
Simptomele pancreatitei acute
Dona21/02/2021Vorbim de pancreatită acută atunci când pancreasul nostru se inflamează într-o perioadă scurtă de timp.
Este important să reacționăm de la primele simptome și să ne adresăm unui medic, deoarece, inflamația recurentă a pancreasului sau o pancreatită acută netratată se complică și cauzează pancreatită cronică.
Pancreasul, în ciuda mărimii sale destul de mici, este o glandă esențială pentru organismul nostru care nu doar joacă un rol important în buna funcționare a sistemului digestiv prin funcția sa exocrină, ci mai ales în reglarea nivelului glicemiei prin funcția sa endocrină și secreția insulinei și glucagonului.
Un pancreas care nu funcționează corect cauzează un management deficitar al nivelului glucozei în sânge, deci diabet și o serie de modificări și complicații cronice severe care ne afectează întregul organism – de la sistemul cardiovascular, la cel neuromotor, ochii și rinichii, ba chiar și sistemul nervos central fiind cunoscut deja că diabetul reprezintă un risc ridicat pentru depresie și anxietate.
Posibilele cauze ale pancreatitei acute
Principalele cauze pot fi pietrele la fiere (litiaza biliară) și consumul de alcool. Alte cauze sunt: traumele sau accidentările, efecte secundare ale unor medicamente, anumite virusuri sau o disfuncție a sistemului imunitar care atacă celulele pancreasului și cauzează pancreatita autoimună.
Riscul de a dezvolta această afecțiune crește la pacienții în vârstă (peste 70 de ani), la cei cu istoric familial de pancreatite, la persoanele cu obezitate (IMC ≥30), consumatorii de băuturi alcoolice (mai mult de două pe zi) și la fumători.
În cazul litiazei biliare, pietrele se pot deplasa și bloca evacuarea pancreasului. Așadar, pacienții care știu că au astfel de probleme, trebuie să fie mai atenți și să meargă imediat la medic la apariția simptomelor, să nu se trateze la domiciliu.
Alcoolul este unul din factorii de risc pentru majoritatea afecțiunilor și complicațiilor, așadar trebuie consumat cu moderație sau chiar deloc, mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni acute sau cronice. Medicii recomandă evitarea ingestiei unei cantități mai mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp, aceasta fiind una dintre cauzele pancreatitei acute. În cazul acestora pacienți, simptomele apar la un interval de 6-12 ore.
Simptomele care trebuie să ne trimită la medic
Cele mai comune sunt:
- durerile abdominale severe care apar brusc, cu sau fără abdomen inflamat sau rigid și care par să se amelioreze dacă ne aplecăm în față sau stăm în poziția fetusului și par mai severe dacă stăm pe spate
- starea de rău cu sau fără (în prima fază) imposibilitatea de consuma și/ sau reține lichide sau alimente
- diareea
- febra (peste ≥38ₒC)
- icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
- tahicardie (creșterea numărului de bătăi ale inimii).
Durerile abdominale severe reprezintă o urgență medicală așadar ar trebui să chemăm o ambulanță sau să ne prezentăm imediat la o cameră de gardă.