
Să evităm complicațiile infecțiilor respiratorii la copii
Dona27/10/2020Trebuie să prevenim și să tratăm corect infecțiile respiratorii la copii și să recunoaștem simptomele care ne indică apariția complicațiilor.
Copilul se poate îmbolnăvi frecvent după naștere, mai ales după ce începe să intre în contact cu germeni care cauzează infecții ale tractului respirator. Nu putem ține copilul sub glob de sticlă și oricât am respecta regulile de igienă și recomandările privind îngrijirea copilului, aceste îmbolnăviri sunt inerente. Să gândim pozitiv că așa își antrenează sistemul imunitar și va deveni mai rezistent în timp.
Însă trebuie să luăm niște măsuri de prevenție și să intervenim de la primele simptome
Cum? Adresându-ne medicului de familie sau pediatrului ca să evităm apariția complicațiilor pulmonare – bronșiolite, pneumonii.
Prevenția o putem face prin vaccinarea împotriva virusurilor de sezon și susținerea imunității copilului printr-o alimentație sănătoasă, cu suplimentarea vitaminei D și a altora la nevoie, un stil de viață echilibrat și igiena personală și a spațiilor în care este expus copilul. Bineînțeles, rămân valabile toate celelalte recomandări privind limitarea la minim a contactului copilului cu persoane bolnave din familie sau în colectivitate.
Bronșiolita este cea mai frecventă afecțiune a tractului respirator inferior care afectează sugarii și copiii cu vârsta până în 2 ani cauzată de virusul respiratoriu sincițial (VRS). Este o afecțiune frecventă și, cu tratament adecvat și monitorizare trece în 2-3 săptămâni, dar se și poate complica. În cazul bronșiolitei, pe lângă simptomele de răceală (secreții nazale, tuse, ușoară indispoziție) mai apar febra moderată, o tuse seacă persistentă, lipsa poftei de mâncare sau refuzul mâncării sau alăptării și specifici, wheezingul (respirație rapidă sau șuierătoare).
Aceasta este diagnosticată din timp și nu se va complica dacă de la primele simtome de răceală sau gripă mergem cu copilul la medic pentru tratamentul simptomelor și apoi monitorizăm starea copilului.
Trebuie să urmărim semnalele de alarmă care ne pot indica apariția complicațiilor
și anume:
- Copilul nu se alimentează ca până atunci și prezintă semne de deshidratare (udă mai puține scutece)
- Copilul este apatic, mai puțin energic, mai somnolent ca de obicei sau este mai agitat
- Febra a depășit constant 38 de grade și nu cedează nici cu tratament
- Wheezing-ul este mai pronunțat, copilul respiră cu dificultate sau face pauze mai lungi de respirație (apnee)
- Apare cianoza – buzele și limba vineții