
Recunoaște simptomele șocului anafilactic
Dona12/06/2021Șocul anafilactic este o reacție alergică severă și o urgență medicală care pune viața persoanei respective în pericol, de aceea este important să îi recunoști simptomele. Acestea se manifestă rapid, pe parcursul a câtorva minute de la intrarea în contact cu alergenul, de aceea intervenția rapidă este critică.
La stabilirea diagnosticului medicul îți recomandă să efectuezi un panel extins de teste ca să poată stabili corect care sunt alergenii. Nu este un moft, ci o necesitate deoarece dacă nu știi exact ce declanșează alergia, nu știi de ce trebuie să te ferești. Așadar, varietatea alergenilor pentru care te testezi trebuie să fie cât mai mare, ca să poți fii în siguranță.
Cauzele reacțiilor alergice pot fi alimentare sau nealimentare
Nu degeaba specialiștii insistă asupra existenței avertismentelor privind prezența alergenilor peste tot, pe etichetele produselor, în magazine, pe ambalajele produselor.
Alergenii alimentari cei mai cunoscuți sunt: alunele, migdalele, nucile, cajuul, semințele de susan, peștele, fructele de mare, laptele (în special de vacă) și produsele lactate, oul. Acestea pot cauza alergii și reacții alergice severe, așadar, dacă ai alergie, fii atentă la aceste detalii și cere detalii referitor la produse sau feluri de mâncare pentru a te asigura că nu vei avea probleme.
Alergenii nealimentari sunt diferiți și din categorii foarte variate. Poate fi vorba de contactul cu anumite animale (pisică, câine – păr/ blană, salivă, piele), mușcături sau înțepături de insecte (albine, viespi, păianjen), plante (polen), praf și acarieni, mucegai și substanțe chimice sau naturale (precum medicamente, latex sau componente ale unor produse chimice frecvente în produse de uz personal precum vopseaua de păr și în produse de curățenie și detergenți).
Care sunt simptomele unei reacții alergice severe și anunță șocul anafilactic
- Inflamația gâtului și gurii
- Dificultăți de respirație (se închid căile aeriene din cauza inflamației)
- Albăstrirea buzelor și sau pielii
- Stare de amețeală
- Confuzie
- Leșin și pierderea cunoștinței
Acestea se manifestă rapid, așadar trebuie sunat la serviciul de urgență. Medicul este ce care trebuie să îți explice ce ai de făcut de la primele consultații, unii pacienți cu alergii severe primind recomandarea de a avea mereu la ei injecții rapide cu epinefrină.
Dacă ești predispus la reacții alergice severe, este bine ca cei din jurul tău să știe despre asta. Astfel ei vor putea interveni rapid și te vor putea ajuta să te ferești de alergenii care îți pot pune viața în pericol.
Așadar, respectă tratamentul și recomandările privind stilul de viață. Mergi periodic la consultații deoarece există posibilitatea ca gama de alergeni să se extinde de-a lungul timpului și să descoperi noi substanțe sau alergeni de care trebuie să te ferești.
Este important să discuți cu medicul toate aceste aspecte. De fiecare dată când mergi la un nou medic, de altă specialitate care îți recomandă un tratament, la farmacie pentru a-ți lua anumite produse și medicamente cu eliberare fără prescripție medicală trebuie să menționezi existența alergiei și să cunoști alergenii. Evită pe cât posibil automedicația sau când ai nevoie, ia strict medicamentele și suplimentele recomandate de medicul care te urmărește ca să fii în siguranță.