Șapte motive să renunți la fumat

Dona16/05/2019

Beneficiile renunțării la fumat pot fi unul dintre motivele care să te ajute ca să reziști tentației după ce ai luat această decizie. Hai să vedem care sunt cele mai importante beneficii.

1. Respirația și circulația îți vor fi mai bune

În primul rând, vei respira mai ușor nu vei mai gâfâi sau tuși. Conform studiilor, vei reuși să respiri cu 10% mai bine în 9 luni. Dar, pe termen scurt, într-o perioadă care poate fi de la 2 la 12 săptămâni, organismul tău se va simți revigorat, mai sănătos și mai plin de energie, deoarece vei beneficia de mai mult oxigen și de o circulația mai bună. În cazul femeilor, fumatul este unul dintre factorii de risc pentru apariția efectelor secundare ale pilulelor contraceptive (cauzate în principal de problemele de coagulare a sângelui), așadar nu e deloc de glumit.

2. Pielea ta va fi mai sănătoasă

Circulație mai bună, înseamnă că vei evita multe alte probleme și vei avea și o piele mai sănătoasă, care își va pierde mai greu din elasticitate cu trecerea timpului. În funcție de momentul deciziei tale și de vechimea de fumător, vei remarca efectele întineririi asupra pielii tale, mai bine oxigenate și hrănite.
De fapt toate celulele corpului tău vor beneficia în urma deciziei tale de a renunța la fumat, adică nu vei arăta semne de îmbătrânire înainte de vreme (fiecare dintre noi este programat genetic, nu?)

3. Viața sexuală îți va fi mai bună, pe termen mai lung. Ai șanse mai mari să ai un copil și reduci șansele pierderii sarcinii

Da, renunți la unul dintre factorii majori care afectează negativ calitatea vieții sexuale, mai ales în cazul bărbaților. Fumatul afectează libidoul și erecția și este unul dintre factorii majori pentru fertilitatea de cuplu, factori care țin de stilul de viață, deci pe care îi putem controla direct. Scade și riscul de avort și se reduce riscul de complicații în timpul sarcinii; iar copilul va fi mai sănătos după naștere. Este evident că recomandarea este ca să nu fumezi deloc dacă ești însărcinată, nu? Nu numai pentru tine, dar și pentru copil.

4. Sănătatea îți va fi mai bună, reduci riscul de cancer și afecțiuni cardiovasculare

Substanțele pe care le asimilezi prin fumat îți afectează întreg organismul și sistemul imunitar. Faptul că  organismul tău va beneficia de oxigen, am spus mai sus. În lipsa substanțelor conținute de țigări, vei observa că vei fi mai rezistent, mai odihnit, mai puțin stresat. Fumatul afectează sistemul circulator adică are un impact negativ major asupra tuturor aparatelor și sistemelor din organismul tău, de aceea este unul dintre principalii factori majori de risc pentru toate tipurile de cancer și un factor de complicații în diferitele afecțiuni. De exemplu, în combinație și cu alți factori, precum stresul sau nivelul ridicat de trigliceride sau probleme de coagulare a sângelui sau hipertensiune, fumatul contribuie la riscul de accident vascular cerebral, cu incidența din ce în ce mai crescută la categoriile de adulți tineri. Mai mult, în anumite afecțiuni, dacă vei continua să fumezi, complicațiile apar mai repede și sunt mai greu de controlat/ tratat.

5. Îți vei redescoperi simțurile mirosului și gustului

Treptat vei constata că redescoperi tot ce ai uitat despre gustările favorite și nu înseamnă puțin lucru, nu? Va dura mai multe săptămâni, căci depinde de fiecare persoană în parte, dar a merita fiecare efort.

6. Dantura și gingiile îți vor fi mult mai sănătoase.

Fumatul afectează, în primul rând, cavitatea bucală. Asta în cazul țigărilor sau trabucului. Vei constata că vei avea mai puțin tartru, deci mai puțină bătaie de cap și mai puține dureri la detartrajele periodice. Mai mult, scade riscul pentru două afecțiuni complicate – gingivita și parodontoza.

7. Vei avea o viață mai lungă și mai frumoasă alături de cei dragi, care nu vor mai fi fumători pasivi

Îți mărești speranța de viață. Studiile spun că dacă renunți când ai 30 de ani, vei trăi mai mult cu 10 ani, iar dacă renunți de-abia la 60 de ani, îți mai adaugi încă 3 ani. Dacă ești părinte știi ce responsabilitate mare avem pentru copiii noștri și că deciziile noastre îi afectează mereu și pe cei mici. Așadar, când renunți la fumat, o faci și pentru tine, și pentru cei dragi. Fumătorii pasivi sunt afectați și ei de riscurile de mai sus. Iar în cazul copiilor fumători pasivi, riscurile nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, au un risc de 3 ori mai mare decât ceilalți cancer pulmonar la maturitate și risc dublu de infecții respiratorii, afecțiuni ORL sau astm.


Aboneaza-te la Newsletter