lupus

Semnale de alarmă pentru lupus eritematos sistemic

Dona30/12/2020

Lupusul este o afecțiune autoimună, insidioasă, cu mai multe forme de manifestare. Poate fi vorba de lupus eritematos discoid sau lupus eritematos cutanat subacut sau lupus eritematos sistemic (LES), numit și boala cu o mie de fețe care afectează 70% din cazuri.

Este un subiect foarte complicat deoarece vorbim o afecțiune care nu este complet cunoscută.

Nu se știe sigur ce o declanșează, specialiștii vorbind nu doar de predispoziție genetică, ci și de alți factori precum cei hormonali, de mediu (expunerea la ultraviolete) sau de stil de viață (fumatul, stresul). Din păcate nici nu se știe de ce afectează mai mult femeile decât bărbații (peste 9 din 10 cazuri), după atingerea pragului de 40 de ani.

Sistemul imunitar creează autoanticorpi care atacă eronat celule sănătoase din organism. Simptomele pot fi confuzante și puse pe seama altor afecțiuni, de aceea diagnosticul poate fi întârziat când deja boala a avansat și corpul pacientului este afectat.

Deși această afecțiune este cronică și nu poate fi vindecată, cu cât începi mai devreme tratamentul cu atât starea ta va fi mai bună.

Dacă ai următoarele simptome, adresează-te medicului pentru investigații suplimentare și stabilirea unui diagnostic:

  • dureri de mușchi și articulații,
  • oboseală extremă care nu dispare oricât de mult și de bine te-ai odihni și
  • leziuni cutanate (în special la nivelul nasului și obrajilor).

Acestea sunt primele și cele mai importante semnale de alarmă pe care nu trebuie să le neglijezi. Alte simptome sunt: durerile de cap, leziuni în cavitatea bucală, căderea părului, febră, sensibilitate la lumină care îți cauzează leziuni pe piele.

Lupus eritematos sistemic (LES)

LES se manifestă cu artralgii și artrită, eritem malar sau alte erupții cutanate, pleurită sau pericardită, afectarea rinichilor sau a sistemului nervos central, citopenie hematologică. Simptomele se declanșează treptat, în episoade cu excerbări periodice. Uneori persistă pe perioade lungi de luni sau chiar ani.

Poate debuta și cu febră, dintr-odată sau cu cefalee vasculară (ca o migrenă), accese convulsive sau psihoze. Leziunile cutanate pot fi macular “în fluture” sau papulare, ferme, eritematoase localizate oriunde sau vasculitice, la nivelul palmelor și degetelor. Uneori (rar) aceste leziuni pot fi pustule și ulcerații.

Un alt simptom frecvent în perioadele de activitate ale LES este alopecia generalizată.

Afectarea sistemului nervos central se manifestă cel mai frecvent prin afectare cognitivă ușoară, dar și prin cefalee, tulburări de personalitate, accident vascular cerebral ischemic, crize convulsive, neuropatie periferică ș.a.

 


Aboneaza-te la Newsletter