Sindromul Raynaud sau boală mâinilor și picioarelor reci

Dona22/10/2021

Există unele persoane care se plâng că au mereu mâinile și picioarele reci, însă bagatelizează acest simptom și nu caută să investigheze în profunzime această problema crezând că este ceva normal. Este bine de știut că în acest caz poate fi vorba despre sindromul Raynaud, o boală vasomotorie, în care apar accese de vasoconstricție, având că urmare extremități foarte reci.

Persoanele care suferă de sindrom Raynaud au pulsul slab, valori scăzute ale tensiunii arteriale, pielea palidă, umedă, senzație de amorțeală la mani și la picioare și, uneori, dureri puternice.

Consumul de sare trebuie diminuat

În cazul că nu se acționează repede, boala se agravează în timp, putând apărea flictene (bașicuțe) și uneori ulcerații, iar în final se poate ajunge la gangrene.

Bolnavii trebuie să se ferească de frig, de fumat, de alcool, ceai negru sau cafea și să elimine pentru o perioadă din alimentație carnea de porc pe care o pot înlocui cu peste și foarte puțină carne de vită. Sunt indicate legumele și fructele în stare crudă, brânzeturile degresate, pătrunjelul, cimbrul și usturoiul, care stimulează circulația periferică, algele marine și afinele.

Este foarte important să nu se consume multă sare căci această face că organismul să rețină și apă și astfel să fie și mai expus pericolelor.

Se fac masaje cu creme hidratante

Persoana care suferă de sindromul Raynaud trebuie să aplice frecvent loțiuni emulsifiante și hidratante pentru pielea uscată și fisurată. Pe lângă tratamentul de specialitate ce este primit de la medic, există și câteva remedii la îndemână, care dau rezultate. Printre acestea se numără împachetările cu ulei de mentă și cu ulei de lămâie (îmbunătățesc circulația sanguină), masajul zilnic cu ulei de arnică și ulei de portocale (executat de jos în sus) și aplicațiile cu frunze de varză strivite (îmbunătățesc circulația sanguină la nivel periferic) sau cu hrean strivit, pe mâini și pe picioare. Acesta din urmă se pune pe piele doar după ce această a fost unsă, din belșug, cu unguent de gălbenele. Se ține cât se poate rezistă, dar maximum 60 de minute. Și argilă poate fi folosită în cataplasme, dar se pot face și băi cu coajă de stejar sau cu rozmarin (tonifică vasele sanguine și ameliorează circulația)

În plus, sunt indicate presupunctura, acupunctura și magnetoterapia.


Aboneaza-te la Newsletter