
Să demontăm niște mituri românești despre sănătate
Dona15/05/2021De mici auzim diferite povețe transmise din generație în generație despre ce ar trebui să facem ca să fim mai sănătoși. Iată unele dintre cele pe care nu ar trebui să le transmitem mai departe copiilor noștri deoarece creează obiceiuri nesănătoase de viață și îi sensibilizează.
Curentul, bată-l vina!
Mereu auzim să nu stăm în curent sau persoane care se plâng că lăsăm ușa deschisă și le trage curentul. Și multe sunt tinere. În mod ciudat, se pare că suntem singurul popor care are un astfel de mit și a dezvoltat o fobie față de curenții de aer.
Din fericire, în nicio clădire de locuit sau birou nu se pot forma curenți de aer care să fie periculoși pentru sănătatea noastră.
Bineînțeles, excludem expunerea cu sau fără curenți, la aerul poluat sau diferite toxine. Cu siguranță aceea are un impact negativ asupra sănătății.
Apa rece
Pare să nu e bună nici de băut, nici de scăldat. Mai ales nu pentru copii, sau femei! Din fericire, tinerii sunt mai avangardiști și mai expuși informațiilor corecte și noi.
Contrar credințelor populare românești, apa rece este foarte bună și pentru spălat, la orice vârstă. Ba chiar este recomandată pentru o mai bună circulație și o imunitate mai bună. Așadar, alternează la duș apa rece cu apă caldă, bea apă rece și învață-l pe copil de mic să facă acest lucru. Va crește mai sănătos și va deveni mai rezistent.
Să fim înfofoliți. Cu fular, căciulă și mănuși în anotimpul rece
Dacă nu ai probleme de reglare a temperaturii corpului, nu ești bolnav/ă și nu e ger să înghețe pietrele, atunci nu ai nevoie să te protejezi atât de tare. Organismul trebuie ajutat să își regleze temperatura, nu trebuie stresat inutil. Chiar și copiii sau vârstnicii nu trebuie înfofoliți, ci îmbrăcați în straturi când este foarte frig afară sau cu geci și jachete speciale care sunt subțiri, dar au un nivel de izolare termică ridicat.
Gura nu le trebuie acoperită indiferent de vârstă. În țări nordice copiii sugari și mici sunt ținuți afară să doarmă afară, zi de zi, îmbrăcați potrivit, chiar și iarna. Iar statisticile arată că au o imunitate mai bună și cresc mai sănătos.
Trebuie să mănânci tot
Acesta este poate unele dintre cele mai nocive convingeri transmise din generație în generație. Dimpotrivă, un copil trebuie să mănânce porții potrivite vârstei lui și cât îi cere organismul propriu, nu cât crede adultul.
Un copil nu trebuie să devină gras și pufos, căci va fi un adolescent și un adult bolnav. Iar statisticile privind supraponderea, obezitatea și diabetul în rândul copiilor și tinerilor ne arată că facem multe greșeli privind copiii noștri. Ei trebuie încurajați să mănânce sănătos și să facă mișcare, nu mult și de toate la aceeași masă.
Desigur, există și situații de copii gurmanzi care trebuie opriți.
Voi ce alte mituri sau povețe simțiți nevoia să demontați?