
Scolioza sau mare atenție la cum cărăm ghiozdanul sau geanta pe umeri
Dona06/06/2019Coloana vertebrală poate suferi atât în perioada intrauterină, cât și în perioada de creștere a copilului sau la vârsta adultă modificări, curbări care ne creează neplăceri.
Circa 3% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani au scolioză idiopatică (de dezvoltare), 80% dintre aceștia fiind fete. Curbarea laterală a coloanei apare din cauza posturii defectuoase atât în repaos, cât și în mișcare când acești copiii își cară ghiozdane, rucsaci sau genți. Nu de puține ori s-a pus problema greutății ghiozdanului și a dimensiunii nepotrivite a manualelor cărate zi de zi de copii la școală; specialiștii trag adeseori semnale de alarmă că un ghiozdan ar trebui să aibă o greutate de până în 1,5 kg la copiii școlari, iar mobilierul (masă și scaun) atât în instituții, cât și în școli și biblioteci ar trebui să respecte principiile ergonomice și să fie ajustat după nevoile specifice ale fiecărui copil.
Nivelul de curbare a coloanei diferă de la un copil la altul, în funcție de gravitatea evoluției scoliozei. Pe lângă observarea curbei specifice, apare o diferență de nivel între umeri (unul este mai ridicat decât celălalt) și tendința de a sta aplecat într-o parte. În anumite cazuri, anumite coaste sunt mai vizibile pe o parte, iar îmbrăcămintea parcă nu stă cum trebuie. În plus, orice modificare oricât de mică a coloanei cauzează oboseală inițial la nivelul regiunii lombare, apoi care afectează întreg spatele după ce copilul a păstrat mai mult timp aceeași poziție. Mușchii spatelui dor în anumite zone, iar în timp, durerea poate afecta și alte zone.
Cu cât curbura este mai accentuată, cu atât va evolua în timp după încheierea procesului de maturizare a sistemului osos al copilului. De aceea, în copilărie, trebuie să acordăm mai multă atenție asupra mișcărilor și greutăților ridicate sau susținute în timp de copii. Să mergem la școală și să verificăm dacă mobilierul și scaunul este ajustat în funcție de nevoie copilului nostru. Să schimbăm biroul și scaunul de acasă pe măsură ce nu mai corespund nevoilor. Mai mult, este nevoie să îi facem conștienți pe copiii noștri de necesitatea unei posturi corecte și să îi stimulăm să facă mișcare zilnic și să își antreneze mușchii spatelui care le susțină coloana.
Tratamentul scoliozei
Curbarea coloanei în cazul scoliozei este măsurată în grade. În funcție de aceste grade specialiștii stabilesc gravitatea bolii și modalitatea de intervenție. De exemplu, în cazul unei scolioze cu o curbură de 20-40ͦ, prima opțiune de corecție va fi corsetul. Copiilor foarte mici care nu au curburi severe și nici nu s-au născut cu malformație congenitală a coloanei, există posibilitatea să le fie recomandată doar kinetoterapie și corectarea posturii. Bineînțeles, în orice situație, recuperarea medicală prin metode complementare precum kinetoterapia vine în ajutorul pacientului. Curburile mari în cazul scoliozei severe însă pot fi ameliorate prin intervenții chirurgicale. Durerile vor fi ameliorate prin tratament medicamentos indicat de medicul de specialitate în funcție de vârsta și starea de sănătate a copilului.
Din păcate, fiind o afecțiune care apare într-o perioadă critică în viața copiilor noștri (în principal în adolescență), se suprapune altor transformări și provocări. Așadar, pe lângă alte probleme de ordin medical precum acneea sau excesul de greutate, sau de ordin psihologic precum integrarea în anumite grupuri, această afecțiune poate avea un impact negativ asupra copiilor și tinerilor, de aceea poate necesita și consiliere sau psihoterapie.