
Sinuzita poate fi confundată cu o răceală și se poate croniciza
Dona21/09/2021Migrenele, tusea și nasul care nu se oprește din curs pot fi simptome ale unei răceli, dar pot fi și indicii ale unei sinuzite netratate. Această este o infecție a membranei mucoase din interiorul foselor nazale și a sinusurilor (cavități localizate în jurul ochilor, obrajilor și nasului), cauzată de bacterii sau de alergii. Sinuzita poate fi localizată la nivelul frunții și de aceea se numește frontală, sau la nivelul sinusurilor maxilare și poartă denumirea de sinuzită maxilară.
Astfel, dacă va confruntați cu dureri de cap, localizate mai ales în zona frontală, scurgeri nazale purulente, senzația de nas înfundat, diminuarea simțului mirosului, amețeli, dureri în zona maxilară și lipsa poftei de mâncare, atunci suferiți de sinuzită. Foarte rar pot apărea și dureri oculare, febra și senzația de presiune în interiorul capului. Un alt indiciu pentru a recunoaște sinuzita este faptul că nasul nu curge decât dintr-o singură nară.
Este indicată o cură de detoxificare
Pentru că sinuzita să nu se cronicizeze trebuie luate măsuri încă de la primele semne, de la confirmarea diagnosticului de către medic.
Este bine să țineți o cură de detoxificare, un post alimentar de trei-patru zile, în care consumați numai ceaiuri și sucuri de legume și fructe, iar după această perioada se introduc gradat legume, fructe și lactate cu procentaj de grăsime scăzut.
Consumați supă de pui fierbinte, care ajută la descongestionarea nărilor, supă de usturoi sau supă de ceapă, acestea având efecte antibacteriene și antivirale.
Hreanul, un remediu de bază
Cel mai des folosit remediu pentru tratarea sinuzitei și pentru ameliorarea durerilor este hreanul. Luați o rădăcina proaspătă, radeti-o și puneți câteva linguri cu hrean ras într-o pânză de bumbac. Aplicați această cataplasmă pe frunte și țineți-o între 5 și 30 de minute, în funcție de cât de sensibilă vă este pielea. Nu uitați să vă ungeți înainte de aplicare cu alifie de gălbenele. Urmați o cură timp de cinci zile, în care faceți acest ritual o dată pe zi.
Apelați cu încredere și la cataplasmele cu varză și argilă. Luați o foaie mare și plată de varză crudă, zdrobiți-o ușor astfel încât sucul să iasă la suprafață, amestecați suc de lămâie cu șase linguri cu argilă și apă călduță, până obțineți o pastă și puneți combinația pe foaia de varză. Aplicați pe frunte sau pe maxilar, în funcție de locul unde este localizată sinuzita, și stabilizați-o cu o eșarfă, că să nu se miște. Lăsați să acționeze aproximativ o oră, până se usucă, și îndepărtați cu apă călduță. Repetați procedeul de două ori pe zi, până la dispariția durerilor și degajarea completă a sinusurilor.
Fiertura de trei-frați-pătați alungă rinosinuzita alergică
Rinosinuzita alergică este o inflamație localizată în cavitățile sinusurilor maxilare și se manifestă prin dureri frontale și la nivelul fetei, însoțite de scurgeri nazale, mai ales în sezonul rece. O cură cu ceai de trei-frați-pătați vă va ajută să uitați de durere și de batistă. Faceți, așadar, un tratament intern cu infuzie din această plantă – o linguriță la 200 ml apă clocotită – și beți două-patru căni pe zi. Alternați acest tratament cu inhalații cu decoct de cimbrișor (trei linguri la un litru de apă se fierb zece minute) sau cu infuzie de levănțică ori apă fiartă cu sare (30-50 g sare la un litru de apă).
Inhalațiile sunt foarte utile
Sinuzita poate fi tratată și cu usturoi. Pentru această aveți nevoie de un cățel de usturoi ras, o linguriță cu oțet de mere și 500 ml de apă clocotită. Puneți-le într-un lighean și stați cu față în aburi, cu capul acoperit cu un prosop, timp de 20 de minute. Repetați procesul de două ori ori pe zi, dar aveți grijă să nu ieșiți din casă după ce ați făcut aceste inhalații, deoarece sinusurile sunt deschise, iar durerile și inflamația se pot acutiza.
Puteți încerca și maceratul din usturoi, ceapă și hrean. Pentru realizarea acestuia amestecați, în părți egale, usturoi pisat, ceapă tocată mărunt și hrean ras și condimentați cu un vârf de cuțit de piper măcinat. Lăsați să se macereze într-o cantitate dublă de oțet de mere, timp de trei zile. După această perioadă, strecurați și beți câte o ceșcuță de trei ori pe zi. Poate că gustul nu este atrăgător, dar eficientă acestui tratament este garantată.
Mierea, o alternativă la antibiotice
Mierea are și ea rostul ei în tratarea sinuzitei. Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa au descoperit că această ar putea ajută la combaterea sinuzitei cronice deoarece conține un agent antimicrobian, care ucide bacteriile responsabile pentru mai multe infecții. Un tratament intensiv cu fagure cu miere va poate ajută în combaterea sinuzitei. Mestecați zilnic, la intervale de jumătate de ora, timp de câteva zile, o bucățică mică de fagure, până rămâne doar ceară, pe care ulterior o înghițiți.