Sindromul nefrotic netratat poate duce la o boala renala grava

Dona28/01/2019

Sindromul nefrotic este o problema de sanatate despre care se vorbeste mai putin in comparatie cu alte boli, desi aceasta poate avea consecinte grave afectand rinichii si putand duce la insuficienta renala.

In ciuda a ceea ce se crede in general, aceasta stare se poate dezvolta in special la copiii cu varste intre 1,5 ani si 8-9 ani.

Potrivit statisticilor, persoanele de sex masculin sunt mai afectate decat cele de sex feminin.

Sindromul nefrotic reflecta o functionare necorespunzatoare a rinichilor, care nu mai pot elimina in mod corect excesele de lichide, de saruri si de alte elemente de la nivelul sangelui, aceasta filtrare defectuoasa determinand pierderea prin urina a unor cantitati importante de proteine si minerale. Ca urmare, apa ajunge in unele tesuturi, dar si la nivelul plamanilor.

La baza acestui sindrom pot stau anumite afectiuni, cea mai importanta dintre ele fiind diabetul. De asemenea, printre cauze se numara si lupusul eritematos sistemic, unele boli infectioase precum hepatita B, hepatita C, tuberculoaza, HIV, sifilis ori malarie, anumite neoplasme precum cel de san, pulmonar sau limfomul Hodgkin, reactii alergice, preeclampsia, rejectia de grefa dupa un transplant si altele.

Practic, in sindromul nefrotic are loc distrugerea vaselor de sange mici de la nivelul rinichilor.

Simptomele se dezvolta rapid, dar nu sunt usor de identificat. Cel mai evident semn este reprezentat de edeme. Acestea pot aparea la nivelul zonei inferioare a picioarelor si in jurul ochilor. Alte semne ale sindromului nefrotic sunt: aparitia unor dificultati de respiratie din cauza acumularii lichidelor in plamani, uscarea dermei, dureri toracice anterioare sau abdominale in partea laterala, umflarea scrotului, ori culorarea urinei intr-o nuanta rosiatica.

Atentie! Exista riscul ca, in lipsa unor analize medicale aprofundate, sindromul nefrotic sa fie diagnosticat gresit prin insuficienta cardiaca sau alergie din cauza simptomelor ce pot fi confundate.

In cadrul investigatiilor medicale se observa o reducere a proteinelor (albuminelor) sanguine, nivel scazut de fier (sideremia), cresterea colesterolului si trigliceridelor,scaderea nivelului de vitamina D, proteine in urina (proteinurie).

In cazul in care nu este diagnosticat si tratat corespunzator, sindromul nefrotic poate duce la infectii precum peritonita, celulita, sepsisul, tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, aparitia de cheaguri de sange la nivelul arterelor putandu-se ajunge astfel la intreruperea circulatiei sangvine la nivelul unuia dintre membre, insuficienta renala cronica si boala renala cronica si cresterea nivelurilor de trigliceride sau colesterol cu consecinte serioase. De asemenea, daca sindromul nefrotic ii afecteaza pe copii, se pot observa efecte grave, precum intarzieri de crestere ce impacteaza si viata adulta.

Din fericire, copiii cu sindrom nefrotic raspund rapid la tratament, in mod favorabil.

In general, tratamentul depinde de varsta si de cauza bolii. Acesta poate include medicamente, modificari de alimentatie (dieta saraca in proteine) si tratarea unor eventuale boli asociate.

In cazurile grave, tratamentul se poate baza pe hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal.

Pentru prevenirea instalarii sindromului nefrotic este recomandat sa se trateze din timp afectiunile care pot contribui la afectarea renala. De asemenea, se stopeaza fumatul, se mentine tensiunea arteriala la valori mai mici sau egale cu 125/75 mmHg, se practica regulat exercitii fizice tip cardio, se verifica frecvent valoarea glicemiei, dar si a colesterolului si trigliceridelor, se evita deshidratarea, se evita cofeina si alcoolul si se consuma foarte putina sare.


Aboneaza-te la Newsletter