
Să ne încurajăm copiii să se joace în siguranță afară
Dona10/05/2021Joaca în aer liber este foarte importantă și ar trebui ca să aibă în fiecare zi minim o oră de zbenguială. Dar atunci când îi scoatem afară trebuie să respectăm regulile de prevenție impuse de pandemie. Nu ar trebui să intre în contact cu alți copii decât cei din propria locuință sau dintr-un grup pe care îl frecventează – fie că este vorba de o clasă sau un grup de activități extrașcolare.
Nu trebuie să meargă la locurile de joacă sau să folosească facilitățile unor locuri de joacă sau spații de recreere publice, deoarece se pot infecta de pe suprafețele contaminate.
Așadar ce putem face?
Păstrând distanțarea socială, îi putem antrena să se joace pe iarbă, să alerge, să se dea cu bicicleta/ trotineta sau rolele sau să se joace cu patrupedul familiei. Îi putem provoca să descopere și să observe plante, insecte și animale sau să le inventăm vânători de comori. Pe lângă acumularea de cunoștințe noi, își vor exersa și dezvolta dexteritatea, spiritul de observație, își vor antrena și căli fizic organismul.
Pot să se joace sau să socializeze cu alți copii chiar dacă nu sunt din “bula” de siguranță familie sau clasă, dacă păstrează o distanță minim de 1,5m între ei. Pot bate mingea împreună, să joace tenis, volei, badminton, tenis, să ridice zmeie, să se dea cu scuterul sau placa împreună cu condiția să își igienizeze periodic mâinile și să păstreze o distanță minimă.
Să nu uităm că oricâtă atenția le-am acorda noi, copiii au nevoie de tovarăși de joacă de vârsta lor.
Un plus de atenție la jocurile și platformele online
Dacă se vor juca online, trebuie să ne asigurăm că vor fi în siguranță. Trebuie să verificăm platformele și jocurile, să îi învățăm despre siguranța în mediul online și să vorbim cu ei despre prietenii virtuali de joc și diferența față de cei din viața reală.
Să verificăm profilul de siguranță al platformelor și jocurilor respective, accesând resurse internaționale dacă nu găsim unele locale, precum NSPCC din Marea Britanie.