
Șapte lucruri esențiale despre osteoporoză
Dona31/07/20191. Osteoporoza este o afecțiune metabolică progresivă care determină scăderea treptată a densității minerale osoase.
Astfel, oasele noastre devin mai fragile și mai expuse riscului de fisuri și fracturi, la traumatisme minime, mai ales la nivelul coloanei vertebrale (toracice și lombare), încheietura mâinii și la articulația șoldului.
Menopauza reprezintă un risc mai ridicat pentru femei și marchează începerea unei perioade când femeile au nevoie de monitorizare medicală în plus, de ajustarea stilului de viață și chiar de administrarea unor cantități mai mari de suplimente de calciu și vitamina D.
Bărbații au o densitate minerală osoasă mai crescută decât a femeilor, de unde și rata mai crescută a prevalenței osteoporozei în rândul femeilor.
Conform statisticilor International Osteoporosis Foundation, la fiecare 3 secunde cineva suferă o fractură cauzată de osteoporoză. 200 de milioane de femei sunt afectate la nivel global, adică 1 din 10 femei de 60 de ani și 1 din 5 femei cu vârsta de 70 de ani.
2. Densitatea minerală osoasă se formează pe parcursul mai multor ani, atingând maximul aproximativ la vârsta de 25 de ani.
Se păstrează la nivelul maxim în următorii 10 ani, apoi începe să scadă. În acești 10 ani, rata de formare a osului este aproximativ egală cu cea de resorbție osoasă (proces care determină scăderea densității oaselor noastre). Așadar, după vârsta de 35 de ani, începe declinul, densitatea minerală osoasă scăzând cu aproximativ 0,3-0,5% pe an la ambele sexe. La femei, rata de scădere se accelerează (la 3-5%) după instalarea menopauzei pe o perioadă de 5-7 ani.
3. Există mai multe tipuri de osteoporoză, cea mai frecventă (în 95% din cazuri) fiind osteoporoza primară.
În celelalte 5 procente vorbim de osteoporoză secundară, cazuri în care densitatea minerală osoasă scade ca efect secundar sau complicație și crește, astfel, riscul de fracturi la pacienții care au și osteoporoză primară. Printre cauze se află:
- mai multe categorii de afecțiuni – spondilita anchilozantă, insuficiența renală cronică, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), boli endocrine (precum hipertioridia, hipogonadismul, diabetul zaharat), boli hepatice, neoplazii, poliartrita reumatoidă, sarcoidoza, sindroame de malabsorbție
- excesul de vitamina A
- tratamentul cu anumite medicamente
- imobilizare la pat (sedentarismul este unul dintre factorii majori de risc)
Osteoporoza primară este de trei categorii:
- Osteoporoza de tip I care apare la pacienții cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani. I se spune și osteoporoza postmenopauză deoarece apare cu o frecvență semnificativ mai mare la femei decât la bărbați (de 6 ori)
- Osteoporoza de tip II, care apare ca un proces normal a îmbătrânirii organismului și declinului gradual al numărului și activității osteoblastelor. Debutul se înregistrează după 60 de ani, femeile fiind afectate mai mult decât bărbații (prevalența fiind de două ori mai mare la acestea). Mai mult, tot în cazul femeilor, acest tip de osteoporoză se suprapune celui de tip I, ceea ce complică tratamentul.
- Osteoporoza idiopatică, cea mai puțin întâlnită, specifică adulților tineri și copiilor
4. Printre factorii de risc care cauzează pierderea densității minerale osoase sau o agravează, se regăsesc:
- Menarha târzie (vârsta mai ridicată la care apare prima menstruație), nuliparitatea (inexistența unei nașteri) și menopauza precoce la femei – pentru osteoporoza de tip I
- Scăderea prematură a testosteronului la bărbați – pentru osteoporoza de tip I
- Imobilizarea și sedentarismul excesiv – care conduc la pierderea de material osos
- Deficiența de estrogen la ambele sexe
- Reducerea aportului de vitamina D, malabsorbția vitaminei D sau rezistența la activitatea vitaminei D (cauzate de hiperparatiroidism secundar)
- Greutatea mică
- Aportul insuficient de calciu, fosfor, vitamina D și acidoza metabolică (cauzată de un aport ridicat de proteine)
- Stil de viață – fumatul, abuz de cofeină sau alcool
- Predispoziție genetică – în rândul anumitor rase (caucazieni și asiatici) și în rândul unor familii cu istoric de osteoporoză
5. Din păcate, ne putem pierde din densitatea minerală osoasă fără să prezentăm anumite simptome, ani la rând.
De aceea, dacă efectuăm periodic anumite analize de screening, avem șansa ca medicul să identifice potențiali factori de risc (pentru osteoporoza secundară) și să ne pună un diagnostic timpuriu, când intervenția va fi mai ușoară și procesul de demineralizare mai simplu de încetinit.
Sunt anumite semnale pe care nu trebuie să le ignorăm:
- Apariția fracturilor în urma unor traumatisme minore sau cotidiene sau în absența unor cauze evidente
- Dureri de oase și mușchi, mai ales la nivelul spatelui, specific în zona inferioară
- Fracturi de conversie vertebrală la nivelul coloanei toracice
- Fracturi de șold și la încheietura mâinii.
6. Masa osoasă poate fi menținută prin încetinirea procesului de demineralizare cu tratament medicamentos pentru scăderea incidenței fracturilor, dar și prin schimbări ale stilului de viață (prin care eliminăm sau diminuăm factorii de risc) și gimnastică medicală.
Aportul de calciu și vitamina D și mai ales, activitatea fizică regulată de minim 30 de minute pe zi sunt obligatorii pentru succesul tratamentului.
Studiile arată că persoanele care practică tai chi înregistrează cu 47% mai puține accidente decât cei de aceeași vârstă și cu 25% mai puține fracturi de șold, tai chi ajutând în încetinirea procesului de demineralizare osoasă la femeile aflate la începutul perioadei de menopauză.
Va fi nevoie de o menținere a unei anumite greutăți corporale, reducerea consumului de cofeină și alcool, eliminarea fumatului. Persoanele care au anumite afecțiuni care predispun la osteoporoză sau iau anumite medicamente, trebuie să urmeze cu strictețe tratamentul și să efectueze periodic analize.
Terapiile hormonale sunt eficiente, dar prezintă multe riscuri. Administrarea de estrogen poate menține densitatea osoasă, scăzând astfel incidența fracturilor, dar crește riscul de cancer endometrial, mamar și riscul de tromboembolism. Asocierea mai multor tipuri de terapii hormonale crește riscul apariției de cancer mamar, boală coronariană, accident vascular cerebral sau boală biliară.
7. Din profilaxia osteoporozei face parte administrarea zilnică de calciu și de vitamina D.
Astfel, specialiștii recomandă un aport zilnic de calciu de 1g la ambele sexe, cu o nevoie mai ridicată de 1,2g-1,5g/zi la femeile care au intrat la menopauză și la bărbații vârstnici. O nevoie crescută de calciu o au copii în perioada pubertății și femeile în timpul sarcinii și alăptării. Deoarece statisticile arată că din alimentația zilnică nu ne luăm suficient calciu, medicii recomandă administrarea de suplimente (care trebuie luat în 2-3 doze fracționate de 500-600mg/zi).
Vitamina D este unul dintre suplimentele care ne sunt recomandate încă de la naștere, pe parcursul întregii vieți, indiferent de sex, fără întrerupere (cu excepția cazurilor în care analizele de sânge ne spun altceva). Din păcate, în România, anumite studii au arătat un ridicat al deficienței de vitamina D la femeile cu osteoporoză primară de tip I (postmenopauză).
Așadar, reducem riscul apariției acestei afecțiuni dacă pe parcursul vieții noastre, încă din copilărie, avem o alimentație echilibrată, un stil de viață cât mai sănătos, ne monitorizăm periodic starea de sănătate și luăm și anumite suplimente (calciu, vitamina D).