
Scurtul drum de la cardiopatie ischiemică, angină și infarct
Dona04/02/2022Inima, această pompă neobosită ce împinge sângele prin toate cotloanele corpului, este un mușchi a cărei activitate poate fi perturbată în situația în care vasele prin care circulă sângele sunt îngustate sau chiar înfundate de depuneri. Astfel pot apărea cardiopatia ischemică, o problemă gravă de sănătate ce reprezintă de fapt hrănirea insuficientă cu sânge a unei părți de inimă și angină pectorală, adică disconfortul sau durerea de piept resimțită atunci când sângele nu ajunge în cantitate suficientă la inimă.
Cel mai frecvent, angina se produce prin reducerea fluxului de sânge prin una sau mai multe dintre arterele inimii cauzată de ateroscleroză. Îngustarea arterelor inimii determină apariția crizelor de angină pectorală, iar înfundarea lor produce infarctul miocardic.
Acest proces este mai avansat la fumători, diabetici, hipertensivi, obezi și la cei care au valori crescute ale colesterolului în sânge, motiv pentru care aceste situații trebuie combătute cât mai rapid.
Criză poate apărea oricând
Formă nedureroasă a cardiopatiei ischemice trece foarte des neobservată, însă se poate depista printr-o electrocardiogramă. Ea necesită un tratament medicamentos și un regim corect de viață.
Formă dureroasă de cardiopatie ischemică, și anume criza de angină pectorală, se manifestă brusc, la efort sau de obicei în repaus, ca o durere localizată în centrul pieptului, ce se poate transmite către umărul stâng, pe marginea internă a brațului stâng, până la nivelul ultimelor două degete sau spre ambii umeri, gât, maxilar, omoplați. De obicei durează mai puțin de două minute, însă se poate prelungi câteva minute în plus.
Este important de știut că starea poate evolua spre infarct miocardic.
Atenție la simptome!
Infarctul miocardic este cea mai gravă boală cardiacă și una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Această afecțiune reprezintă un stadiu avansat al cardiopatiei ischemice cronice ce cauzează o diferență prea mare între nevoile inimii și ceea ce primește prin circulația sângelui. Astfel, activitatea mușchiului este din ce în ce mai dificilă și poate ceda. Este bine de știut că peste 25% din decesele cardiovasculare sunt cauzate de infarctului miocardic.
Simptomele unui infarct miocardic sunt: senzație de presiune, strângere sau durere în centrul pieptului, care durează mai mult de două minute, durere radiantă în umeri, gât sau brațe, durere severă, amețeală, leșin, transpirații, stare de rău, grețuri sau lipsa de aer.
Nu toate semnele de mai sus apar în infarctul miocardic, însă este vital că se apeleze la medic de îndată deoarece amânarea investigațiilor de specialitate poate fi mortală.
Ceaiul de păducel susține tratamentul
În angină pectorală, tratamentul presupune înghițirea de derivați de nitroglicerină în timpul durerilor, dar și nitrați în fiecare zi. Tratamentul poate conține și statine menite să lupte cu depunerile de pe vase. De asemenea, se folosesc medicamente betablocante, cu rol de protecție a peretelui vaselor de sânge, iar medicul poate prescrie și un medicament care să subțieze sângele, alături de doze mici de aspirina.
Dintre tratamentele naturiste, pentru îmbunătățirea irigării cu sânge a mușchiului cardiac se ia o lingură cu hrean ras amestecat cu o linguriță de miere timp de 30 de zile, dimineața, înainte de micul dejun, dar numai dacă persoană respectivă nu suferă de gastrită sau ulcer. Cură se repetă o dată la fiecare două luni, împreună cu infuzie de păducel, cu dovedite proprietăți cardiotonice și reglatoare.
Recomandat este și vinul medicinal de pătrunjel: zece rădăcini, cu tot cu frunze, se dau prin mașina de tocat, apoi se fierb într-un litru de vin alb timp de 15 minute. Se adaugă 300 g de miere, se mai fierbe 1-2 minute, după care se răcește și se strecoară. Se iau trei linguri pe zi, înainte de mese, timp de 100 de zile. Se păstrează în frigider.
Destresarea și mișcarea sunt esențiale
Esențială este și schimbarea stilului de viață. Persoană afectată trebuie să se lase imediat de fumat (apariția crizelor de angină este influențată negativ de prezența nicotinei), să slăbească în cazul în care este supraponderală și să evite alimentele bogate în colesterol. De asemenea, tensiunea arterială trebuie monitorizată frecvent, iar dacă se constată hipertensiunea se începe un tratament.
Stresul trebuie și el controlat, fiind recomandat un program de exerciții fizice ușoare. Efortul fizic intens este contraindicat, iar gradul de efort fizic se crește progresiv. Setul cel mai comun constă în plimbări zilnice, progresive că durata și distanță. Recomandați sunt circa 3-4 km pe zi.
Persoanele care suferă de crize de angină pectorală trebuie să aibă mereu asupra lor tablete de nitroglicerină care introduc sublingual în caz de durere anginoasă sau preventiv, înaintea unui efort la care poate apărea o criză.
Pacienții care au tulburări de ritm (bătăi neregulate ale inimii), tahicardie (bătăi prea rapide ale inimii), care suferă de nervozitate sau insomnie, trebuie să excludă din alimentație cafeaua, băuturile energizante și ceaiul verde sau negru. De asemenea, la recomandarea medicului, se va înceta administrarea de pilule anticoncepționale în cazul prezenței anginei pentru că estrogenul conținut de acestea crește riscul coagulării sângelui.