dieta South Beach

Slăbește sănătos pe termen lung cu dieta South Beach!

Dona03/07/2020

Cea mai mare problemă a dietelor de slăbit este că majoritatea nu sunt gândite pentru a obține rezultate pe termen lung, ci să rezolve o problemă imediată – reducerea unor kilograme rapid. Însă acest lucru se realizează prin restricții alimentare uneori extreme, creând dezechilibre și efectul de yo-yo imediat după renunțarea la dietă. Fără schimbarea obiceiurilor alimentare pe termen lung, nicio dietă nu este eficientă. Mai mult, nefiind gândite de medici, implicațiile unor diete pot fi majore (de exemplu, în cele hiperproteice, suprasolicitarea rinichilor; în cele hipocalorice, hipoglicemii).

Dieta South Beach este una dintre puținele diete recunoscute de comunitatea medicală pentru beneficiile pe termen scurt și lung pentru pacienții care o urmează

A fost creată de dr. Arthur Agatston, cardiolog, pentru a-și ajuta pacienții bolnavi de inimă să scape de kilogramele în plus într-un mod sănătos, fără riscuri pentru sănătatea lor. Această dietă l-a și făcut celebru, de altfel, deoarece conform statisticilor, persoanele care au urmat-o au dat jos între 4 și 7 kilograme în primele 2 săptămâni, fără să se înfometeze. Dieta urmărește reducerea stratului de grăsime viscerală și abdominală, inclusiv la pacienții cu diabet (pentru reducerea riscului de afecțiuni cardio-vasculare). Și însuși autorul a testat-o!

Dieta este una permisivă, dar centrată pe alimentele care aduc nutrienți de care organismul are nevoie, inclusiv carbohidrații buni din fructe și cereale. Cei care o urmează vor putea consuma carne (pui, curcan, pește, fructe de mare), legume, ouă, nuci, brânză, nuci, ulei de măsline, fructe, cereale (integrale).

Vor trebuie să ia trei mese pe zi (deci nu vor suferi de foame) plus două gustări (una dimineață și una după-amiaza), întocmai cum le este recomandat și persoanelor normoponderale. Micul dejun nu este opțional, ci obligatoriu, deoarece, dacă sărim această masă care aduce cca 30% din necesarul caloric al zilei, nivelul glicemiei scade, și crește pofta de mâncare spre prânz.
Mai mult, după cină vor putea lua un desert.

Primele 14 zile…
… sunt altfel. Este prima fază și cea mai strictă deoarece urmărește schimbări de profunzime.

În primul rând schimbarea obiceiurilor alimentare și în al doilea rând, modificarea compoziției sângelui prin scăderea colesterolului și trigliceridelor și mai ales, reducerea țesutului visceral care afectează funcționarea organelor interne, crește rezistența la insulină și predispune la boli cardio-vasculare. Așadar, în primele două săptămâni nu trebuie să consumați deloc: pâine, orez, cartofi, paste făinoase, produse de patiserie sau cofetărie, fructe. Apoi acestea vor fi reintroduse treptat. Combinațiile permise de carbohidrați buni, proteine și grăsimi sănătoase sunt gândite pentru a nu permite organismului pofte nesănătoase ca să își consume propriile rezerve de grăsime. Posibil ca să simțiți în primele două zile o dificultate în a respecta recomandările alimentare, însă după această perioadă totul va fi mai ușor.

… produc schimbări în organism care vor continua și după. Veți continua să slăbiți fără să aveți stări de nervozitate, slăbiciune, frustrare.

Cum ar arăta o zi din această primă etapă, din perspectiva dr. Agatston?

În primul rând cu micul dejun (nu este permisă omiterea acestuia). Acesta poate consta într-o omletă din două ouă și două feliuțe de costiță slabă prăjită în ulei de măsline sau legume (sparanghel, broccoli, ciuperci, ardei). Omleta poate să conțină și brânză, doar dacă aceasta este foarte slabă. Se poate bea cafea sau ceai, cu lapte degresat și (dacă e musai) un îndulcitor.

Medicul recomandă consumul zilnic de ouă la micul dejun, datorită nutrienților de calitate (oul este un aliment aproape complet). Sursele de Omega 3 (pește) sunt obligatoriu prezente de câteva ori pe săptămână (să nu uităm că unul dintre obiective este prevenția afecțiunilor cardio-vasculare, da?). Pentru cei care obișnuiesc să aibă sendvișuri dimineața, pot înlocui pâinea sau lipia cu frunze de salată în care să își pună umpluturile dorite.
La 10:30 va urma gustarea de dimineață, de exemplu mozzarella sau un iaurt cu conținut redus de grăsime.

Prânzul va consta dintr-o salată (verde cu roșii sau alte legume proaspete)/ verdețuri cu pui sau pește la grătar sau fructe de mare. Sau roșii umplute cu salată de ton. Sau dovlecei sau vinete umplute. Nu există o limitare a porțiilor, de aceea această dietă nu este resimțită ca o corvoadă, căci nu ne înfometează.
Gustarea de după-amiază va consta în nuci, caju sau migdale simple (nesărate sau neprăjite) – autorul recomandă maxim 15 la o gustare sau până în 30 de bucăți de fistic.

La cină, o salată, sau legume proaspete sau preparate cu pește sau carne slabă. Cina va fi urmată musai de un desert fără zahăr, pe bază de gelatină. Sau urdă dulce, degresată combinată cu semințe sau nuci și cacao (poate și un înlocuitor de zahăr).

Din ziua a 15a a dietei South Beach începe a doua fază.
Deja compoziția sângelui este mult îmbunătățită, a fost eliminată dependența de zahăr deci și pofta de dulciuri, sindromul rezistenței la insulină a dispărut.

Se reintroduc treptat alimentele interzise anterior. Dar în cantități mai mici, pe rând, nu toate deodată. În această fază, cardiologul spune că pacienții săi au rămas până și-au atins obiectivul și au pierdut numărul dorit de kilograme. În general, ritmul a fost de 0,5-1kg pierdut pe săptămână.

Carbohidrații cu indice glicemic mai mare vor fi adăugați treptat (pâinea albă, pastele).

E recomandată pâinea din făină integrală. Recomandare medicului este să începem cu un fruct pe zi, consumate întregi (unele cu coajă și pulpă), merele fiind prima alegere, apoi căpșunele, grepfuit. Condiția este să nu fie consumate la micul dejun pentru a nu produce un flux mai mare de insulină dimineața și poftă de alți carbohidrați.

Alți carbohidrați care pot fi reintroduși din primele zile ale etapei a doua sunt cerealele (tărâțe, fulgi de ovăz combinate cu lapte degresat). Dacă se reintroduce și orezul, atunci porția să nu fie mai mare decât o minge de tenis. Cartofii să fie medii. Carbohidrații din cerealele cu lapte (precum fulgii de ovăz), consumate la aceeași masă cu un ou, de exemplu, vor fi asimilate mai greu. La cină poate fi consumată o felie de pâine integrală, dar dacă nu a fost consumată pâine integrală și la micul dejun sau/și la prânz.

Medicul ne recomandă să observăm efectele introducerii treptate a unor carbohidrați și să le păstrăm în meniul zilnic dacă observăm că slăbim în continuare. Dacă nu mai slăbim, atunci trebuie fie să reducem cantitățile de surse de carbohidrați (fructe, cereale, paste), fie să încercăm alte combinații. În niciuna dintre faze nu sunt interzise mirodeniile, ierburile, plantele aromatice. Iar medicul ne recomandă să încercăm toate combinațiile, varietatea fiind specificul acestei diete de succes.

Deserturile ne vor încerca mult creativitatea. Împătimiții de ciocolată au în continuare opțiuni – de exemplu, căpșuni în ciocolată neagră (amăruie, ideal fără zahăr) sau felii de banană refrigerate și apoi “tăvălite” prin sos de ciocolată

Faza a treia a dietei South Beach

Începe atunci când fiecare decide că a ajuns la greutatea pe care și-a dorit-o sau i-a fost recomandată de către medic. Însă este pe viață, cu condiția respectării unor principii de bază pentru a păstra beneficiile obținute

Pentru mai multe detalii căutați dieta South Beach care a fost publicată și la noi, împreună cu rețete dezvoltate special pentru a fi conforme cu regulile dietei.

Spor la slăbit sănătos!


Aboneaza-te la Newsletter