Sindromul picioarelor grele nu trebuie ignorat – poate duce la probleme grave

Dona26/01/2022

Dureri de glezne și de gambe, inflamații și o îngreunare a mersului. Iată câteva simptome de care se plâng majoritatea persoanelor la finalul unei zile de muncă. Acestea sunt semnele sindromului de picioare grele, ce afectează pe oricine, indiferent de sex, dar mai ales persoanele trecute de 40 de ani, gravidele și supraponderalii. De asemenea, potrivit statisticilor, femeile sunt mai predispuse la această neplăcere – în jur de 80% – din cauza dezechilibrelor hormonale.

Dezechilibrele hormonale, o cauză frecventă

Principalii vinovați pentru apariția acestui sindrom, care se manifestă în special seara, sunt: sedentarismul, purtarea de încălțăminte nepotrivită, retenția de apă și greutatea excesivă.

Persoana afectată are circulația sângelui încetinită, iar toxinele din sânge, care ar trebui drenate şi eliminate, stagnează la nivelul membrelor inferioare, fapt ce duce la apariția simptomului de greutate în picioare.

În cazul femeilor, și dezechilibrele hormonale joacă un rol important la apariția acestui sindrom deoarece estrogenul favorizează reținerea apei și stagnarea sângelui în vase – cauze ale instalării acestei neplăceri. În perioada ciclului menstrual, nivelurile hormonale variază, ceea ce se influențează circulația venoasă și determină sindromul de picioare grele și durerile resimțite uneori în zilele înaintea menstruației. Pe de altă parte, modificările hormonale din perioada sarcinii, care se accentuează premergător nașterii, explică prezența insuficienței venoase în cazul femeilor însărcinate. Și persoanele aflate la menopauză resimt această problemă, tot din motive hormonale.

Încă de la primele simptome trebuie să luați măsuri, altfel sindromul de picioare grele se va agrava și, dacă nu reușiți să țineți în frâu această problemă, mai târziu se poate ajunge la maladii venoase mult mai grave printre care se numără varicele, edemele și ulcerul varicos.

Faceți mișcare în fiecare zi

Pentru a scăpa de această problemă, care aduce grave prejudicii bunei funcționări a mușchilor şi, bineînțeles, a circulației sanguine, dar și pentru a o preveni, trebuie să începeți să faceți plimbări în fiecare zi, cel mai bine în natură. Sunt recomandate mișcarea într-un ritm vioi, mersul desculț pe malul mării, prin nisip sau prin apă, chiar şi prin rouă. De asemenea, înotul şi mersul pe bicicletă pot fi extrem de utile pentru a scăpa de această neplăcere. În foarte scurt timp veți observă o îmbunătățire a sănătății mușchilor şi a venelor. Niciodată nu este prea târziu să vă apucați de un anumit tip de mișcare, în timpul liber, în funcție de vârsta pe care o aveți. Astfel, cei tineri se pot înscrie, spre exemplu, la dansuri sportive, tenis, fotbal, handbal sau gimnastică, iar cei mai în vârstă se pot apucă de înot, dansuri de societate sau de yoga.

Primul și cel mai mare beneficiu al mișcării este eliminarea și preîntâmpinarea acumulării kilogramele în plus.

Masați-vă cu unguente pentru stimularea circulației

Un alt lucru pe care îl puteți face pentru a diminua efectele sindromului picioarelor grele este să vă feriți să stați prea mult în picioare sau așezați în poziția picior peste picior. De asemenea, evitați încălțămintea cu talpă rigidă, tocurile mai mari de 5 cm și pantofii cu vârf ascuțit. Purtați îmbrăcăminte din bumbac, foarte largă, ce nu trebuie să se strângă pe picioare sau la încheieturi, astfel încât să limiteze circulația.

Seara este ideal să faceți o baie la o temperatură de aproximativ 40°C, în care să puneți doi pumni cu sare. Apoi încheiați cu un duș rece, de la tălpi spre genunchi. În plus, un masaj ușor, aplicat tot de jos în sus, cu unguente speciale pentru această problemă, care se găsesc în farmacii, vă va da o senzație de bine și de confort.

Când stați în pat țineți picioarele mai ridicate față de corp, eventual pe o pernă sau pe o pătură pliată. La birou țineți picioarele pe un scăunel.

Vitamina E, agent antiîmbătrânire

Consumați în fiecare zi fructe și legume și un pahar cu vin roșu pe zi. Insistați pe vitamina E, un excelent agent antiîmbătrânire, prezent în uleiurile vegetale folosite în salate, pește gras și cereale. În plus sunt indicate suplimentele alimentare bogate în oligoelemente (fluor, seleniu, zinc, magneziu, cobalt), ce sporesc acțiunea vitaminei E.

Dintre terapiile naturiste utile în cazul sindromului picioarelor grele sunt indicate băile locale cu ceai de coajă de salcie și cu ceai de brusture (100 g de plantă se fierb în doi litri de apă, se strecoară, se pun în doi litri de apă caldă şi se țîn picioarele în această baie circa un sfert de oră pe zi până la dispariția simptomelor).

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un SHARE!


Aboneaza-te la Newsletter