sinuzita

Sinuzita, una dintre neplăcerile sezonului rece

Dona30/12/2019

Sinuzita, sau inflamația sinusurilor este una dintre afecțiunile cu frecvență mai ridicată în sezonul rece. De obicei o facem după ce am avut un episod de răceală sau gripă, fiind o complicație a acestuia (o simplă infecție respiratorie se complică cu o infecție bacteriană, de exemplu). Este o afecțiune neplăcută din cauza simptomelor care ne afectează nu numai fizic, ci și estetic și mental deoarece poate dura între 2-3 săptămâni și peste 90 de zile (dacă se cronicizează).

Simptomele care trebuie să ne atragă atenția sunt: obstrucție și congestie nazală, ne curge nasul (rinoree purulentă – secreții verzui sau galbenă), tușim, avem dureri la nivelul feței (în jurul nasului, ochilor și la frunte), avem o stare generală proastă și uneori avem și febră. Avem o durere specifică la nivelul sinusurilor, o durere de dinți și halenă (respirație urât mirositoare). Fiindu-ne afectată mucoasa nazală, în mod firesc ne este afectat și mirosul. În cazul copiilor, și nu numai al lor, din cauza problemelor de respirație, apar probleme legate de odihnă, iritabilitate și dificultatea de a se hrăni.

Cum se tratează sinuzita

Sinuzitele sunt infecții care pot avea cauze multiple. Pot fi virale, bacteriene sau fungice sau cauzate de reacții alergice.

În funcție de durata bolii până la vindecarea completă vorbim de:

  • Sinuzită acută (sub 30 de zile)
  • Sinuzită subacută (între 30-90 de zile)
  • Sinuzită recurentă (dacă episoadele de sinuzită se tratează într-o perioadă mai mică de 30 de zile fiecare, și reapar ciclic după perioade de pauză de 10 zile)
  • Sinuzită cronică (peste 90 de zile).

Dacă este de natură virală, atunci sinuzita se poate trata și acasă, cu ajutorul unor medicamente eliberate fără prescripție medicală recomandate de un farmacist, de exemplu. Tratamentul va fi simptomatologic (de exemplu, paracetamol sau ibuprofen pentru dureri și/sau febră, un spray nazal cu extracte din plante sau apă de mare sau substanțe medicamentoase specifice pentru obstrucția nazală – vasoconstrictoare). Atenție, însă – sprayurile nazale cu anumite substanțe medicamentoase pot da dependență!

Folosirea umidificatoarelor poate ajuta în lupta cu congestia nazală extrem de neplăcută. De asemenea, dacă nu aveți alergii, aromaterapia poate ajuta; uleiurile esențiale de mentă, eucalipt, brad sau pin sau lavandă, chiar și combinate pot acționa complementar soluțiilor farmacologice. Suplimentele cu vitamina C cu eliberare prelungită vine să ajute sistemul imunitar și să contribuie la scurtarea perioadei de convalescență.

Mergeți la medic

Însă, pentru a evita complicațiile sau recurența sau cronicizarea, cel mai bine este să vă adresați unui medic ORL deoarece pentru infecțiile de tip bacterian și fungic este nevoie și de medicamente eliberate doar pe bază de rețetă (antibiotice, picături nazale). Iar tipul de infecție și sensibilitatea la anumite antibiotice sunt stabilite doar în urma unui exsudat nazal. Mai mult, după finalizarea tratamentului, trebuie să fiți reexaminat, iar exsudatul trebuie repetat, pentru a evita neplăcerile pe viitor.

În plus, trebuie să aveți grijă la trecerile de la temperaturi foarte scăzute specifice sezonului rece la temperaturile ridicate din casă sau de la birou. În perioada când vă luptați cu congestia nazală, păstrați o temperatură ambiantă mai scăzută – 18-20 de grade și verificați umiditatea în cameră.

Aveți nevoie de odihnă și alimentație sănătoasă

Ca în orice infecție respiratorie, organismul nu are nevoie doar de tratament pentru a lupta cu boala, ci și de odihnă și de nutrienți de calitate. Consumați din belșug fructe, legume și surse de proteine (lactate și carne); nu săriți peste mese, mai ales că luați tratament. Beți multe lichide la temperatura camerei sau călduțe (apă, limonadă, ceai de plante). Evitați spațiile cu diferite substanțe (fum, substanțe chimice, poluați). E o perioadă în care sunteți mai sensibil la anumite substanțe iritante, așa că nu folosiți sprayuri de cameră, de mobilă sau dezinfectanți utilizați pentru igienizarea casei.


Aboneaza-te la Newsletter