sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual

Dona27/04/2021

Ai observat că în anumite perioade ești mai agitată, mai sensibilă, ai dureri de cap și poate ești și balonată? Aproximativ 90% dintre femei se luptă cu 7-14 zile înainte de prima zi de menstruație cu astfel de simptome, specifice sindromului premenstrual. Majoritatea dintre noi ne continuăm viața netulburate de aceste simptome, însă alte femei, și în special un procent mic dintre femeile la vârsta fertilă (unele statistici indică 5%, altele 3-8%), pot suferi de o formă agravată numită tulburare disforică premenstruală.

Când ne pregătim fetele de schimbările hormonale ale adolescenței, trebuie să le avertizăm și despre acest sindrom. Chiar sub 20 de ani dacă incidența este redusă, copilele noastre trebuie să fie informate. Deoarece toate femeile de vârstă fertilă resimt aceste simptome, cel puțin o dată în viață.

Care sunt cele mai comune manifestări ale sindromului premenstrual

Este vorba de

  • Sensibilitate emoțională și schimbări ale stării emoționale
  • Indispoziție, stări de agitație, nervozitate, supărare care nu ne caracterizează de obicei sau sunt mai accentuate
  • Stare de oboseală și/ sau tulburări de somn
  • Disconfort sau dureri abdominale
  • Flatulență
  • Sensibilitate la nivelul sânilor
  • Dureri de cap
  • Modificări ale pielii (pete, acnee) și ale părului (tendință de îngrășare)
  • Schimbări ale apetitului sexual

În mod normal, aceste schimbări nu ar trebui să ne afecteze calitatea vieții și, odată ce devenim conștiente de ele, le putem controla prin exerciții fizice și mentale, luând anumite medicamente cu eliberare fără prescripție medicală pentru dureri, disconfort și problemele digestive.

Este recomandat ca, dacă simptomele se manifestă repetat câteva luni la rând, să ne notăm simptomele, severitatea, contextul în care apar și ce am făcut ca să le ușurăm și apoi să mergem la medicul ginecolog.

Dar acelea dintre noi la care simptomele sunt frecvente și deranjante sau severe (tulburare disforică premenstruală), trebuie să se adreseze medicului deoarece au nevoie de investigații, tratament (precum terapie hormonală, tratament antidepresie) și monitorizare.

În plus o viață activă și anumite terapii ne pot ajuta să trecem mai ușor peste aceste simptome neplăcute și să nu le lăsăm să ne afecteze viața. Mai multe detali aici.


Aboneaza-te la Newsletter