
Șapte lucruri despre metabolism
Dona23/08/2019Ce este metabolismul? Îl putem influența? Îl putem îmbunătăți ca să ne fie mai bine? Cum facem față trecerii anilor?
- Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor biochimice și energetice care au loc în organismul nostru și care contribuie la buna lui funcționare, de la regenerarea celulară, la absorbția diferitelor nutrimente sau digestia alimentelor. Metabolismul diferă de la o persoană la alta și fiecare dintre noi avem o rată bazală metabolică – adică un nivel minim de energie necesar pentru procesele metabolice. Această rată variază între 40 și 70% din totalul de necesar de energie al organismului și depinde de vârstă, gen, influențe genetice și de stil de viață. Dacă această rata bazală metabolică este mai mică, atunci vorbim de metabolism lent.
- Metabolism accelerat versus metabolism lent. Metabolismul rapid sau accelerat folosește mai repede caloriile/ energia obținută în urma procesului de digestie pentru diferitele procese din organism. O modalitate care funcționează de accelerare a metabolismului este efortul fizic. De altfel, activitatea mușchilor arde mai multe calorii decât menținerea unui organism sedentar cu mai mult țesut adipos.
- Metabolismul bărbaților este mai accelerat decât al femeilor.
- Metabolismul se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă, devenind mai lent, independent de voința noastră. De aceea apar kilogramele în plus, se pierde în timp masa musculară fiind înlocuită de țesutul adipos. Însă, acumulăm kilograme nu doar din cauza modificărilor metabolismului în timp, ci mai ales din cauza stilului alimentar și de viață – un aport alimentar dezechilibrat, care ne depășește nevoile energetice și sedentarism. Primul prag de scădere a metabolismului este la vârsta de 30 de ani, apoi la fiecare 10 ani, cu diferențe între bărbați și femei. Trebuie să ținem cont că la femei apar ulterior modificări cauzate și de menopauză, deci un plus de atenție după 40 de ani, când ideal trebuie scăzut aportul caloric și crescut nivelul de efort zilnic.
- Singurele opțiuni de contrabalansare a ceea ce pierdem odată cu trecerea timpului este să ne controlăm alimentația și să facem efort susținut în mod regulat. Anumite tipuri de sporturi și activități zilnice (precum aerobicul, înotul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă) ne ajută să consumăm în timp scurt multe calorii. Se vorbește și despre anumite tipuri de ceai (verde, negru), despre cafea (neagră) și anumite condimente că ar accelera metabolismul. Însă în spatele acestor beneficii nu există argumente medicale demonstrate prin studii, din păcate. Pe măsură ce depășim anumite praguri, trebuie să ne uităm în farfurie și să schimbăm ponderea anumitor alimente. Așadar, mai multe legume și vegetale, cereale integrale, proteine de calitate și mai puține surse de glucide (precum dulciurile, băuturile răcoritoare).
- Facem greșeli care contribuie la încetinirea metabolismului – de exemplu prin dietele drastice de slăbit sau dietele care nu au bază științifică. Există anumite diete precum Intermittent fasting sau South Beach despre care am scris și noi pe site care au fost verificate din punct de vedere eficacitate și impact asupra proceselor biochimice din organism de către echipele medicale. Restricțiile alimentare creează dezechilibre (vezi efectul yo-yo), consumă masa musculară, rezultă în deficiențe de macro- și micronutrimente și ne încetinesc și metabolismul.
- Trebuie să acceptăm că dacă avem anumite probleme medicale, acestea ne afectează metabolismul (sindromul Cushing, hipotiroidism, invaliditate sau inactivitate impusă după un accident sau o intervenție chirurgicală).