
Sărurile de hidratare nu trebuie folosite în mod abuziv
Dona06/10/2021Sărurile de rehidratare reprezintă o soluție salvatoare în caz de deshidratare, atunci când corpul a pierdut prea multe lichide – prin efort fizic prelungit, vărsături continue, diaree acută, urinare frecvența și altele – și când, din diverse motive, această lipsa nu se poate substitui. Astfel, aceste săruri au ca scop refacerea echilibrului hidric și maximizarea absorbției de minerale deficitare, acei electroliți serici aflați în fluxul sanguin și care controlează funcțiile vitale.
Lipsa mineralelor necesare poate declanșa probleme grave
Cele mai importante săruri sunt: sodiul, potasiul, calciul și magneziul. Primele două determină echilibrul intra și extracelular al apei, iar calciul și magneziul contribuie la contractarea, respectiv la detensionarea mușchilor. În situația în care acești compuși sunt eliminați în exces din organism și nu se bea apă pentru rehidratare, se poate ajunge la dereglări importante din cauza acumulării substanțelor toxice rezultate din metabolismul general. Că urmare, țesuturile încetează să mai funcționeze corespunzător din cauza depunerilor de uree, acid uric, creatinină, bilirubină, glucoză sau oxalați și se poate ajunge la comă uremica, calculoza biliară sau renală, deficiență de regenerare celulară la organe, inclusiv la inima și creier și apar stări de amețeală, de letargie, leșin și chiar deces.
Se consumă în decurs de câteva ore
Sărurile minerale, ce conțin minerale, glucoză și dextrine, se pot găsi sub formă lichidă sau în pliculețe cu pulberi ce se amestecă în apă fiartă și răcită sau ceai. În cazul pulberilor, se administrează unul-două plicuri dizolvate în lichid pentru a suplini pierderea de apă și săruri și corectarea dezechilibrului electrolitic.
Pentru că abundă în minerale, sărurile de rehidratare nu trebuie date persoanei aflate în nevoie spre a le consumă pe nerăsuflate deoarece se poate produce un aport exagerat în organism într-un timp prea scurt, existând riscul că funcțiile importante ale corpului să fie perturbate. Acestea se iau în decurs de câteva ore, cu înghițituri mici sau cu linguriță ori pipetă, în cazul copiilor. De asemenea, aceste săruri nu trebuie administrate decât pentru a ameliora pe moment starea de sănătate – pentru a rehidrata, așa cum spune și denumirea lor – nu în mod abuziv. În cazurile mai grave de deshidratare se apelează de urgență la ajutorul medicilor.
Fructele foarte zemoase pot avea același efect
Pentru rehidratare, în cazurile care nu sunt grave, se pot folosi cu succes și unele legume și fructe foarte zemoase. Acestea pot fi mai eficiente chiar decât sărurile deoarece, la fel că băuturile sportive izotonice preferate de sportivi, conțin minerale, vitamine și zaharuri naturale, conform unei cercetări efectuate la Școală Medicală a Universității din Aberdeen din Scoția. O altă cercetare desfășurată în acest sens, în Napoli, a ajuns la concluzia că anumiți compuși chimici din plante, precum luteină și zeaxantina – găsite în anumite fructe – contribuie considerabil la rehidratare.
Evident, pepenele roșu este pe primul loc în acest sens deoarece conține 92% apă, 8% zaharuri și săruri precum calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Castraveții se află pe locul doi, și aceștia fiind bogați în apă, calciu, magneziu, potasiu, sodiu și alte minerale. Pe locul trei în acest top se află tulpinile de țelină de frunze – două-trei tulpini echilibrează nivelul de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier și zinc al corpului.