
Simptomele care anunță un cheag de sânge
Dona28/07/2021Dacă iei contraceptive, ești însărcinată, ai anumite afecțiuni cardiovasculare sau probleme de coagulare a sângelui atunci unele dintre primele avertizări primite de la medic este că trebuie să îți iei tratamentul și/ sau să fii activ/ă deoarece ai risc să te trezești cu un cheag de sânge blocat.
Află care sunt simptomele și eventualele cauze și cum poți să previi apariția unui cheag de sânge.
Ce simptome trebuie să îți atragă atenția
Sună la 112 sau mergi la o cameră de gardă dacă
- Resimți o durere care îți pulsează sau însoțită de crampe, roșeață, inflamare și temperatura mai ridicată la unul dintre brațe sau la unul dintre picioare; brațul sau piciorul cu aceste simptome este mai inflamat, mai înroșit și are dimensiuni sesizabil mai mari decât celălalt care nu te doare
- Simți brusc că nu mai poți respira, ai o durere ascuțită în piept care pare să fie mai severă dacă respiri mai adânc și tușești sau tușești și expectorezi sânge
Cine are risc să facă cheaguri de sânge
Dacă ai unul sau o combinație între dintre factorii de risc de mai jos, atunci ai mai multă grijă de tine:
- Ai obezitate sau ești supraponderal/ă
- Fumezi
- Iei contraceptive combinate (pilule sau inel vaginal)
- Ai antecedente medicale
- Ești însărcinată sau ești în primele 4-6 luni după naștere
- Ai anumite afecțiuni care te predispun sau cresc riscul să faci cheaguri de sânge (trombofilie, tromboză, Boala lui Crohn, artrită reumatoidă)
- Ai avut o intervenție chirurgicală
Ce trebuie să faci ca să previi cheagurile de sânge
Dacă ai un tratament de luat, inclusiv diferite forme de contracepție, atunci respectă-l cu strictețe deoarece împreună cu toate recomandările privind stilul de viață.
Uneori medicul îți va recomanda ciorapi de compresie sau fașe elastice speciale pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge la picioare. Poartă-le conform indicațiilor!
Trebuie să mănânci sănătos, să te hidratezi mai bine decât o persoană fără risc de cheaguri de sânge și să te odihnești minim 7-9 ore în fiecare noapte fără întrerupere.
Evită factorii de risc de mai sus. Adică scapă de kilogramele în plus, renunță la fumat și nu consuma alcool deoarece te vei deshidrata. Poartă ciorapi de compresie care se găsesc în farmacii și masează-ți periodic picioarele!
Alege o viață activă căci sângele tău trebuie pus în mișcare în fiecare zi! Mergi pe scări în loc să iei liftul, mergi pe jos cât de mult poți, dansează, înoată, mergi cu bicicleta.
Ortostatismul crește riscul și disconfortul resimțit. Așadar, alternează statul jos cu mișcarea și statul în picioare și ridică-ți periodic la înălțime picioarele, mai ales la finalul unei zile solicitante sau călduroase.