
Semnale de alarmă care trebuie să ne trimită la oftalmolog
Dona30/04/2020Zi de zi lucrăm la calculator, stăm cu ochii în ecrane și nu avem suficientă grijă de ochii noștri. Trecerea anilor, oboseala, lipsa somnului, poziția și iluminatul nepotrivite când citim sau lucrăm, nefolosirea ochelarilor de soare iarna sau când este foarte însorit, toate contribuie la suprasolicitarea vederii.
Dacă anumite afecțiuni oftalmologice pot fi ereditare, deci știm deja că aveam un anumit risc, altele sunt complicațiile unor afecțiuni cronice sau pur și simplu le dobândim pe durata vieții. În mod normal, un control oftalmologic simplu trebuie făcut periodic încă din perioada facultății.
Apoi, după depășirea pragului de 40 de ani, screeningul anual obligatoriu trebuie să includă nu numai un consult simplu, ci și verificarea și măsurarea dioptriilor și a fundului de ochi. În general, după această vârstă apar vicii de refracție sau problemele de vedere evoluează.
Putem beneficia de protecție suplimentară dacă folosim ochelari cu lentile speciale pentru calculator, de exemplu, chiar dacă au dioptrie zero.
Care sunt simptomele care trebuie să ne trimită la un medic oftalmolog
În general, trebuie să luăm în calcul că am putea avea nevoie de ochelari dacă:
- Avem dureri bruște de ochi sau ne confruntăm periodic cu dureri de ochi
- Ni se modifică vederea în orice fel – ni se îngustează vederea periferică, vedem punctulețe, sau prin ceață, sau dublu sau puncte luminoase
- Sesizăm o creștere a sensibilității la lumină
- Ni se modifică vederea nocturnă
- Începem să vedem împăienjenit sau ne apar diverse liniuțe sau modificări ale imaginii sau vedem halou colorat
- Ochii ne sunt injectați cu sau fără vase de sânge sparte
- Ni se umflă ochii și ne și pot durea
- Avem senzație de nisip în ochi sau de presiune
- Avem senzații noi de mâncărime, sau arsuri, sau dureri
- Ni se modifică secrețiile oculare – fie ochii ne sunt foarte uscați, fie cantitatea secrețiilor crește
- Ni se modifică vederea atât cea de finețe, cât și cea grosieră.
Da, este normal să ne pierdem din acuitatea vizuală odată ce trec anii și înaintăm în vârstă
Din păcate, niciunul dintre noi nu poate opri timpul. Dar controalele periodice de screening sunt special menite să ne ajute să diagnosticăm și tratăm din timp toate problemele de sănătate, inclusiv cele oftalmologice. Anumite afecțiuni, precum cele cardiovasculare și diabetul afectează în timp vederea. De aceea, pacienții cu astfel de boli trebuie să respecte întocmai tratamentul și specificațiile medicilor și să nu omită niciun control sau nicio investigație recomandată.
Dacă pe lângă probleme oculare precum afectarea vederii periferice, tulburarea vederii și a percepției culorilor mai apar și dureri de ochi severe, dureri de cap, stări de rău și de vomă, ochi înroșiți cu o stare de sensibilitate în jur, vedere încețoșată, atunci există riscul să avem glaucom.