durere discopatie hernie de disc

Șapte lucruri importante despre discopatie și hernia de disc

Dona04/07/2019
  1. Discurile vertebrale suferă modificări de-a lungul vieții noastre.

Oricât ne-am proteja sau controla mișcările, trecerea anilor, efortul depus, surplusul de greutate și obezitatea, stilul de viață, ortostatismul, poziția pe scaun ne creează toate condițiile apariției problemelor și durerilor de coloană. Antrenamentele dure sau prea susținute, ridicarea unor obiecte grele în mod incorect, vibrațiile anumitor utilaje sunt alte cauze ale herniei de disc.

  1. Durerile de discopatie sau de hernie de disc trec treptat dacă ne odihnim, facem exerciții ușoare și luăm un tratament cu antiinflamatorii și analgezice.

Dacă slăbim în greutate și renunțăm și la fumat atunci sigur ne vom simți mai bine și ne vom confrunta mai rar cu dureri de spate (nicotina afectează discul coloanei vertebrale).

  1. Simptomele care ne indică o discopatie sau o hernie, cu mențiunea că nu toate persoanele manifestă aceste simptome:
  • Durere lombară
  • Amorțeală sau insensibilitate sau furnicături în umeri, spate, brațe, mâini, picioare și labele picioarelor
  • Dureri cervicală
  • Dificultăți în a ne îndrepta postura sau a ne apleca
  • Slăbiciune musculară
  • Dureri sacrale, în picioare sau șold în cazul compresiei nervului sciatic.

Doare atunci când discul face o compresie asupra unui nerv, iar în situații mai grave simțim mai mult – durere pe picior în jos, ne amorțesc degetele.

  1. Trebuie să facem  mișcare

Menținerea activității fizice conform recomandărilor unui fizio-kinetoterapeut ne va ajuta să ne menținem tonusul muscular și să reducem treptat durerile sau senzația de disconfort. Repaosul ajută în perioada epicrizei (durerilor), însă trebuie să efectuăm anumite exerciții care vor contribui la ameliorarea simptomelor.

Intensitatea și durata vor crește în timp, treptat.

  1. Trebuie să respectăm tratamentul și indicațiile medicului

Medicul neurolog ne va prescrie medicamentele și dozajul zilnic, iar în cazurile grave va recomanda intervenție chirurgicală.

Însă dacă nu ajungem al medic, atunci putem lua analgezice, conform indicațiilor unui medic sau farmacist. Acestea trebuie luate timp de câteva zile cu atenție la dozajul maxim, fără întrerupere, nu doar atunci când avem dureri sau dureri mai accentuate.

Dacă aveți și alte afecțiuni pentru care luați un tratament, citiți cu atenție prospectele medicamentelor sau întrebați farmacistul despre interacțiuni.

Anumite metode complementare ajută să ne ușurăm simptomele reducând sau chiar eliminând medicamentele (precum terapia laser, recuperarea medicală, balneoterapia).  Masajul va întreține tonusul muscular, mușchii susținând mai bine coloana în timpului efortului de zi cu zi.

Dacă apelăm periodic la metodele medicale complementare sau alternative, putem să trăim cu aceste afecțiuni fără a necesita intervenție chirurgicală.

  1. Trebuie să ne adresăm medicului de familie sau unui neurolog dacă nu trec durerile în câteva zile deși luăm analgezice.

Mergem la medic dacă: după o lună durerea persistă, avem temperatură ridicată sau facem frisoane sau ne simțim spatele umflat sau durerea accentuată noaptea, pierdem în greutate sau durerea se agravează pe timpul nopții.

Se consideră urgență și trebuie să mergem la camera de gardă sau să chemăm ambulanța dacă având dureri de spate zona genitală este amorțită, nu putem urina, nu mai simțim un picior sau ambele picioare, avem incontinență, am avut un accident grav.


Aboneaza-te la Newsletter