi provoace un alt șoc din cauza diferenței (prea scăzute) de temperatură ambiantă.
- Poziția va fi orizontală cu picioarele mai ridicate.
- Duș cu apă călâie sau comprese cu apă rece la cap și axile.
- Îi dăm apă
- Aflăm detalii despre starea medicală (afecțiuni cronice și tratamente în curs) și persoane de contact.
Ce să nu facem în caz de insolație
- Nu administrăm antitermice fără recomandare expresă! Când sau dacă sunăm la serviciul de urgență, personalul ne poate îndruma ce să facem până ajunge echipajul sau ajungem la un spital.
Dacă avem o afecțiune, trebuie să nu uităm să ne luăm tratamentul, evităm expunerea în perioadele cele mai călduroase și bem periodic apă. Nu consumăm alcool în perioadele de caniculă, reducem consumul de cafea și ceai negru !