
Sfaturi practice în perioada caniculei
Dona10/07/2021Bucuria sosirii verii și a perioadei vacanțelor însorite este cu siguranță umbrită de caniculă. Deoarece temperaturile ridicate au un efect negativ asupra oricărei persoane, dar mai ales prezintă un risc mai ridicat pentru sănătatea pacienților din grupurile vulnerabile.
Iată câteva sfaturi extrem de simple și de utile ca să treci mai ușor peste aceste perioade mai puțin plăcute:
-
Evită deshidratarea consumând cât mai multă apă
Cei 2l recomandați zilnic de medic sunt pentru perioadele cu temperaturi normale. Așadar, când afară dogorește, trebuie să bei mai multă apă și mai multe lichide non-alcoolice și cu un conținut mai redus de cofeină și zahăr.
Dacă va avea și niște cuburi de gheață, vei vedea că îi vei simți imediat beneficiile paharului de apă pe care trebuie să îl bei la intervale regulate de timp.
-
Alege o alimentație cât mai ușoară
Organismul tău deja se luptă deja din greu să își regleze temperatura și procesele interne sub presiunea caniculei. Așadar nu are nevoie de alimente care se digeră greu sau mese încărcate. Chiar și dacă ai o dietă strictă, sigur vei găsi combinații în meniu care să te ajute să te treci mai ușor peste zilele toride.
Consumă fructe (cu măsură la diabetici!), legume și vegetale proaspete, iaurturi, lactate, smoothies sau mousse-uri, brânzeturi degresate și alege carnea slabă. Vei avea astfel un aport ideal de vitamine, minerale, fibre, carbohidrați, proteine și lipide.
Dacă nu gătești, nici nu vei avea o sursă suplimentară de căldură!
-
Nu depune efort sau ai mai multă grijă dacă mergi la sală
Chiar dacă nu îți dai seama, aerul fierbinte și poate prea uscat sau cu umiditate prea ridicată îți solicită mai mult sistemul cardio-respirator. Nu degeaba sunt multe femei care se plâng că pe căldură li se umflă mai tare picioarele sau respiră mai greu. În plus, canicula afectează calitatea somnului, așadar organismul poate fi mai obosit decât de obicei.
Cei care au probleme de sănătate nu trebuie să facă efort în zilele toride. Iar cei sănătoși, chiar dacă pot face sport sau mișcare într-un mediu cu temperatură controlată, trebuie să aibă mai multă grijă!
-
Evită călătoriile și controlează temperatura ambientală
Ideal ar fi să fii expus(ă) cât mai puțin temperaturii exterioare ridicate. Așadar, călătorește cu mașina proprie sau cineva apropiat sau asigură-te că taxiul vine bine aerisit și cu climatizarea funcțională de fiecare dată.
Ventilatoarele nu ajută în mod real dacă temperatura depășește 35ₒ C și nici nu previn efectele negative ale caniculei. Trage draperiile și jaluzele la ferestre deoarece blocând accesul razelor de soare temperatura va crește mai puțin. Fă dușuri mai puțin calde de mai multe ori pe zi, răcorește-ți fața și corpul cât mai des.
Închide cât mai multe dintre aparatele electronice neesențiale deoarece generează căldură
Organizația Mondială a Sănătății recomandă păstrarea pe perioadele calde a unei temperaturi de maxim 32 de grade ziua și 24 de grade noaptea în spațiile în care stai, lucrezi și locuiești. Noaptea și dimineața foarte devreme aerisește și folosește-te de ventilația naturală a ferestrelor.
-
Ferește-te de soare și poartă haine și încălțăminte adecvate
Stai la umbră dacă trebuie să mergi undeva sau să ieși. Dacă acasă este prea cald, mergi într-un parc cu mulți copaci, umbră și vegetație. Nu uita, însă, de crema cu factor de protecție solară și de ochelarii de soare!
Îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai ușoară, deschisă la culoare și subțire, iar încălțămintea cât mai comodă și deschisă.
Nu sta în mașina aflată în staționare dacă nu este aerul condiționat pornit!
Și, foarte important, ajută dacă observi că cineva cunoscut sau nu, este afectat de căldură! Binele se întoarce cu siguranță la un moment dat când un bun samaritean va sări în ajutorul tău sau al cuiva drag la nevoie