simptome diabet

Simptomele care anunță diabetul

Dona09/03/2021

Diabetul este numele generic pentru un grup de tulburări metabolice, fiind una dintre cele mai complexe afecțiuni, deoarece fără tratament și monitorizare, evoluează, se complică având implicații negative asupra întregului organism. Dacă suntem atenți și efectuăm periodic analize medicale de screening, atunci avem șanse mari să depistăm boala din timp și să beneficiem de tratament și schimbări ale stilului de viață care să țină valorile glicemiei sub control.

Ce mai frecvent este diabetul de tip 2

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (suficient sau deloc) responsabilă de trecerea glucozei din alimentele pe care le consumăm în sânge și apoi din sânge în celule pentru a produce energia necesară unei bune funcționări a acestora.

Există mai multe forme de tulburări metabolice în această categorie, precum:

  • diabetul zaharat de tip 1 când pancreasul este atât de afectat încât apare un deficit absolut de insulină
  • diabetul zaharat de tip 2 când scade secreția de insulină și pacientul prezintă și insulinorezistență
  • diabetul de sarcină sau gestațional care apare exclusiv la anumite femei gravide care nu au avut diabet înainte de sarcină

Mai vorbim și de prediabet când, pacientul are o glicemie bazală modificată și/ sau o scădere a toleranței la glucoză, mai precis:

  • glicemie bazală modificată când glicemia bazală la pacient este între limita normală și limita de diagnostic a diabetului zaharat
  • scăderea toleranței la glucoză când pacientul prezintă o glicemie între valorile normale și limita de diagnostic a diabetului zaharat la 2 ore după administrarea a 75g de glucoză.
Principalele simptome care anunță diabetul

Există mici diferențe între simptomele diabetului de tip 1 și diabetului de tip 2, simptomele fiind cauzate de variațiile și efectele valorilor glicemiei și mai ales de hiperglicemie.

În cazul diabetului de tip 1, trebuie să ne alertăm dacă avem o senzația anormală de sete, însoțită de senzația de uscăciune a gurii. Pierdem brusc și neintenționat în greutate, urinăm frecvent, mai ales noaptea. Suntem lipsiți de energie și obosiți chiar dacă ne odihnim. Avem senzație continuă de foame chiar dacă mâncăm echilibrat. Ni se încețoșează vederea.

Diabetul de tip 2 este caracterizat prin senzație de sete excesivă însoțită de gura uscată, vedere încețoșată, creșterea frecvenței infecțiilor fungice la nivelul pielii sau genitale, în timp ce leziunile se vindecă mai lent decât în mod normal. Urinăm mai frecvent și abundent. Ne simțim foarte obosiți și lipsiți de energie fără o cauză evidentă. Pierdem neintenționat în greutate deși mâncăm mai mult decât ar trebuie (polifagie). În plus, față de simptomele specifice diabetului de tip 1, avem senzații de furnicături sau amorțeală a membrelor.

Așadar, dacă recunoști aceste simptome și te confrunți cu ele, mergi la medic!

 


Aboneaza-te la Newsletter