Sindromul de ovar polichistic afectează negativ fertilitatea de cuplu

Dona08/07/2019

5-10 % dintre femei suferă de sindromul de ovar polichistic (SOPC) și au probleme de sănătate de-a lungul vieții lor și de fertilitate. Conform statisticilor, 20% dintre cupluri întâmpină probleme de concepție, printre primele cauze medicale ale problemelor de fertilitate feminină fiind acest sindrom.

În general, femeile care au SOPC au următoarele simptome:

– probleme de greutate și iau ușor în greutate;
– ovulație și menstruație neregulate sau amenoree (absența menstruației);
– semne de androgenism – nivel ridicat de hormoni masculini care mărește riscul apariției sindromului metabolic, cauzează pilozitate în exces în special în adolescență și în jurul vârstei de 20 de ani, inhibă ovulația și scade viabilitatea ovulelor; mai mult, în asociere cu surplusul de greutate cauzează insulino-rezistență – de aceea crește riscul de diabet gestațional și complicațiile aferente ale acestuia în timpul sarcinii;
– probleme cu tenul (ten gras, acnee) și cu părul (părul cade, în special în creștet, iar firul de păr devine mai subțire);
– ecografic se observă că ovarele sunt mărite și conțin mulți foliculi chistici de 2-9mm, uneori chiar mai mari;
– mai pot să apară hiperlipidemie sau nivel ridicat al colesterolului și/ sau trigliceridelor, deci și o creștere a riscului de boli și complicații cardio-vasculare;
– dintre afecțiunile ginecologice, unele femei cu SPOC au un risc ai ridicat de cancer uterin din cauza nivelului ridicat al estrogenului.

Monitorizarea cazurilor de SPOC devine astfel foarte importantă din cauza implicațiilor asupra sănătății și calității vieții pacientelor, pe termen mediu și lung.

Problemele de ovulație și afectarea viabilității ovulelor îngreunează mult conceperea unui copil, cuplurile putând să se confrunte în timp cu problemele psihologice specifice infertilității de cuplu. În plus, din cauza complicațiilor SPOC, echipa medicală va acorda un plus de atenție femeii gravide pentru a o ajuta să își mențină sarcina, să aibă o evoluție normală, iar mama să fie cât mai sănătoasă pe perioada acesteia.

Cum se tratează SPOC

Din păcate, acest sindrom este cronic, deci nu se vindecă, dar medicii intervin pentru ameliorarea simptomelor și rezolvarea problemelor de fertilitate.

Schimbări în stilul de viață precum scăderea în greutate, o alimentație echilibrată și mișcarea regulată și moderată vin să completeze eforturile echipei medicale și contribuie la eficacitatea tratamentului. Aceste schimbări ale stilului de viață sunt foarte importante deoarece nu au un impact doar asupra obținerii sarcinii, ci și a evoluției bune a acesteia, a dezvoltării armonioase a fătului și păstrării sănătății mamei.

Pentru creșterea fertilității, medicii prescriu anumite medicamente (tablete) sau administrează injecții care să elibereze ovulul. În cazul injecțiilor, tratamentul este făcut sub monitorizare deoarece implică și riscul, printre acestea fiind riscul obținerii unei sarcini multiple deoarece nu va fi eliberat un singur ovul, ci mai multe. În cazul în care tratamentul medicamentos pentru creșterea fertilității nu este eficace, atunci medicii pot decide să intervină laparoscopic asupra ovarelor pentru a distruge acel țesut care produce hormonii masculini precum testosteronul. Din fericire, în multe cazuri de SPOC, femeile tratate reușesc să rămână însărcinate fără a fi nevoie de metode mai complexe precum fertilizarea in vitro.


Aboneaza-te la Newsletter