Să ne reamintim diferențele dintre răceală și gripă

Dona06/01/2020

Tragem de nas, nu putem respira, ne luptăm cu secrețiile, ne simțim obosiți, parcă avem și febră. Uneori și tușim. Să fie răceală sau gripă? Cum facem diferența între ele și ce avem de făcut?

Atât răceala, cât și gripa sunt infecții respiratorii frecvente, cauzate cel mai adesea de virusuri. Au simptome similare, care diferă însă prin intensitate și frecvență. De obicei, răceala trece mai ușor, o suportăm mai bine și prezintă mai puține riscuri de complicații. Gripa, în schimb, ne aduce mai multe provocări, deoarece simptomele sunt mai intense, mai severe precum pneumoniile, complicarea cu infecții bacteriene și ne creează un disconfort mai accentuat.

Iată un tablou comparativ al simptomelor în funcție de intensitate și frecvență

SIMPTOME

RĂCEALĂ GRIPĂ

Apariția simptomelor

treptat brusc

Febră

rară

frecventă

Dureri

ușoare

obișnuite

Frisoane

rare

comune

Stare de oboseală, de slăbiciune generală

uneori

frecvent

Strănut

comun

uneori

Dureri în gât

comun

uneori

Dureri în piept, tuse ușor către moderat

comune

Dureri de cap rare

comune

 În general, dacă nu avem probleme mai deosebite de sănătate, ne putem trata singuri acasă, după ce ne-am luat câteva produse pentru tratarea simptomelor din farmacie. Pentru febră avem nevoie de aspirină, paracetamol sau ibuprofen, dacă nu cedează la metodele tradiționale (duș cu apă mai puțin caldă, dezbrăcat, prosop/ comprese cu apă mai rece la axile). Aceste medicamente au și efecte analgezice, adică  ne pot ajuta să facem față și durerilor generale, de cap sau durerilor în gât. Pentru secrețiile nazale sau nasul înfundat avem nenumărate opțiuni de sprayuri sau picături cu substanțe medicamentoase sau extracte din plante.

Pentru durerile în gât putem folosi diferite tablete, dropsuri sau chiar sprayuri speciale. În plus, avem grijă să nu consumăm alimente condimentate sau mai dure și nici fierbinți.

Există așa-numitele produse multisimptom (tablete sau prafuri) care ne tratează mai multe simptome și ne ajută să depășim mai ușor disconfortul zilnic. Trebuie să fim atenți să nu luăm combinații de medicamente care să depășească dozele maxime recomandate, de exemplu de paracetamol sau ibuprofen. Să fim atenție și recomandările privind grupele de vârstă. De exemplu, aspirina nu se administrează sub 14 ani și are limitări și la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.

Pentru tuse, există siropuri speciale, pentru toate gusturile și vârstele, cu opțiuni inclusiv pentru diabetici. Ceaiurile din plante (mentă, tei, mușețel) și produsele de apiterapie ne pot ajuta în această perioadă, acționând complementar cu celelalte produse pentru ameliorarea simptomelor specifice în răceală și gripă.

Pentru imunitate sau ca să ne ajutăm organismul să lupte mai ușor cu virusurile și să își creeze anticorpi, avem mai multe opțiuni – de la extracte din plante, la produse de apiterapie sau  vitamine (vitamina C).

În plus, trebuie să mâncăm cât mai sănătos, adică multe legume și fructe. Să ne hidratăm bine (apa e cea mai bună opțiune!), să aerisim periodic foarte bine spațiile în care stăm indiferent de anotimp și să ne odihnim cât de mult putem.

Să nu uităm că trebuie să controlăm temperatura și umiditatea din casă! Cu cât este mai cald, cu atât vom simți un disconfort mai crescut, vom respira mai greu și vom tuși mai mult. Cu cât aerul din cameră va fi mai uscat sau mai umed, cu atât mai severe vom percepe anumite simptome.


Aboneaza-te la Newsletter