Silimarina

Dona14/12/2022

Atunci când vorbim despre silimarină, facem referire la un complex de flavonoide extras din semințele de armurariu, planta cunoscută sub denumirea științifică de sylibum marinanum și denumirea populară de ciulinul laptelui. Armurariul este o plantă erbacee, ce poate crește până la zece metri înălțime și are flori de culoare roșie și violet. Fructele de armurariu sunt recoltate la maturitate, deoarece numai atunci conțin derivați flavonoidici precum silibina, silidianina și silicristina.

Prin prisma flavonoidelor pe care le conține, silimarina se află în topul remediilor medicinale din întreaga lume, eficiența acesteia fiind demonstrată pentru mai multe tipuri de afecțiuni. Pentru a fi cât mai informat, descoperă în rândurile urmatoare ce este, în fapt, silimarina, dar și care sunt recomandările noastre în ceea ce privește consumul de silimarină, cum funcționează acest supliment, care sunt proprietățile și beneficiile silimarinei, dar și ce reacții adverse sau contraindicații prezintă silimarina.

 

CE ESTE SILIMARINA

Silimarina este o plantă medicinală utilizată în tratamentul mai multor tipuri de afecțiuni. Are o eficiență ridicată și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Astfel, sylibum marianum, cunoscută în termeni populari drept silimarina, se află în topul remediilor medicinale în orice colș al lumii.

Tocmai faptul că silimarina aparține grupului flavonoizilor, compuși cu o acțiune benefică asupra ficatului, este cel care a stârnit interesul medicinei moderne față de această plantă medicinală. Silimarina are la bază un amestec format din 7 compuși importanți: taxifolina, silicristina, silidianina, silibina A și B și izo-silibina A și B.

Primele intrebuințări medicinale ale semințelor de armurariu au fost descoperite de grecii antici, iar renumele silimarinei a ajuns până în prezent. Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii o recomandă pentru tratarea afecțiunilor renale, biliare și hepatice.

 

SURSE DE SILIMARINĂ

În general, silimarina poate fi regasită în capsule ce conțin un extract standardizat, o cantitate constantă și bine definită a compusului activ, din planta de armurariu. Pentru a produce suplimente alimentare cu extract standardizat este necesară o cantitate mai mare de principiu activ. Aceste produse au avantajul de a conține doar compusul activ al plantei, fără alte substanțe care nu aduc niciun beneficiu sănătății.

Produsul se păstrează în condiții optime la temperaturi sub 25 grade Celsius, în ambalajul original și nu trebuie mutat în alte cutii de păstrare. Datorită gamei variate de produse disponibile, silimarina este prezentă sub diferite forme precum:
– silimarina sub formă de pulbere, este un produs inovativ, cu o concentrație mare de silimarină. Diferența majoră față de restul produselor similare existente, constă în faptul că acest produs este conceput în baza unei tehnologii inovative prin care se obține o pulbere degresată din semințe de armurariu, cu un conținut mai mare de silimarină. În timp ce restul produselor conțin doar semințe de armurariu măcinate, cu o cantitate de silimarină mică raportată la 100 de grame de pulbere, acest produs are un procent de silimarină de 4-5 ori mai mare în comparație cu produsele obținute prin măcinarea semințelor. Totodată, silimarina pulbere are un avantaj major și față de silimarina capsule, dat fiind ca majoritatea capsulelor de pe piață au o concentrație de 150 mg, pe când acest produs inovativ conține 260 mg de silimarină.

Mai mult decât atât, în capsule se pot regăsi și alte substanțe inactive, mai mult sau mai puțin toxice pentru organism, pe când silimarina pulbere este realizată în standarde ecologice.

Există, de asemenea, studii care demonstrează că suplimentele sub formă de capsule sunt asimilate de organism în proporție de 40-70%, pe când suplimentele sub formă de pulberi se asimilează în procent de aproape 100%, fiind usor de integrat în lichide sau shake-uri;
– silimarina semințe;
– silimarina capsule.

Silimarina are acțiune antioxidantă cu o putere de până la zece ori mai mare decat vitamina E, deoarece poate lupta împotriva radicalilor liberi. Silimarina crește cu un procent de până la 35% nivelul glutationului în ficat. Glutationul răspunde de detoxifierea anumitor hormoni, a organismului în urma consumului de medicamente, dar și de alte substanțe chimice care pot avea un impact major asupra sănătății.

Consumată în mod regulat, silimarina poate spori nivelul enzimelor cu activitate antioxidantă în culturile celulare. Stimulează expunerea proteinelor în ficat și creșterea noilor celule hepatice, pentru a le înlocui pe cele afectate.

În urma cercetărilor făcute de către specialiștii în domeniu, silimarina este recomandată în primul rând pentru tratarea bolilor de ficat provocate de consumul de alcool în exces. Tratamentul este benefic chiar și pe termen lung, deoarece nu afectează organismul.

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ SILIMARINA

Silimarina funcționează în baza unui complex de flavonoide extras din semințe de armurariu, sylibum marianum, care își are originea în Europa, fiind cunoscută și sub denumirea de ciulinul mediteranean ori ciulinul sfânt.

Extractul uscat de silybum marianum este o cultură anuală sau bianuală care se dezvoltă într-un mediu călduros și însorit, fructele fiind recoltate doar atunci când au ajuns la maturitate și au în compoziție un amestec de derivați flavonoidici, iar printre cei mai importanți amintim silibina, silidianina și silicristina.

Tot acest amestec are rolul de a stimula refacerea celulelor hepatice. De asemenea, silimarina protejează hepatocitul (celula ficatului), pentru a evita pătrunderea substanțelor toxice provenite din alimentație, alcool, medicamente puternice.

 

BENEFICIILE SILIMARINEI

Silimarina nu înlocuiește un stil de viață sănătos. Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile ei trebuie să eviți consumul de alimente nesănătoase (dulciuri, produse fast-food) și alcool.

Prin felul în care silimarina acționează, principiul activ poate fi benefic pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului și ameliorarea diverselor afecțiuni.
Silimarina poate îmbunătăți și sinteza proteică de la nivelul ficatului. Astfel, este îmbunătățită capacitatea ficatului de a se regenera, prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice) noi, care le înlocuiesc pe cele deteriorate.

În plus, silimarina are și un efect antiinflamator, deoarece inhibă sinteza leucotrienelor, compuși derivați din acidul arahidonic, un precursor al prostaglandinelor.

Ficatul este cel mai mare organ al corpului și funcționează asemenea unei uzine:
– procesează alimentele;
– extrage micronutrienții și îi transformă în energie;
– echilibrează nivelul grăsimilor;
– elimină toxinele;
– produce bila, necesară unei digestii optime.

Ficatul are capacitatea de a se autoregenera. În plus, poate stoca enzime și proteine necesare funcției vitale. Silimarina fortifică celula ficatului și este folosită ca terapie complementară pentru persoanele care suferă de leziuni hepatice cauzate de afecțiuni ale ficatului, ale bilei sau ale splinei.

 

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SILIMARINĂ

Poate controla diabetul, administrarea pentru tratarea diabetului este recomandat de medicul specialist și poate include și silimarina, deoarece această plantă are capacitatea de a ține sub control nivelul glucozei din sânge. De asemenea, consumul de silimarină poate ameliora și îmbunătăți nivelul insulinei din sânge.

Reduce riscul de dezvoltare a cancerului, datorită efectelor hepatoprotectoare și anticancerigene, silimarina poate ajuta la inhibarea creșterii celulelor tumorale, în special în cazul cancerului de sân, de piele, prostată sau de col uterin. Poate modifica stratul exterior al celulelor care sunt sănătoase, pentru a le proteja de eventualele deteriorări. Silimarina inhibă toxinele, poate ajuta la reînnoirea celulară și contracarează efectele nocive ale produselor chimice.

Detoxifică ficatul, este principala caracteristică a silimarinei, deoarece starea generală a sângelui se află în strânsă legătură cu starea ficatului. Este organul direct răspunzător de detoxifierea întregului organism și are rolul de a purifica sângele și de a proteja fiecare organ în parte. Silimarina ajută la eliminarea substanțelor nocive din sânge și ajută organismul să își mențină energia la nivel optim în fiecare moment al zilei, deoarece eliberează glucoza din sânge.

Previne îmbătrânirea, în momentul în care elimină toxinele din sânge, silimarina poate preveni și eventualele efecte nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de silimarină poate avea efecte vizibile la suprafață, în interiorul pielii, dar și la nivelul organelor. Se reduc leziunile apărute la nivelul pielii, dar și semnele ușoare de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile fine de expresie și petele negre.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, consumul regulat de silimarină poate determina creșterea nivelului de HDL, colesterolul bun din sânge, acțiune care poate reduce riscul de ateroscleroză. De asemenea, are efect hepatoprotector și scade tensiunea arterială, care poate duce la afecțiuni cardiovasculare grave. Astfel, silimarina poate ajuta la prevenția bolilor cardiovasculare.

E recomandată pentru depresie și anxietate, silimarina nu are doar rol în stimularea sistemului imunitar, ci și a celui nervos. Astfel, această plantaă poate ajuta celulele nervoase să producă o cantitate mai mare de neurite, menținând celulele în viață pentru mai mult timp.

Ajută în tratamentul acneei, datorită proprietăților sale antioxidante, silimarina este recomandată pentru tratarea acneei. Studiile au demonstrat că utilizarea zilnică a silimarinei, timp de 8 săptămâni, duce la scăderea leziunilor provocate de acnee cu mai mult de 50%. Desigur, medicul dermatolog este cel care trebuie să stabilească atât doza, cât și durata tratamentului.

 

AFECȚIUNI ÎN CARE SE RECOMANDĂ SILIMARINA

Pulberea, capsulele comprimate cu silimarină, dar și tincturile, așa cum este tinctura de armurariu, sunt recomandate ca tratament adjuvant în următoarele afecțiuni:
– ciroza hepatică;
– hepatita virală acută;
– insuficiența hepatică;
– hepatita virală cronică;
– ciroza hepatică compensată;
– calculi biliari;
– tulburări de digestie, printre alimentele esențiale ar trebui să se regăsească cu siguranță și silimarina, în orice formă a sa;
– consumul de alcool.

 

MODUL DE ADMINISTRARE AL SILIMARINEI

Silimarina sub formă de pulbere se consumă imediat, deoarece se poate oxida foarte repede din momentul în care a fost râșnită. Silimarina pulbere se administrează în medie de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.

Se ține sub limbă timp de 10 minute, iar ulterior se înghite cu apă sau suc de fructe ori legume, după preferințe. Silimarina pulbere poate fi folosită și sub formă de ceai, în urma unei infuzii.

 

DOZE DE ADMINISTRARE

Doza de silimarină variază în funcție de vârstă sau de afecțiune și, de regulă, se iau între 200 și 400 de mg.
Administrată pe termen lung, pentru comprimate, doza recomandată este de 2 pastile pe zi, aproximativ 70 mg silibină, de 2-3 ori pe zi, o perioada de cel puțin 3 luni, pentru a vedea rezultate favorabile.
Administrată în mod preventiv sunt recomandate câte 2 comprimate pe zi.
Silimarina nu este recomandată copiilor cu vârstă mai mică de 6 ani.
Femeile însărcinate trebuie să discute cu medicul lor înainte de a lua silimarină, deoarece fiecare organism percepe diferit substanța.

 

REACȚII ADVERSE ALE SILIMARINEI

Ca orice alt medicament, și silimarina poate determina apariția unor reacții adverse, dar acest lucru nu se întâmplă la toate persoanele. Medicamentul acționează diferit, în funcție de puterea fiecarui organism.

Reacțiile adverse pot fi clasificate astfel:
– foarte frecvente, care pot afecta mai mult de 1 pacient din 10;
– frecvente, care pot afecta mai puțin de 1 pacient din 10;
– mai puțin frecvente, care pot afecta mai puțin de 1 pacient din 100 ;
– rare, care pot afecta mai puțin de 1 pacient din 1000;
– foarte rare, care pot afecta mai puțin de 1 pacient din 10 000; în cazul consumului de silimarină, pot să apară reacții alergice, care se manifestă prin tulburări gastro-intestinale, dureri la nivelul pieptului sau diaree.
– cu o frecvență necunoscută, care momentan nu poate fi estimată.

Silimarina poate deregla flora intestinală atunci când este administrată pe termen îndelungat și această dereglare se manifestă prin diaree, balonare, greață, dureri de abdomen. Alte reacții pot fi localizate la nivel nazofaringian și, în general, se manifestă prin urticarie și dermatită alergică. De asemenea, tot în cadrul reacțiilor adverse, foarte rar pot apărea reacții alergice care să se manifeste ca dureri la nivelul pieptului.

Dacă vreuna dintre reacții persistă un timp îndelungat sau se observă simptome nespecificate inițial pe prospect, atunci este recomandat să te adresezi medicului specialist ori farmacistului în măsură să ofere mai multe informații.

 

CONTRAINDICAȚIILE SILIMARINEI

– hipersensiblitate la orice componentă a medicamentului;
– alergie la silimarină;
– nu trebuie consumat de către femeile cu dereglări hormonale sau care au avut tumori hormono- dependente, deoarece are efect fitoestrogenic;
– nu ar trebui asociat cu antibiotice sau sedative, deoarece modifică activitatea enzimelor hepatice;
– nu trebuie administrat în caz de ulcer, gastrita, duodenită sau iritație a mucoasei intestinale, deoarece conține mulți acizi organici, care irită mucoasa stomacului și a intestinului.

 

CUM SĂ AI UN FICAT SĂNĂTOS

– redu grăsimile din dietă, prajelile, dulciurile și alimentele de tip fast-food. Aceste alimente sunt cele care favorizează apariția obezității. Secretul unei greutăți normale este o dietă bogată în fructe, legume, carne slabă și apă.
– ferește-te de toxine (insecticide, aerosoli, fum de țigară) pentru că acestea ajung la ficat care va fi suprasolicitat, pe măsură ce le procesează.
– consumă alcool cu moderație. Orice băutură care conține alcool are efecte asupra ficatului, putând duce la ciroză.
– evită medicamentele pe termen lung (steroizi, analgezice, contraceptive orale, substanțe inhalatoare, inclusiv suplimente).

Silimarina are, indiscutabil, numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea de suplimente nutritive (inclusiv cu silimarina) decât după consultarea medicului. Dacă totuși urmezi un tratament cu silimarină, nu uita că la primul semn de reacție adversă să oprești consumul de silimarină și să te adresezi medicului. Tot la medic trebuie să ajungi în cazul unor afecțiuni hepatice.

 

Bibliografie:
Free Radical Scavenging and Antioxidant Activities of Silymarin Components – Department of Chemistry, Texas Southern University, Houston, TX 77004, USA
Effects of silymarin on the proliferation and glutathione levels of peripheral blood mononuclear cells from beta-thalassemia major patients – Department of Immunology, School of Medicine, Hezar Jerib Avenue, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
Hepatoprotective effect of silymarin – World Journal of Hepatology
Hepatoprotective and Antiviral Functions of Silymarin Components in HCV Infection – Hepatology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520257


Aboneaza-te la Newsletter