
Șapte lucruri esențiale despre Boala Crohn
Dona30/07/20191. Boala Crohn este o afecțiune cronică, pe viață, inflamatorie care se manifestă la nivelul sistemului digestiv.
Afectează cel mai frecvent ileonul distal și colonul, dar se poate localiza la orice nivel al tubului digestiv, sau la nivelul întregului. Se mai numește enterită regională sau ileită sau ileoclită granulomatoasă – asta în cazul în care e nevoie să descifrăm un diagnostic trecut astfel în foaia de observație sau pe vreo rețetă.
2. Poate afecta pacienții de orice vârstă
…primele simptome manifestându-se în perioada copilăriei sau adolescență.
3. Printre simptome se regăsesc diareea și durerile abdominale (principale, apar încă de la debut); existența sângelui în fecale, oboseală, pierderea greutății.
Aceste simptome pot fi constante sau periodice (la câteva săptămâni sau chiar luni), cu o evoluție de la o criză la alta. Mai pot să apară și simptome sistemice precum febra malnutriția, manifestările extraintestinale. Dar și abcese, fistule interne și externe, ocluzii intestinale care sunt observate în urma unei colonoscopii și examene radiologice specifice. La examinare se pot observa și ganglionii limfatici mezenterici inflamați.
4. Este o afecțiune complicată
… care nu este declanșată de alimentația aleasă, însă pentru care există ghiduri nutriționale care să contribuie la diminuarea sau chiar prevenția apariției simptomelor atât de neplăcute. Cauzele pot fi genetice, o problemă a sistemului imunitar care determină organismul să își atace propriul sistem digestiv, fumatul sau un nivel anormal al florei intestinale.
5. Recomandarea specialiștilor este să ne adresăm unui medic
Facem acest lucru dacă episoadele diareice durează de mai mult de o săptămână sau dacă observăm că eliminăm sânge în fecale, avem dureri abdominale frecvente, pierdem kilograme fără să ne putem explica de ce, iar în cazul copiilor ritmul de creștere este afectat (mai scăzut decât cel normal). Să nu uităm că diareea cauzează deshidratare, așadar în această perioadă trebuie să avem grijă să ne hidratăm suplimentar.
6. Nu există tratament, din păcate
Medicii ne vor trata simptomele pentru a reduce complicațiile și disconfortul. Inflamația deja va fi tratată și prevenită cel mai probabil cu steroizi. În anumite cazuri, medicul poate decide necesitatea unei intervenții chirurgicale, pe lângă tratamentul medicamentos (pentru eliminarea părților digestive afectate, când acest lucru este posibil și nu va afecta negativ starea și viața pacientului).
7. Vrem nu vrem, trebuie să ne obișnuim că Boala Crohn este partenerul de viață de care nu putem scăpa orice am face.
Și nu va fi un partener ușor de suportat, dimpotrivă. Ne va da complet peste cap, ne va afecta viața personală, profesională și socială, iar pe copii îi va afecta la fel de tare ca pe un adult. Așadar, cu cât sunt mai mici, cu atât mai mult vor avea nevoie de susținere și de explicații periodice. Boala Crohn are perioade cu manifestări exacerbate, dar și perioade de remisie. La unii pacienți durerile sunt greu de suportat. Așadar, obiectivul este ținerea simptomelor sub control pentru a avea un impact negativ cât mai mic asupra vieții noastre și pentru a preveni complicațiile. Cancerul de colon și de intestin subțire sunt cauza cea mai frecventă de deces la pacienții cu boală Crohn.