
Soluții pentru cele mai comune probleme de alăptare
Dona24/10/2021Alăptarea este esențială pentru sănătatea bebelușului, a mamei, cât și pentru relația dintre acesta și mamă. Laptele matern reprezintă hrana desăvârșită pentru copil fiind bogat în substanțe hrănitoare, hormoni care stimulează creșterea și enzime care îl fac ușor de digerat.
De asemenea, alăptarea în primele șase luni după naștere și continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani a copilului (conform recomandărilor OMS) îi asigură bebelușului imunitatea de care are atâta nevoie, îl ferește de gastroenterite și de infecții, dar și de alergii.
Uneori, însă, mămicile se pot confrunta cu dificultăți de alăptare, ce au la baza diverse cauze. Cel mai adesea, acest lucru se petrece în cazul femeilor aflate la primul copil, iar cele mai frecvente probleme sunt: blocarea canalelor de lapte, secreția insuficiența de lapte, congestionarea sânilor și dureri și fisuri ale mameloanelor.
Luați măsuri împotriva stresului
Stresul și oboseala pot provoca dificultăți de alăptare, în special în primele săptămâni după naștere, când se stabilizează secreția de lapte. Starea permanentă de îngrijorare, de încordare și agitația pot diminua eliberarea oxitocinei, un hormon care declanșează „coborârea” laptelui, și a prolactinei, un alt hormon ce face că glandele producătoare de lapte să secrete lichidul vital.
Din această cauză, mămicile trebuie să-și gestioneze foarte bine timpul – țînând cont că bebelușul trebuie hrănit frecvent la început – și să se bucure cât mai mult de relația cu cel mic pentru că alăptarea determină eliberarea endorfinei, care conferă o senzație de bine și de relaxare. Astfel, corpul eliberat de stres se va autoregla pentru a face față noilor îndatoriri.
Pompa specială ajută în cazul sânilor congestionați
Problema sânilor congestionați, rigizi, umflați și dureroși, apare în special în primele zile după naștere, când debutează secreția laptelui matur (după colostru). În această situație bebelușului îi este greu să prindă corect mamelonul, iar proaspăta mămică suferă un stres în plus din cauza durerii. Pentru a contracara această situație, nou-născutul trebuie pus cât mai des la sân, atât ziua cât și noaptea, astfel încât să nu apuce să se acumuleze o cantitate prea mare de lapte.
Este bine să se folosească și pompa specială pentru alăptat. În cazul în care sănii sunt foarte plini, se țin în apă caldă sau se aplică câte o compresă fierbinte pe fiecare. Între alăptări e indicat să se pună pe piept comprese reci pentru a alunga senzația de disconfort.
Mameloanele se ung cu cremă
Dacă mameloanele sunt dureroase sau au apărut fisuri, bebelușul trebuie direcționat spre a apuca întreaga areola în gură, iar la fiecare alăptare este indicat să îi fie schimbată poziția pentru a se evita suprasolicitarea unei singure zone.
Dacă durerea resimțită este prea mare, se reduce timpul de alăptare și se folosește pompa.
Pentru a preveni fisurile, sănii se lasă să se aerisească, iar după fiecare alăptare mameloanele se spală doar cu apă, se usucă și se aplică un unguent cum ar fi cel cu gălbenele.
Blocarea canalelor poate cauza infecții
Blocarea canalelor de lapte este una dintre cele mai grave probleme care pot apărea. Se poate depista prin apariția unei umflături roșii și moi în sân. În acest caz trebuie intervenit de urgență pentru a evita o eventuală infecție. Bebelușul trebuie alăptat cât mai des, iar sănii se mulg cu pompa astfel încât să fie goliți după fiecare alăptare. Se face masaj în zona cu probleme, se execută exerciții de rotație a brațelor timp de câteva minute în fiecare oră și se renunță la sutien și la bluze strâmte. Dacă problema persistă, este indicat să se apeleze la ajutorul medicului.
Hrănirea frecvența a bebelușului stimulează lactația
Unele mămici se confruntă și cu secreția insuficientă de lapte. Alăptarea frecvența și cât de mult dorește copilul pot fi soluția și în acest caz pentru că suptul stimulează lactația. De asemenea, pot fi de ajutor infuziile de urzică, semințe de chimen, fenicul, verbina, coriandru, susan, țelină, schinduf, frunze de zmeur, mielarea, ori nalba mare.
Regimurile de slăbire și stilul de viață nesănătos, două dintre cauze
Pentru a preîntâmpina problemele de alăptare este indicat ca mămicile să nu înceapă un regim de slăbire imediat după naștere, să aibă o alimentație diversificată, cu multe legume și fructe, să se odihnească suficient de mult, apelând la membrii familiei pentru a veghea copilul, să evite consumul de cafea, ceai negru, băuturi carbogazoase și mai ales de alcool, să nu fumeze și să țină stresul la distanță prin metode de relaxare ce pot include plimbările scurte în natură, yoga și meditația.
Alimentele grele, în special prăjelile, dulciurile cu multe calorii și produsele fast-food, dar și condimentele, trebuie evitate deoarece aproape toate substanțele consumate se vor transmite în laptele matern. Foarte important este să se solicite ajutorul consilierilor de alăptare și al medicului în cazul oricăror probleme apărute.