Sinuzita

Dona26/06/2022

CE ESTE SINUZITA

 

Sinuzita reprezintă o inflamație a sinusurilor paranazele (sinus maxilar, frontal, sfenoid, celule etmoidale anterioare și posterioare) și poate să apară la persoanele de toate vârstele. Poate afecta un singur sinus (monosinuzită), mai multe sinusuri (polisinuzită) sau toate sinusurile simultan (pansinuzită). Sinuzita poate fi cronică sau acută, iar cauzele pot fi diverse, de la infecții bacteriene sau virale, până la unele reactii adverse. În funcție de caracteristicile inflamației și ale exudatului, sinuzita poate fi catarală, mucopurulentă, purulentă și necrotică.
Sinuzita poate trece de la sine sau cu ajutorul unui tratament, însă este foarte important de reținut faptul ca poate fi prevenită cu ușurință prin diverse metode.

SINUSURILE SI ROLUL LOR

 

Sinusurile reprezintă spații umplute cu aer care înconjoară cavitatea nazală, fiind localizate în partea inferioară a nasului. In total, există patru perechi de sinusuri, care au rolul de a produce mucusul necesar pentru protecția căilor aeriene. În ceea ce priveste dispunerea lor, exista două sinusuri frontale (deasupra ochilor), două sinusuri etmoidale (între ochi si nas), două sinusuri sfenoidale (tot între ochi si nas) și două sinusuri maxilare (în osul maxilar).

Sinusurile au atât rolul de a proteja căile aeriene, cât și de a modula rezonanța vocii, de a regla presiunea intranazală, de a proteja rădăcinile dentare și ochii de fluctuațiile termice. Totodată, acestea umidifică și incălzesc aerul respirat și acționează ca un tampon de protecție în fața traumatismelor faciale.

Mucusul produs de către sinusuri blochează și elimină microbii care pot pătrunde în organism. Însă, atunci când bacteriile și alergenii duc la formarea unui exces de mucus, acesta poate bloca sinusurile și provoca apariția unei inflamații.

Excesul de mucus apare de regulă din cauza unei raceli sau a alergiilor. Mucusul devine din ce in ce mai dens și favorizează acumularea de bacterii și alți germeni la nivelul sinusurilor. În acest fel apare sinuzita. De regula, infecțiile sinusurilor sunt virale și pot trece de la sine în cel mult două săptămâni, fără tratament. În alte cazuri, poate fi vorba de o infecție bacteriană, care necesită un control medical și un tratament adecvat.

Sinuzita apare frecvent in sezonul rece, odată cu răceala, și afectează de regulă doar o singură pereche de cavități. Uneori, infecția se poate extinde către toate celelalte perechi de sinusuri, caz în care este vorba de parasinuzită.

TIPURI DE SINUZITĂ

 

În funcție de amploarea sinuzitei, aceasta poate fi clasificată astfel:
Sinuzita acuta – se instalează brusc, are o dezvoltare rapidă, este de scurtă durată și poate fi provocată de o infecție virală cauzată de o răceală comună. Simptomele pot dura între una și două săptămâni. În cazul în care este provocată de o infecție bacteriană, sinuzita acută poate dura până la patru săptămâni. De asemenea, și alergiile sezoniere pot duce la apariția sinuzitei acute;
Sinuzita subacută – în cazul în care sinuzita acută persistă și nu este urmat un tratament corespunzător, aceasta se poate transforma în sinuzită subacută, care poate dura până la trei luni. De obicei, este provocată de infecții bacteriene sau alergii sezoniere;
Sinuzita cronică – simptomele sinuzitei cronice pot dura mai mult de trei luni, apar la diferite intervale de timp și nu sunt neapărat severe.

In cazul sinuzitei cronice există mai multe cauze posibile pentru care aceasta se poate dezvolta. Astfel, printre ele se află:
-alergiile, procesul alergic este însoțit de inflamație care se poate extinde la nivelul sinusurilor și poate provoca senzația de blocaj (sinusuri înfundate);
-deviația de sept, un sept deviat blochează căile de comunicare ale sinusurilor cu cavitatea nazală, cauzând apariția sinuzitei și agravarea simptomatologiei;
-polipii nazali, ca și în cazul deviației de sept, polipii blochează căile de comunicare ale sinusurilor;
-infecțiile respiratorii, infecțiile virale, bacteriene și fungice determină apariția sinuzitei prin inflamarea directă a membranelor sinusurilor și, ca urmare, îngreunarea respirației prin lipsa drenajului sinusurilor;
-alte afecțiuni,bolile imune și/sau statusul de purtator HIV pot determina afectarea sinusurilor și apariția sinuzitei.

Sinuzita poate fi clasificata și în funcție de cauzele care au dus la apariția ei, astfel:
-sinuzita virală;
-sinuzita bacteriană;
-sinuzita fungică.

CAUZELE SINUZITEI

 

În general, cauzele sunt bine determinate și pot fi stabilite în funcție de manifestarile sinuzitei.

Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia sinuzitei sunt urmatoarele:
-infecții virale – apar cu precadere în rândul adulților;
-infecții bacteriene – sunt mai puțin frecvente decât infecțiile virale în cazul adulților;
-infecții fungice – apar de regulă ca reacție la fungii prezenți în aer, care duc la instalarea alergiilor.
Atât copiii, cât și adulții sau bătrânii pot dezvolta sinuzită.

FACTORII DE RISC

 

Chiar și în prezenta cauzelor care determina apariția sinuzitei, unele persoane pot sa nu dezvolte această afecțiune. În opoziție, alte persoane pot fi predispuse la dezvoltarea ei, din cauza expunerii la anumiți factori precipitanți care cresc probabilitatea ca aceasta să survină.
Exemple de factori de risc sunt:
-fumatul, atât activ, cât și pasiv;
-prezența polipilor, inclusiv de dimensiuni mari;
-imunosupresia,atât din cauza unor patologii, cât și din cauză medicamentoasă;
-schimbările bruște de altitudine,zbor,scufundări;
-expunerea excesivă la factori poluanți;
-expunerea la mucegai;
-infecțiile dentare;
-astmul și infecții ale căilor respiratorii superioare;
-fibroza chistică (o afecțiune care duce la acumularea de mucus în plămâni).

POSIBILE COMPLICAȚII

 

În cazul în care simptomele persistă, iar sinuzita cronică nu este tratată la timp, pot să apară urmatoarele complicații:
-laringită;
-faringoamigdalită;
-traheobronsită;
-probleme la nivelul ochilor, precum abces orbito-ocular;
-infecții care se pot răspândi la nivelul măduvei spinării, oaselor sau pielii.

 

SIMPTOMATOLOGIE

 

Manifestările clinice care apar în cazul sinuzitei acute sunt asemanatoare cu cele din sinuzita cronică. În ambele cazuri, simptomatologia poate fi neplăcută și poate îngreuna procesul respirator. Simptomele care se întâlnesc cel mai des, atât în sinuzita acută, cât și în cea cronică, sunt:
-secrețiile nazale, care pot ajunge și la nivelul nazofaringelui și orofaringelui, de culoare galben-verzuie sau incolore și de consistentă crescută;
-inflamația,sensibibilitatea accentuată și chiar durerea la nivelul nasului, în jurul ochilor și la nivelul capului;
-congestia nazală, cu îngreunarea respirației și senzația de sinusuri blocate;
-alterarea mirosului și gustului;
-presiunea și durerea la nivelul urechilor;
-durerile de dinți și maxilar;
-febra;
-tusea și durerile de gât;
-halena (respirația cu miros neplăcut);
-oboseala.

În cazul copiilor, simptomele seamănă cu cele ale unei raceli sau ale unei alergii și persistă mai mult de 14 zile. Simptomele sinuzitei la copii pot include:
-febra peste 39°C;
-secreții nazale cu mucus dens și închis la culoare;
-tuse care persistă mai mult de 10 zile.

Trebuie avut în vedere faptul că durerea puternică la nivelul feței, dinților, al piramidei nazale sau pleoapelor, febra de peste 38°C si episoadele de sângerare nazală necesită control medical de urgentă.

DIAGNOSTIC

 

Inițial, pentru a diagnostica sinuzita, medicul va efectua anamneza (istoricul medical) pacientului și va cere informații cu privire la simptomele apărute. Ulterior, doctorul va realiza o investigație fizică pentru a verifica presiunea și sensibilitatea de la nivelul sinusurilor, prin apăsarea cu degetul asupra obrajilor si frunții. De asemenea, medicul poate examina căile aeriene pentru a vedea dacă există semne ale unei infecții.

Deși, de cele mai multe ori, diagnosticarea sinuzitei presupune doar o examinare fizica a simptomelor, în unele cazuri pot fi necesare și alte investigații suplimentare. De exemplu, dacă este vorba de sinuzita cronică, pot fi efectuate teste imagistice la nivelul căilor aeriene si sinusurilor.

Tomografia computerizată (CT) sau RMN-ul ajuta la examinarea sinusurilor și a structurilor interne de la nivelul căilor aeriene. Acestea pot indica prezenta excesului de mucus, care blochează căile aeriene, sau a unei structuri anormale, precum polipi nazali sau deviație de sept.

Medicul mai poate folosi un dispozitiv special, dotat cu fibră optica, pe care îl va introduce in căile aeriene pentru a putea examina sinusurile.

Dacă este necesar, medicul va prelua o mostra din culturile secrețiilor nazale printr-o procedura care se numeste endoscopie nazală. Mostra va fi analiza ulterior pentru a vedea daca este vorba de o infecție a sinusurilor.

În cazul în care există un istoric al alergiilor, poate fi necesară efectuarea unui test de alergie, pentru a identifica factorii iritanți care provoacă apariția acestora. Analizele de sânge pot ajuta la identificarea altor boli care duc la slabirea sistemului imunitar.

Pentru a primit diagnosticul corect din prima, este important sa apelezi la un first medical opinion de calitate. In acest fel, vei beneficia de recomandarile potrivite și de un tratament medical corespunzator.

 

 

TRATAMENTUL SINUZITEI

 

Tratamentul instituit în cazul sinuzitei poate fi atat simptomatic, cu scopul reduceri manifestarilor clinice ale acestei afecțiuni și al restabilirii unei stări de bine, cât și curativ, cu scopul înlăturării cauzelor care au condus la dezvoltarea ei.

Astfel, în schema terapeutică pot fi incluse:
-diferite șpray-uri nazale, în special cele saline;
-decongestionante, ajută la reducerea congestiei și îmbunătățesc respirația;
-analgezice, preparate precum paracetamolul și ibuprofenul pot ajuta la scăderea intensității durerii;
-corticosteroizi, sunt utilizați în inflamația pronunțată și pot conține budesonidă, fluticazonă sau alte ingrediente active, care au proprietatea de reducere și prevenire a inflamației;
-tratamentul cu antibiotic, utilizat în sinuzita cu suprainfectare bacteriană sau antifungică în sinuzitele cu componenta fungică;
-antihistaminice -se administrează în cazul componentei alergice pronunțate;
-imunoterapie – aplicată în cazul sinuzitei de cauză alergică;
-tratament chirurgical – acest tip de tratament este aplicat în cazul unei sinuzite cronice, care nu răspunde la tratament medicamentos, și presupune înlăturarea obstructiei și/sau lărgirea sinusurilor și drenarea secrețiilor purulente.

Intervenția chirurgicală este o opțiune în cazul în care există probleme la nivelul structurii căilor aeriene (deviație de sept ori polipi nazali) sau dacă alte tratamente nu s-au dovedit a fi eficiente in tratarea sinuzitei. Principala procedura în cazul sinuzitei este chirurgia endoscopică funcțională a sinusurilor. Pot fi necesare și alte intervenții, în situația în care există și alte probleme care duc la apariția infecțiilor recurente.

De exemplu, septoplastia ajută la tratarea deviației de sept. Chirurgia endoscopică funcțională a sinusurilor este efectuată sub anestezie generală și presupune îndepartarea tesutului care blochează căile aeriene și drenarea secrețiilor purulente. După intervenția chirurgicală, poate fi necesar un tratament pentru a preveni reapariția sinuzitei.

REMEDII NATURISTE ÎN SINUZITĂ

 

Sinuzita poate fi ținută sub control acasă, cu ajutorul unor remedii naturiste care pot reduce durerile și debloca sinusurile pentru a permite un drenaj adecvat al căilor aeriene. Remediile naturiste pot include:
-aplicarea unor comprese calde la nivelul nasului, frunții sau obrajilor pentru a reduce inflamația și disconfortul;
-inhalarea aburilor de apă caldă, în care se pot adăuga uleiuri esentiale (eucalipt, lămâie, mentă, arbore de ceai);
-irigarea nazala, prin clătirea foselor nazale cu apă sărată sau o soluție salină;
-consumul de ceaiuri (ceai verde, ghimbir);
-hidratare si odihnă.

 

METODE DE PREVENTIE

 

Cu toate că sinuzita este o afecțiune care poate surveni în mod insidios și care nu pare că ar putea fi prevenită, ci doar tratată, există, totuși, anumite metode prin care se poate scădea riscul ca aceasta să apară. Astfel, printre ele intâlnim:
-renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv;
-evitarea, pe cât posibil, a zonelor poluate;
-respectarea unei igiene riguroase, mai ales a mâinilor;
-evitarea, pe cât posibil, a persoanelor răcite sau cu alte infecții respiratorii;
-efectuarea vaccinurilor antigripale și antipneumococice;
-evitarea expunerii la frig excesiv;
-menținerea sub control a alergiilor;
-folosirea unui umidificator de aer;
-adoptarea unui program de somn care permite odihnă completă.

Ce trebuie retinut este că sinuzita nu este contagioasă, deci nu se poate transmite de la om la om. Totuși, virusurile responsabile pentru apariția ei se pot transmite.

Astfel, sinuzita este o afecțiune care se poate manifesta într-un mod neplăcut, creând un disconfort respirator și alterând starea de bine per total. Totuși, cu ajutorul unui consult medical și prin aplicarea unei scheme terapeutice corecte, simptomatologia poate fi diminuata și sinuzita se poate vindeca, restabilind cursul normal al activităților de zi cu zi. De asemenea, prin aplicarea metodelor de prevenție identificate până la momentul actual, șansele ca sinuzita să apară și să cauzeze complicații pot fi mult reduse.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că sinuzita și răceala pot fi cauzate de același virus. Diferența constă în faptul că sinuzita este o complicație care poate să apară în urma unei raceli.

Totodata, în timp ce simptomele răcelii se ameliorează în primele zile după administrarea unui tratament, în cazul sinuzitei, manifestările se pot agrava dupa un interval de șapte zile de la instalarea infecției, persistând pe o perioadă de timp mai lungă decât raceala și pot fluctua în intensitate.

Sinuzita este o afecțiune care poate fi tratată și, mai mult decât atât, poate fi prevenită prin adoptarea masurilor necesare. De cele mai multe ori, sinuzita poate trece de la sine, fără să fie necesar un tratament. Totuși, în cazul în care simptomele persistă sau există episoade recurente de sinuzită, este recomandat un control medical.

 

Bibliografie :
Infecția sinusurilor: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases
Tipuri de sinuzită: https://medlineplus.gov/ency/article
Sinuzita acuta simptome: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes
Sinuzita acuta diagnostic si tratament: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/diagnosis-treatment
Sinuzita cronica simptome: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes
Sinuzita cronica diagnostic și tratament: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/diagnosis-treatment


Aboneaza-te la Newsletter