
Senzația excesivă de foame. Polifagia.
Dona20/08/2021Ai uneori o senzație crescută de foame și nu știi de unde vine și ce să faci? Este bine că îți dai seama că ceva este în neregulă, că nu este normal să umbli în jurul frigiderului la ore târzii sau să exagerezi cu gustările sau chiar cu mesele zilnice. Poate vei găsi câteva răspunsuri utile în acest articol.
De câte calorii ai nevoie în fiecare zi
În mod normal o femeie are nevoie de cca 2000 de calorii pe zi, iar un bărbat de 2500. Bineînțeles, există mici variații deoarece dacă ai o viață foarte activă, depui mult efort (de exemplu mergi la o competiție, alergi mai mult), arzi mai multe calorii și deci ai avea nevoie de un aport zilnic mai mare.
Necesarul diferă și în cazul copiilor și adolescenților care sunt mai activi și în perioada de creștere, sau în cazul adulților care sunt fie sub numărul de kilograme considerat normal pentru vârsta, genul și înălțimea lor, fie peste.
Mai intervin probleme legate de activitatea hormonală (mai ales probleme tiroidiene), anumite medicamente și tratamente (de exemplu pentru inflamații) sau dacă ești în convalescență și organismul tău are nevoie de ceva mai mulți nutrienți ca să se refacă.
Cel mai indicat este să verifici IMC-ul tău (indicele de masă corporală) deoarece fiecare suntem diferiți.
Posibile cauze medicale ale unei pofte crescute de mâncare
Uneori pofta mai ridicată de mâncare poate să fie doar reacția ta la un stres emoțional sau la suprasolicitare fizică. Așadar, dacă sesizezi niște schimbări atunci uită-te la ce ți se întâmplă sau ce ți s-a întâmplat înainte să apară schimbarea și vezi care ar putea fi cauza! Poate ai nevoie de o pauză, sau să îți faci mai mult timp pentru tine. Poate ai nevoie de o modificare a stilului de viață. Sau poate ai nevoie de ajutor medical. Decizia îți aparține.
Alteori senzația de foame este excesivă și atunci vorbim de polifagie. Este unul dintre cele trei simptome majore ale diabetului, dar și un simptom important pentru depresie, anxietate, hipertiroidism, sindrom premenstrual sau ale altor probleme are țin de sănătatea mentală sau ale unor afecțiuni rare.
Așadar, cel mai indicat ar fi să mergi la medic pentru un consult de specialitate. Mai bine să verifici și să te asiguri că diagnostici corect problema ta de sănătate și beneficiezi de tratament, nu? Important este să preiei controlul asupra vieții tale și să te poți bucura de fiecare zi fără a te îngrijora că iei kilograme în plus sau că nu te simți bine.