
Tu ce știi despre sindromul șocului toxic?
Dona06/01/2020Sindromul șocului toxic este mai puțin cunoscut și poate afecta mai ales femeile care folosesc tampoane interne, de aceea ne-am gândit să scriem despre el.
Sindromul șocului toxic este o afecțiune rară, dar gravă
Deoarece poate cauza decesul. Este declanșată de toxinele eliberate de o bacterie (fie un streptococ, fie un stafilococ) care pătrunde în organism cauzând acest șoc toxic care dă și numele afecțiunii. Deși am menționat anterior că afectează femeile care folosesc anumite tampoane, sindromul șocului toxic poate fi întâlnit și la băieți și la bărbați, fără discriminare de vârstă. Simptomele apar brusc, evoluează și se agravează rapid, de aceea, dacă este diagnosticat repede și tratat, din fericire ne putem vinde complet, fără probleme. Unele ne pot confuza, deoarece ne pot trimite cu gândul la o gripă sau la o toxiinfecție alimentară.
Fiind vorba de o bacterie, tratamentul include antibiotic și medicamente specifice de suport și de tratarea simptomelor (de exemplu, antitermice și analgezice, antihipertensive, administrarea de oxigen, hidratarea și electroliți prin perfuzie). Însă poate fi nevoie, în funcție de gravitatea cazului de mult mai mult – dializă, tratamente specifice pentru creșterea imunității și chiar rezecția chirurgicală a unor țesuturi afectate de bacterii.
Ce simptome pot anunța sindromul șocului toxic
- Temperatura foarte înaltă, cu frisoane (simțim că ne este rece)
- Ne doare capul, ne doare corpul peste tot
- Brusc, suntem obosiți sau chiar extenuați, fără nicio cauză evidentă (un efort fizic sau emoțional extraordinar recent încheiat)
- Avem simptome de viroză (ne doare gâtul sau îl simțim iritat)
- Mucoasele devin aprinse la culoare (limbă, buze) și avem ochii injectați
- Avem o stare generală de rău, cu amețeală sau chiar stări de leșin sau confuzie
- Diaree
- Avem probleme de respirație
Dacă folosiți tampoane interne sau prezentați o leziune și aceste simptome, atunci trebuie să știți că este o urgență medicală. Nu degeaba producătorii de tampoane recomandă respectarea unor norme de igienă personală și înlocuirea tampoanelor la anumite intervale orare maxime.
Care sunt potențialele cauze ale sindromului șocului toxic
Există mai multe potențiale cauze, însă principalele trei cauze cu risc crescut care ne interesează sunt următoarele:
- Tampoanele interne, mai ales dacă nu sunt înlocuite la intervalele recomandate de producător (în general 4-8 ore) sau dacă sunt superabsorbante
- Alte metode alternative tampoanelor interne (precum cupa menstruală)
- Metode contraceptive intravaginale, precum diafragma
- Leziuni la nivelul pielii care se pot infecta și permit trecerea bacteriilor în profunzime (tăieturi, arsuri), mușcături de insecte sau animale și leziuni chirurgicale
- Folosirea unor tampoane pentru sângerările la nivelul mucoasei nazale
- Nașterea
- Anumite tipuri de infecții cu streptococ sau stafilococ care se pot complica evoluând în sindromul șocului toxic (pot fi localizate intern sau extern)
Sindromul șocului toxic poate fi prevenit
După cum vedem, în funcție de cauzele cu riscul cel mai crescut mai sus, putem lua destule măsuri de precauție ca să nu ajungem în situația de a fi în pericol. Dacă respectăm norme de igienă, ne tratăm rănile/ leziunile și ne efectuăm tratamentul pentru eventualele infecții sau complicații, ar trebuie să fim în regulă.
Medicii ne recomandă să alternăm diferitele produse de igienă intimă în perioada menstruației; să schimbăm des tampoanele interne (sub intervalul recomandat de 4-8 ore) și să folosim variantele superabsorbante doar la nevoie.