
Rozacee
Dona06/09/2022Ce este rozaceea?
Rozaceea este o afecțiune cronică comună a pielii care afectează de obicei doar fața și ochii. Ocazional, pot fi afectate gâtul, pieptul sau alte zone. Deși rozaceea se poate dezvolta în mai multe moduri și la orice vârstă, sondajele efectuate în rândul pacienților indică faptul că aceasta debutează oricând după vârsta de 30 de ani. Aceasta este caracterizată prin roșeață, coșuri și vase de sânge sparte.
Afecțiunea poate afecta toate segmentele de populație și toate tipurile de piele, dar se consideră că persoanele cu pielea deschisă sunt mai expuse riscului de a avea rozacee. Afecțiunea este diagnosticată mai frecvent la femei, dar tinde să fie mai severă la bărbați.
Cauzele apariției rozaceei
Cauza exactă a rozaceei este necunoscută, deși au fost sugerate o serie de factori potențial responsabili:
Anomalii ale vaselor de sânge. Unii experți cred că anomaliile vaselor de sânge ale feței pot fi un factor care contribuie în mod semnificativ la apariția rozaceei. Acest lucru poate explica simptomele de înroșire, roșeață persistentă și vase de sânge vizibile. Nu se știe ce cauzează aceste anomalii. Dar daunele provocate de soare pot fi responsabile de degenerarea țesutului elastic al pielii și de dilatarea vaselor de sânge.
Peptide pentru piele. Cercetările recente au arătat că factorii declanșatori externi, cum ar fi lumina ultravioletă (UV), mâncarea picantă, alcoolul (în special vinul roșu), exercițiile fizice, stresul, căldura și frigul pot duce la activarea anumitor molecule din piele numite peptide. Nivelurile crescute ale acestor peptide pot, la rândul lor, să afecteze sistemul imunitar sau nervii și vasele de sânge ale pielii. Activarea acestor sisteme poate provoca dilatarea vaselor de sânge, înroșirea și inflamația.
Acarieni microscopici. Acarienii microscopici numiți demodex folliculorum trăiesc de obicei inofensiv pe pielea umană, dar persoanele cu rozacee au un număr deosebit de mare, ceea ce poate juca un rol în această afecțiune. Se consideră că simptomele pot fi cauzate de reacția pielii la bacteriile din produșii de metabolism ai acarienilor.
Bacteria Helicobacter pylori. Bacteria Helicobacter pylori este o bacterie care se găsește în sistemul digestiv. Se consideră că aceasta ar putea fi o posibilă cauză a rozaceei, deși nu a fost dovedită o legătură. O teorie este că bacteriile ar putea stimula producția unei proteine numite bradikinină, despre care se știe că provoacă dilatarea vaselor de sânge.
Factori agravanți
Majoritatea persoanelor cu rozacee consideră că anumiți factori declanșatori le agravează simptomele. Pacienții pot avea factori declanșatori diferiți, dar cei mai des raportați sunt:
– expunerea la lumina soarelui
– stresul
– vremea caldă sau rece
– vânturile puternice
– exerciții fizice intense
– alcool
– băi fierbinți
– alimente picante
– băuturi fierbinți
– umiditate
– cofeina
– menopauza
– produsele lactate
– alte afecțiuni medicale
– anumite medicamente – cum ar fi amiodarona, corticosteroizii și doze mari de vitaminele B6 și B12
Tipuri de rozacee
Subtipul 1: Roșeață facială, înroșire, vase de sânge vizibile
– Roșeață în centrul feței
– Vase de sânge sparte vizibile
– Piele inflamată și foarte sensibilă
– Pielea poate fi foarte sensibilă
– Senzație de arsură sau înțepătură
– Piele uscată, rugozitate sau descuamare
Subtipul 2: Erupții de tip acnee
– Erupții asemănătoare acneei (papule și pustule) însoțite de o piele foarte roșie
– Erupțiile tind să apară și să dispară
– Pielea poate fi foarte sensibilă
– Senzație de arsură sau înțepătură
– Vase de sânge sparte
Subtipul 3: Îngroșarea pielii
Acest subtip este rar. Inițial, persoana prezintă adesea semne și simptome ale unui alt subtip de rozacee urmate de:
– Textura umflată a pielii
– Pielea începe să se îngroașe, în special frecvent pe nas. Atunci când pielea se îngroașă pe nas, se numește rinofiză
– Pielea se poate îngroșa pe bărbie, frunte, obraji și urechi
– Apar vase de sânge sparte
– Porii par mari
Subtipul 4: Oculară
– Ochii sunt roșii și apoși
– Senzație de nisip în ochi
– Senzație de arsură sau înțepătură în ochi
– Ochii sunt foarte uscați
– Mâncărime
– Fotosensibilitate
– Vedere încețoșată
– Vase de sânge sparte vizibile pe o pleoapă
– Chist pe pleoapă
– Persoana nu mai poate vedea la fel de bine ca înainte
Semne și simptome ale rozaceei
Majoritatea persoanelor cu rozacee au perioade în care simptomele sunt deosebit de supărătoare, urmate de perioade în care simptomele dispar. Principalele simptome ale rozaceei includ:
– roșeață facială persistentă
– vase de sânge vizibile
– papule și pustule
– piele îngroșată
Înroșirea. Pielea devine roșie pentru o perioadă scurtă de timp – de obicei câteva minute. Aceasta tinde să afecteze în principal fața, deși se poate extinde pe gât și piept. În unele cazuri, roșeața poate fi însoțită de o senzație neplăcută de căldură. În cazul rozaceei, înroșirea pielii este adesea cauzată de un anumit factor declanșator, cum ar fi expunerea la soare, băuturile fierbinți sau exercițiile fizice. Roșeața facială persistentă (eritem) seamănă cu un fard de obraz sau cu o pată de arsură solară care nu dispare.
Vase de sânge vizibile. În timp, vasele de sânge din piele pot deveni permanent lărgite (dilatate) și vizibile.
Papule și pustule. Dacă aveți rozacee, puteți dezvolta umflături rotunde și roșii care se ridică din piele (papule) și umflături pline de puroi (pustule). Aceste pete apar pe față și sunt asemănătoare acneei, dar cele 2 afecțiuni sunt destul de diferite. În rozacee nu există puncte negre și pielea nu este grasă, ci uscată și descuamată. De asemenea, petele de rozacee nu determină cicatrici.
Piele îngroșată. În cele mai grave cazuri de rozacee, pielea se poate îngroșa și poate forma țesut în exces, de obicei în jurul nasului. Acest lucru face ca nasul să capete un aspect voluminos. Această manifestare a rozaceei are nevoie de mai mulți ani pentru a se dezvolta și afectează aproape exclusiv bărbații.
Diagnostic
Rozaceea poate varia substanțial de la o persoană la alta și, în cele mai multe cazuri, apar doar câteva semne și simptome specifice. Pentru a stabili diagnosticul de rozacee este necesară identificarea a cel puțin un semn sau două semne majore de rozacee. Astfel:
Prezența unuia dintre aceste semne este suficientă pentru a stabili diagnosticul de rozacee:
– Înroșirea persistentă
– Îngroșarea pielii
Prezența a cel puțin două dintre aceste semne este suficientă pentru a stabili diagnosticul de rozacee.
– Înroșirea
– Papule și pustule
– Vase de sânge vizibile
– Iritarea ochilor
Tratamentul rozaceei
Deși rozaceea nu poate fi vindecată, tratamentul poate ajuta la ținerea sub control a simptomelor.
Opțiunile de tratament depind de tipul de simptom care este cel mai deranjant, dar de obicei, implică o combinație de măsuri preventive și tratamente:
Tratarea papulelor și a pustulelor. Se pot folosi forme farmaceutice topice pe bază de metronidazol, acid azelaic sau ivermectină. Pe cale orală se pot administra antibiotice (eritromicină, doxiciclină) sau izotretinoin. Aceste tratamente pot avea reacții adverse substanțiale de aceea se vor administra doar la recomandarea medicului specialist.
Tratarea roșeții. Roșeața și vasele de sânge vizibile pot fi ameliorate cu succes cu ajutorul unui tratament vascular cu laser sau cu lumină intens pulsată (IPL). Aparatele cu laser și IPL produc fascicule înguste de lumină care sunt îndreptate spre vasele de sânge vizibile din piele. Căldura de la lasere deteriorează venele dilatate și le face să se micșoreze, astfel încât să nu mai fie vizibile.
Tratarea pielii îngroșate. Pentru cazurile mai severe, medicul dermatolog sau medicul chirurg plastician vă poate oferi modalitățile prin care poate fi îmbunătățit aspectul pielii. Sunt disponibile o serie de tratamente chirurgicale pentru a îndepărta excesul de țesut și pentru a remodela nasul într-o formă mai plăcută. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui laser, al unui bisturiu sau al unor instrumente abrazive special concepute folosind o tehnică numită dermabraziune.
Tratarea problemelor oculare. Pentru tratarea simptomelor oculare se va consulta medicul oftalmolog. Se pot folosi picături sau unguente lubrifiante pentru ochi dacă aveți ochii uscați sau picături cu antibiotice dacă aveți blefarită.
Prevenție, măsuri de îngrijire
Dacă suferiți de rozacee, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a menține afecțiunea sub control:
– Evitați factorii declanșatori. Aceste măsuri pot ajuta la reducerea severității și frecvenței simptomelor.
– Folosirea cremelor cu factori de protecție. Deoarece lumina soarelui este cel mai frecvent raportat factor declanșator al rozaceei, ar trebui să folosiți cremă de protecție solară ori de câte ori este posibil, chiar și atunci când este înnorat. Este recomandată o cremă cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30. Ar trebui folosită o cremă de soare cu spectru larg care protejează împotriva razelor UVA și UVB.
– Încercați să vă expuneți cât mai puțin la soare în timpul lunilor de vară, în special în mijlocul zilei, când soarele este cel mai fierbinte.
– Stresul este, de asemenea, un factor declanșator frecvent raportat al rozaceei. Gestionarea cu succes a nivelului de stres poate ajuta la controlul simptomelor (exerciții de respirație profundă, meditație, yoga, exerciții fizice regulate)
– Alimente și alcoolul. Este recomandată eliminarea completă a alimentelor care declanșează rozaceea. De asemenea, alcoolul este o cauză des întâlnită a agravării simptomelor rozaceei. Renunțarea la alcool va putea preveni multe crize de rozacee.
– Vremea rece. Acoperirea feței și a nasului cu o eșarfă vă poate ajuta să vă protejați pielea de temperaturile reci și de vânt.
Tehnici de îngrijire a pielii
Sfaturile de mai jos despre tehnicile de îngrijire a pielii pot ajuta, de asemenea, la controlul simptomelor de rozacee:
1. Curățați-vă pielea în fiecare dimineață și seară, folosind un produs de curățare delicat, neabraziv. Folosiți produse de curățare fără săpun, cu pH non-alcalin sau neutru. Evitați săpunurile parfumate și produsele de curățare a pielii pe bază de alcool.
2. Clătiți-vă fața cu apă călduță și lăsați pielea să se usuce bine înainte de a aplica tratamente sau machiaj.
3. Căutați produse potrivite pentru pielea sensibilă. Acestea sunt descrise ca fiind blânde, hipoalergenice, fără parfum și non-comedogenice (nu vor bloca porii).
4. Folosiți o cremă hidratantă pentru a calma pielea în cazul în care aceasta se simte inflamată și uscată.
5. Evitați produsele cosmetice pe bază de ulei sau rezistente la apă care necesită produse speciale pentru îndepărtare. Folosiți în schimb produse de machiaj și produse pentru piele pe bază de apă
6. Evitați substanțele astringente sau ingrediente care ar putea să vă irite pielea, cum ar fi parfumurile, alcoolul, mentolul, hamamelisul, uleiul de eucalipt, camforul, uleiul de cuișoare, menta, laurilsulfatul de sodiu și lanolina.
7. Bărbații pot încerca utilizarea unui aparat de ras electric, mai degrabă decât a unei lame – ajută la reducerea iritației pielii.
8. Unii oameni consideră că un masaj facial ușor și regulat reduce umflăturile (limfedemul).
9. Nu folosiți cremă cu steroizi decât dacă medicul vă dă instrucțiuni specifice în acest sens, deoarece vă poate înrăutăți simptomele.
Surse:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-rosacea-basics
https://www.aad.org/public/diseases/rosacea/what-is/symptoms
https://www.rosacea.org/patients/all-about-rosacea
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/rosacea#about-rosacea
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/rosacea