
Șase măsuri de prevenție care depind de noi
Dona09/06/2020Dacă ne dorim să fim mai sănătoși și să trăim mai mult alături de cei dragi, atunci putem bifa pe rând, fiecare dintre cele șase măsuri de prevenție de mai jos.
Aceste șase aspecte care țin de alegerile noastre și de stiul nostru de viață sunt interdependente. De exemplu, kilogramele în plus vin la pachet cu un nivel ridicat de colesterol și trigliceride, glicemie și tensiune arterială mărite (deci cresc riscul de diabet și de afecțiuni cardiovasculare). Alegerile alimentare ne afectează greutatea, tensiunea arterială, sistemul imunitar, întregul organism. Lipsa activității fizice (sedentarismul) este o cauză a surplusului ponderal, a problemelor de imunitate, de creștere a nivelul de stres și tensiunii arteriale.
Renunțăm la fumat (activ sau pasiv)
Fumatul este un obicei nesănătos care dă adicție și este una dintre cele mai evitabile cauze ale unor afecțiuni grave. De ce? Fumatul produce modificări în întregul organism, afectând în principal sistemele cardiovascular și respirator. Joacă un rol important în anumite tipuri de cancer cancer (pulmonar, intestinal și pancreatic).
Există multe beneficii ale renunțării la fumat despre care am scris pe larg aici. Este important să știi că renunțând la fumat, cât mai devreme, îți mărești speranța de viață. Conform studiilor, dacă renunți când ai 30 de ani, vei trăi mai mult cu 10 ani. Dacă renunți de-abia la 60 de ani, îți mai adaugi încă 3 ani. Despre cum puteți renunța la fumat și programe dedicate am scris un întreg articol.
Facem mișcare, cel puțin 30 de minute în fiecare zi
Activitatea fizică moderată și regulată ajută organismul să funcționeze mai bine, ne ajută sistemului imunitar și reduce riscul de infecții. Mișcarea ne ajută să ne menținem greutatea sau să scăpăm de kilogramele în plus. Ne ajută să reducem nivelul hormonilor de stres care cresc riscul pentru anumite afecțiuni, inclusiv cele cronice și grave.
Mâncăm echilibrat, sănătos
Alimentația echilibrată este cheia sănătății corpului nostru. Legumele și vegetalele sunt cele mai importante din piramida alimentară: a. pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi); b. legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi); c. fructe (2-4 porţii pe zi); d. lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi); e. carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi). Sunt și alimentele principale în dietele confirmate prin studii medicale. O alimentație echilibrată contribuie la menținerea sub control a greutății, glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului.
Avem grijă de greutatea noastră și încercăm să avem un IMC potrivit vârstei noastre
Pentru a slăbi sau a ne menține greutatea, trebuie să facem mișcare, să avem grijă la alimentație și să ne verificăm starea de sănătate. Avem nevoie de dietă și mișcare dacă suntem supraponderali sau obezi ca să obținem rezultatele dorite și să le menținem pe termen lung. Există multe tipuri de diete, dar puține dintre acestea sunt verificate prin studii medicale și nu ne vor crea dezechilibre dacă le urmăm.
IMC-ul sau indicele masei corporale este indicatorul măsurabil în acest caz IMC=greutatea/înălţimea2 (greutatea în kg şi înălţimea în m2).
- IMC normal, adult: 18-25 kg/m2 (chiar 27 kg/m2) la adult; limitele se modifică în funcție de vârstă şi sex. IMCul unei persoane cu greutate normală se situează între 18,5 și 24,9
- IMC supraponderal, adult: 25 și 29,9
- IMC obezitate, adult: ≥30.
Ne menținem sub control tensiunea arterială (adică în sub 140/90 mmHg)
Tensiunea arterială normală a unei inimi sănătoase este considerată cea fiind între 90/60mmHg și 120/80mmHg. Avem hipertensiune atunci când depășim 140/90mmHg și hipotensiune când valorile scad sub 90/60mmHg, inclusiv. Zilnic trebuie să facem mișcare zilnic și să ne ținem sub control greutatea și colesterolul. Să consumăm 2l de apă/zi și maxim 1 linguriță de sare/zi (5g de sare, echivalentul a 2g de sodiu).
Ne menținem sub control colesterolul (sub 5mmol/l)
Dacă avem un nivel ridicat al colesterolului, nu putem afla decât prin analize periodice de laborator. Dezechilibrele dintre tipurile de grăsimi contribuie la creșterea riscului apariției afecțiunilor cardiovasculare și complicațiilor acestora. Este vorba de ateroscleroză, accident vascular cerebral, atac ischemic, infarct, boală arterială periferică, apariția cheagurilor de sânge, angina pectorală. Puteți citi mai multe despre colesterol aici.