
Simți că orice ai face și oricât te odihnești nu scapi de oboseală? Poate fi oboseala cronică
Dona16/05/2019Există sindromul de oboseală cronică. Oricât ai dormi, orice ai face, parcă nu e de ajuns și nu poți scăpa de oboseală. Este vorba de o oboseală are persistă, severă, care nu te lasă să faci mai nimic. Poate afecta pe oricine, fie copil sau adult, însă este mai frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Este una dintre afecțiunile cu cauze nespecifice. De aceea este și mai greu diagnosticată. În general, medicul trebuie să excludă toate celelalte afecțiuni posibile cu simptome similare (precum depresia, anxietatea).
Pe lângă simptomul major – oboseală severă care te incapacitează, persistă orice ai face, revine în ciuda faptului că de odinești și nu depui efort fizic sau psihic și durează mai mult de 6 luni. Dar mai sun și alte simptome, precum:
• probleme cu somnul – oricât ai dormi, nu te odihnești;
• probleme de memorie și de concentrare care îți afectează activitatea de zi cu zi și chiar relaționarea cu cei din jur;
• palpitații;
• stări inexplicabile de amețeală sau de rău care durează mai mult de 24 de ore apărute după un efort fizic;
• dureri de cap;
• dureri musculare și/ sau articulare;
• dureri de gât ca în faringită;
• simptome similare cu ale unei răceli, inclusiv stări subfebrile;
• ganglioni limfatici ușor măriți, care sunt simțiți la palpare, dar nu sunt dureroși;
• reacții similare cu cele ale unei alergii (la cca 65% dintre pacienți), rata de pozitivitate la testele specifice de alergii alimentare fiind cu 20-25% mai mare decât la persoanele fără oboseală cronică.
Care pot fi cauzele oboselii cronice?
Specialiștii încă discută aceste aspect, de aceea afecțiunea este considerată un sindrom de etiologie incertă. Cauzele sau factorii care contribuie sau o declanșează pot fi :
– o infecție virală sau o infecție bacteriană (precum pneumonia), deoarece simptomele de debut în multe cazuri simulează virozele;
– probleme ale sistemului imunitar deoarece la pacienți testele arată diverse anomalii imunologice fără a distinge una proprie acestei afecțiuni;
– dezechilibre hormonale care nu sunt diagnosticate și tratate ;
– o problemă psihologică precum stresul sau o trauma emoțională;
– poate fi moștenită, în anumite familii existând o predispoziție pentru oboseală cronică.
Se poate trata oboseala cronică? Ce poți face ca să trăiești cu acest sindrom
Neavând o cauză fiziologică, această afecțiune se tratează simptomatic (analgezice pentru perioadele când există dureri, suplimente de vitamine și minerale periodice care să aducă un plus de energie organismului și să îl susțină). Deoarece principala componentă este cea psihologică, iar acest sindrom are un impact negativ asupra stimei de sine, medicii prescriu antidepresive și psihoterapie sau terapie de grup, care dau rezultate la mulți pacienți. Însă au succes și programele de activitate fizică organizată deoarece există riscul ca sub presiunea lipsei de energie și a oboselii severe anumiți pacienți să aleagă repaosul permanent sau prelungit, ceea este complet nerecomandat deoarece își vor pierde condiția fizică și se vor simți mai slăbiți, mai rău în timp.
Ajută schimbări ale stilului de viață astfel încât să fie redus stresul. Alimentația echilibrată, regândirea activității profesionale, practicarea unor sporturi sau activități care vă fac plăcere, anumite practici antistres și sisteme medicale alternative (precum meditația, ayurveda, tehnici de relaxare), susținerea celor dragi, ale familiei și prietenilor au un impact pozitiv asupra calității vieții. Însă, din păcate nu există un tratament care să dea rezultate pozitive 100% pe termen lung.