
Somnul scurt de după-amiază de maxim 30 de minute îți crește performanțele
Dona18/05/2021Poate ai auzit și citit despre somnul scurt sau power nap sau cat nap care are mai multe beneficii pentru sănătate. Mai ales dacă nu te odihnești suficient noaptea, suferi de tulburări de somn sau ai avut o zi stresantă, după prânz te apucă oboseala. Atunci poți să bei o cafea sau să iei o scurtă pauză în care să te odihnești și de ce nu, să dormi puțin ca apoi să rezolvi ce ai de făcut.
Beneficiile concrete pentru sănătate
Studiile arată că un somn scurt de după-amiază ajută la creșterea performanțelor cognitive și abilitățile de învățare. Ajută memoria, creativitatea, performanța în general și starea de spirit a persoanei respective. Efectele de refacere a organismului sunt mai evidente în cazul unui somn scurt care cuprinde și stadiul 2 (adică de 20-30 de minute) decât a unui somn scurt.
Beneficiile unui somn scurt de 5-15 minute sunt vizibile imediat și durează pentru o perioadă de 1-3 h.
Și în cazul persoanelor vârstnice, specialiștii au constatat că o pauză de somn 30 de minute la ora 13 cel puțin 5 zile pe săptămână le ajută să își mențină un nivel de energie și alertă din punct de vedere fizic, comportamental și psihologic pentru a-și derula activitățile zilnice.
Durata nu trebuie să depășească 30 de minute
Poți alege să ațipești puțin (5-15 de minute) adică primul stadiu de somn când organismul tău este în stare de tranziție între veghe și somn. Sau poți alege să dormi un pic mai mult (15-30 de minute) adică să îi permiți organismului tău să treacă în stadiul doi de somn când musculatura se va relaxa și pulsul va scădea ușor. Nu dormi mai mult de 30 de minute deoarece vei fi deja în stadiul 3 de somn, adică somnul profund, și vei face eforturi să te trezești, te vei simți amețit/ă și nu îți vei putea aduna imediat gândurile.
Dacă alegi să dormi puțin, atunci fă-o serios!
Ca și în cazul somnului de noapte trebuie să respecți niște reguli. Ideal ar fi să dormi într-o cameră întunecată, fără lumină, zgomote, ecrane și într-un mediu confortabil. Camera trebuie aerisită, indiferent de anotimp.
De asemenea, e foarte important să nu amâni alarma. Odată cei ai stabilit că dormi 30 de minute, de exemplu, te vei rezuma doar la cele 30 de minute. Altfel te vei simți mai obosit/ă sau mai frustrat/ă decât înainte să adormi.