scleroză multiplă

Scleroza multiplă

Dona05/06/2020

Scleroza multiplă este o afecțiune a creierului și a măduvei spinării, cauzată de apariția unor zone de demielinizare care întrerup transmiterea impulsurilor nervoase de-a lungul axonilor.

Este o afecțiune cronică progresivă care conduce la pierderea imobilității, dizabilități severe și la reducerea speranței de viață.

Specialiștii spun că apariția acestei afecțiuni implică cel mai probabil un mecanism imunologic, posibil pe fond genetic sau ca răspuns al unei infecții netratate cu un virus lent neidentificat. Dar stilul de viață, în principal fumatul, pare să fie unul dintre factorii de risc.

Care sunt simptomele sclerozei multiple

Are un spectru larg de potențiale simptome, care apar treptat, printre acestea regăsindu-se: (anomalii) probleme de vedere și motorii (de coordonare și mișcare a brațelor și picioarelor), parestezii, slăbiciune musculară, probleme de spasticitate, probleme de echilibrul și senzoriale, disfuncție urinară și deteriorare cognitivă minoră.

Este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați și cel mai adesea este diagnosticată la adulții tineri (de 20-40 de ani), fiind prima cauză de dizabilitate în rândul tinerilor.

Este important ca pacientul să se prezinte la medic pentru control neurologic dacă are unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Oboseală
  • Probleme de vedere
  • Incontinență urinară
  • Dificultăți de mers
  • Probleme de coordonare a membrelor și de echilibru
  • Senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor
  • Senzație de mușchi înțepeniți sau spasme
  • Dificultăți de gândire, învățare sau planificare

Tratamentul vizează  ameliorarea simptomelor și constă în corticosteroizi în situații de exacerbare a simptomelor, medicație imunomodulatoare și tratament de susținere pentru organism.

Pacientul trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și să ducă o viață cât mai echilibrată, stresul fiind printre factorii care conduc la exacerbarea simptomelor.

Caută susținere și informații de la organizații de pacienți

Acestă afecțiune are un impact negativ major asupra calității vieții pacientului, dar și a familiei sale. Orice informație, orice formă de sprijin primită contează.

 


Aboneaza-te la Newsletter